0 Shares 2146 Views

12 mici siretlicuri de care se folosesc oamenii pentru a te manipula

Emanoil Hociota Mai 09, 2014
0 2147

Daca le vei acorda aceasta sansa, oamenii vor profita de ea si te vor manipula. Este un aspect foarte trist al vietii. Din moment ce intelepciunea si cunoasterea este cea mai buna arma impotriva manipularii, va prezentam 12 tehnici de care se vor folosi cei din jurul dumneavoastra pentru a va manipula:

1. Lipsa timpului si a energiei

01

Cineva te convinge in mod intentionat sa te angajezi intr-o anumita activitate pe care in mod normal ai fi refuzat-o. Rugamintea celeilalte persoane apare la momentul potrivit pentru ea,  dar la momentul nepotrivit pentru tine. Aceasta usoara forma de manipulare se petrece in momentele in care sunteti obositi din punct de vedere mental sau atunci cand sunteti grabiti.

Exemplu: Este ora 6 seara. Te pregatesti sa pleci spre casa de la serviciu, moment in care unul dintre colegii tai, profitand de oboseala si de lipsta ta de concentrare, te roaga frumos sa-l ajuti cu proiectul pe care-l are de pregatit luni, pentru ca acesta va fi in vacanta o saptamana. “Sigur.”, spui grabit, “Trimite-mi un e-mail cu detaliile”. Luni dimineata afli ca acel proiect este o sarcina mult mai dificila decat cea la care te-ai fi asteptat si ti-ai fi dorit sa-ti refuzi colegul atunci cand te-a rugat sa-l ajuti.

2. Interpretarea gresita in baza unor credinte populare

01

Aceasta situatie se petrece atunci cand cineva sustine ca un fapt este cert, prin simplul temei ca acel fapt este sustinut de o credinta populara.

Exemplu: “Nu trebuie sa ma crezi pe mine, 9 din 10 medici sunt de acord ca dieta X, Y, Z este cea mai sigura din lume”. Bineinteles, acea dieta nu este sigura si bineinteles ca 9 din 10 medici nici macar nu au auzit de acea dieta.

3. Folosirea unor propoziti complexe pentru a explica ceva foarte simplu

01

Aceasta usoara forma de manipulare este adesea folosita in lumea afacerilor, fiind o foarte buna tactica de intimidare. Scopul acesteia este acela de a te face sa fii de acord cu ceva ce nu intelegi pe deplin.

Exemplu: “Matricea noastra de debit functional complex, foloseste un  protocol de neegalat in comparatie cu celelalte paralele ale protocolului pe care le-am prezentat mai devreme.” – Are sens? Nici nu trebuie sa aibe un sens, acesta fiind chiar scopul acestei tactici. De foarte multe ori oamenii au observa nu ceea ce se comunica, faptele reale prezentate, ci in increderea din spatele comunicarii, iar politicienii sunt foarte constienti de aceasta bresa a comunicarii.

  ZECE sfaturi importante care-ti vor raspunde la intrebarea “Cum pot sa-mi cresc nivelul de constiinta?”
4. Exploatarea unei pozitii de autoritate

01

Esti mult mai vulnerabil si mult mai susceptibil de a fi influentat de cineva de care iti place sau de cineva care se afla intr-o pozitie de autoritate.

Exemplu: Un politist iti spune: “Este legal sa caut X, Y, Z in apartamentul dumneavoastra chiar acum.”. Din moment ce este politist (chiar daca el nu ti-a aratat un mandat de perchezitie), crezi ca iti spune adevarul.

5. Prima cerere pare imposibila, cea de a doua nu prea

01

Aceasta tactica urmeaza urmatorul tipar: cineva iti adreseaza o cerere pe care stie cu siguranta ca o vei refuza, pentru ca a  doua cerere sa fie una simpla, cu care stie cu siguranta ca vei fi de acord. Adesea, adolescentii folosesc aceasta tactica atunci cand le cer bani parintilor.

Exemplu: “-Puteti dona 1000 de lei pentru cauza noastra?”

“-Nu-mi pot permite.”

“-Oh, ei bine, puteti dona 10 lei atunci?”

6. Tactica “concluziilor vagi”

01

Aceasta tactica este folosita atunci cand cineva incearca sa sustina o concluzie care nu are prea mare legatura cu informatiile oferite.

Exemplu: “Aceasta mancare pentru copii este imbogatita cu vitamine si minerale. Este extrem de sanatoasa. In cazul in care cumparati celor mici alte alimente, nu faceti altceva decat sa le neglijati sanatatea.” – Serios?

7. Iluzia deficitului

01

In cazul in care un produs este foarte rar, se presupune ca exista foarte multa cerere pentru acel produs. De cele mai multe ori “raritatea” produsului este impusa chiar de catre producatorul acestuia. Produsele si oportunitatile par mult mai atragatoare atunci cand exista o disponibilitate limitata.

Exemplu: “Doar astazi o sa primesti…”, “Suna in urmatoarele 24 de ore….”, “Oferta limitata”, “Stoc limitat…”.

8. Alterarea usoara a realitatii

01

Aceasta tactica de manipulare are loc atunci cand cineva incearca sa te convinga sa fii de acord cu ceva ce nu este ideal, dar ti-l prezinta ca fiind asa.

  DOUASPREZECE reguli pentru a fi o fiinta umana minunata

Exemplu: “Masa va fi gata in cinci minute.” – suna mult mai bine in comparatie cu – “Masa va fi gata in 20 de minute.”, nu?

9. Schimbarea subiectului

01

Atunci cand cineva iti distrage atentia de la un anumit subiect, la un subiect diferit, dar in acelasi timp usor asemanator. Aceasta tactica are scopul de a te influenta.

Exemplu: “Deci nu esti de parere ca energia solara reprezinta o prioritate de top, avand in vedere situatia economica actuala. Ai vazult ceea ce s-a intamplat in anul 2010 atunci cand a avut loc dezastrul petrolier din Golful Mexic. Asta-ti doresti? Vrei sa vezi creaturile marine acoperite cu ulei? Daca nu vrei asta, atunci aproba acest proiect anul acesta.”

10. Prezumtia de vinovatie

01

Atunci cand o intrebare sau o afirmatie presupune din start ca esti vinovat.

Exemplu: “Am vazut vanataile de pe spatele fiului tau. Cand ai decis ca bataia reprezinta o solutie?”

11. Invocarea temerilor si gasirea solutiilor

01

Cineva se joaca cu sentimentele tale si invoca in tine, in mod subtil, un sentiment de teama. Apoi, cand incepi sa te gandesti la o anumita solutie, acesta o gaseste pentru tine.

Exemplu: “Performantele tale au scazut considerabil in aceasta companie, iar managerul mi-a sugerat sa-i pun pe cativa dintre angajati intr-o perioada de proba. Nu-ti face griji, nu o sa fac asta. Dar vreau sa-mi arati de ce esti capabil. Te deranjeaza sa lucrezi cateva ore in plus pentru a-mi strange cateva numere?”

12. Ii dai un deget si-ti ia toata mana

01

Cineva te roaga ceva insignifiant, iar atunci cand esti de acord cu acea cerere, cererile acestei persoane vor creste considerabil.

Exemplu: “-Mama, pot merge sa ma vad o ora cu Alex?”

“-Sigur.”

“-L-am sunat pe Alexi si el merge la film. Pot sa merg cu el?”

“-Sigur.”

“-Am doar 5 lei. Poti sa-mi mai dai niste bani?”

“-Poti sa ne duci la film cu masina?”

“-Poti sa vii sa ne iei de la film?”

Sursa

You may be interested

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!
Nutritie, Sanatate
0 shares87 views

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!

IoAnE - Sep 10, 2017

Este sau nu uleiul un ingredient sanatos? Daca impartasesti parerea celor mai multi oameni, raspunsul va fi clar “nesanatos”. Exista o puternica asociere…

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!
Sanatate, Sfaturi
0 shares93 views

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!

IoAnE - Sep 03, 2017

Multe dureri si neplaceri sunt inradacinate in procesele cerebrale care pot fi afectate de atitudinea si de emotiile mentale. In timp ce mecanica…

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!
Nutritie, Sanatate
0 shares135 views

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!

IoAnE - Aug 23, 2017

Pepenii verzi sunt mancarea perfecta de vara. Sunt deliciosi, au un continut scazut de calorii, sunt plini de nutrienti si sunt extrem de…

Most from this category