Ce nivel de inteligenta emotionala ai? Iata cum poti afla!

2478

Ce  face ca anumiti oameni sa cunoasca un nivel mult mai mare de succes pe plan profesional si personal in comparatie cu ceilalti? IQ-ul si etica muncii sunt foarte importante, dar acestea nu spun intreaga poveste. Inteligenta noastra emotionala – modul in care ne gestionam emotiile, atat cele ale noastre, cat si cele ale celor din jurul nostru, poate juca un rol critic in nivelul de fericire personala si de succes pe care-l atingem.

Plato a fost cel care a spus ca procesul de invatare are o anumita baza emotionala si poate ca a avut dreptate. Modul in care interactionam si ne reglementam emotiile poate avea repercursiuni asupra fiecarui aspect al vietii noastre. Pentru a ne exprima in termeni familiari, cand spunem ca o persoana are inteligenta emotionala, de multe ori ne spunem despre acea persoana ca are “scoala vietii” si este o parte importanta a capacitati unei persoane de a naviga prin viata in mod eficient.

Daca ai inteligenta emotionala esti increzator, bun la indeplinirea obiectivelor tale, adaptabil si flexibil in ceea ce faci. Mai mult decat atat, dispui de o capacitate rapida de a te recupera in urma efectelor stresului si dai dovada de flexibilitate. “Viata merge mult mai lin daca ai inteligenta emotionala.”,  explica Daniel Goleman, psiholog si autor al apreciatei carti “Inteligenta Emotionala”.

Cele cinci componente ale inteligentei emotionale, asa sunt acestea definite de Daniel Goleman, sunt constiinta de sine, auto-reglementarea, motivatia, abilitatile sociale si empatia. Putem fi puternici in unele dintre ele si deficienti in altele, dar fiecare dintre noi dispunem de puterea de a imbunatati oricare dintre aceste cinci componente.

Esti curios sa afli care  este nivelul tau de inteligenta emotionala? Acestea sunt cele 14 semne care iti arata ca ai un EQ ridicat:

#1. Esti curios despre oamenii pe care nu-i cunosti

Iti face placere sa cunosti noi oameni si ai tendinta de a adresa in mod natural o multime de intrebari imediat dupa ce ai fost prezentat cuiva. Daca este adevarat in cazul tau, dispui de un anumit grad de empatie, una dintre principalele componente ale inteligentei emotionale. Oamenii foarte empatici – cei care sunt extrem de sensibili la nevoile si la sentimentele altora si care actioneaza intr-un mod sensibil fata de acele nevoi – au un lucru important in comun: au o curiozitate fata de ceilalti si sunt cu adevarat interesati sa afle mai mult despre ceilalti.

Dezvoltarea curiozitatii fata de ceilalti este o modalitate prin care poti cultiva empatia: curiozitatea ne dezvolta empatia atunci cand vorbim cu oameni din afara cercului nostru social obisnuit, cand ne confruntam cu vieti si viziuni asupra lumii foarte diferite de cele proprii.