Alunita normala sau melanom – Un renumit medic ne prezinta un sistem prin care putem face diferenta dintre cele doua!

2445

Melanomul este un tip de cancer de piele foarte comun, iar statisticile confirma aceasta afirmatie. Potrivit statisticilor, aproximativ 20% dintre oamenii care traiesc acum in intreaga lume vor dezvolta o forma de cancer de piele la un moment dat pe parcursul vietii. Numerosi factori de risc se afla intr-o foarte stransa legatura cu aceasta boala, dar unul dintre acestia poate fi evitat – expunerea excesiva la soare.

Melanomul apare atunci cand celulele pigmentare (melanocite) devin canceroase. Cele mai multe celule pigmentare se gasesc sub epiderma, desi melanomul poate sa apara, de asemenea, si la nivelul ochilor (melanom ocular) si in alte zone ale organismului.

Exista numeroase tipuri de cancer de piele, dar melanomul este unul dintre cele mai comune, cu toate ca este mult mai putin frecvent in comparatie cu carcinomul bazocelular si scuamos. Melanomul este un tip de cancer mai rar decat cele doua tipuri mentionate mai sus, dar mai periculos deoarece se poate raspandi. Este foarte rar intalnit in cazul persoanelor cu tenul inchis la culoare.

In randurile urmatoare ne vom indrepta atentia catre melanom, pentru ca este cel mai cunoscut si pentru ca prevenirea acestui tip de cancer este de o importanta majora.

3

In partea de sus a imaginii putem observa exemple de alunite normale si in partea de jos exemple de melanom

Acestea sunt doar cateva informatii foarte importante pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le cunoasca despre acest tip de cancer:

#1. Melanomul este unul dintre cele trei tipuri comune de cancer de piele si cea mai periculoasa forma a acestui tip de cancer;

#2. Melanomul este responsabil pentru aproximativ 50.000 de decese anual;

#3. Melanomul este o forma rara de cancer in comparatie cu celelalte tipuri de cancer comune;

#4. Exista mai multi factori de risc care pot cauza aparitia acestui tip de cancer;

#5. Expunerea excesiva la soare este singurul factor de risc care poate fi evitat si cea mai buna metoda de prevenire a acestei boli;

#6. Diagnosticul acestei boli se face initial prin aparitia sa pe piele si mai apoi printr-o biopsie;

#7. Atentia acordata alunitelor si semnelor care apar pe piele ajuta la detectarea mai rapida a cancerului de piele;

#8. Melanomul este usor de tratat daca este detectat destul de devreme, tratamentul avand ca scop eliminarea completa a tumorilor;

In cele ce urmeaza iti prezentam o modalitate prin care iti poti evalua, intr-un mod cat se poate de rapid si de usor, alunitele de pe trupul tau folosindu-te de sistemul de acronime ABCDE si de interpretarea oferita de Dr. Amy Derick, instructor clinic de dermatologie la Unviersitatea Northwestern.

Cu ajutorul sistemului ABCDE, verifica-ti alunitele de pe corpul tau:

2

A reprezinta asimetria. In cazul in care o jumatate de alunita arata cu mult diferit fata de cealalta jumatate, acesta este un semn care iti spun ca alunita ar putea fi canceroasa.

B reprezinta neregularitati ale marginilor alunitei.Neregularitatile, marginile slab definite, sau cele neclare pot fi un semn de melanom.

C este simbolul pentru culoare. Alunitele de o culoare foarte intunecata, spre negru sau cele multicolore pot reprezenta un risc ridicat de cancer de piele, si trebuie verificate la un medicat neaparat.

D reprezint diametrul. Alunitele mari cu diametrul mai mare decat al unui creion sunt de remarcat, desi sunt cazuri cand melanomul poate fi si mai mic.

E reprezinta evolutia, sau schimbarea. O alunita care care isi schimba marimea, forma sau culoarea trebuie de urgenta verificata printr-un control specializat.

In cazul in care acest test nu ti-a inlaturat temerile legate de riscurile pe care le reprezinta o alunita de pe trupul tau, atunci ar trebui sa consulti un medic dermatolog pentru o verificare avizata. Acesta iti va putea spune daca alunitele reprezinta un motiv de ingrijorare sau nu.

Cu toate acestea, exista anumite masuri proactive pe care le poate lua fiecare dintre noi. Academia Americana de Dermatologie recomanda sa ne efectuam lunar o auto-examinare, si sa observam cu atentie evolutia alunitelor pe care le avem deja pe corp dar și sa remarcam aparitia unor alunite noi.

Crezi ca aceste informatii ar putea salva o viata? Distribuie acest articol!