Cei mai periculosi ZECE aditivi alimentari pe care ar trebui sa ii eviti cu orice pret

1206

Aditivii alimentari sunt folositi de secole pentru a face alimentele sa arate mai bine, pentru a amplifica aroma acestora si pentru ca acestea sa ramana proaspete mai mult timp.

Aditivii isi gasesc locul in alimentele noastre pentru ca ajuta pregatirea mai usoara, impachetarea si depozitarea acestora. Dar, oare stim noi cu adevarat ce fel de aditivi se afla in continutul anumitor alimentele pe care le consumam si care este motivul pentru care termenul de valabilitate este atat de prelungit?

Exista aditivi care mai de care mai periculosi decat altii. Iata care sunt cei mai periculosi ZECE aditivi alimentari pe care ar trebui sa ii eviti cu orice pret:

1. Indulcitorii artificiali

Aspartamul (E951) se gaseste in alimentele cu etichete precum: “dietetic” sau “fara zahar” . Se considera ca acesta este cancerigen si justifica mai mult decat oricare alt aditiv alimtentar reactiile adverse pe care le cauzeaza. Aspartamul nu trebuie considerat a fi o substanta sigura, aceasta fiind o neurotoxina cancerigena. Cunoscut pentru faptul ca diminueaza inteligenta si pentru ca afecteaza memoria pe termen scurt, componentele acestui indulcitor artificial pot provoca tumori cerebrale, boli precum limfomul, diabetul, scleroze, Parkionson, Alzheimer, fibromialgie, oboseala cronica, tulburari emotionale precum depresia, atacurile de anxietate, ameteala, durerile de cap, greata,confuzii mentale, migrene si crize. Acesulfam-K, un indulcitor relativ nou, gasit in produsele coapte, guma si gelatina, nu a fost testat in intregime, dar a fost asociat cu tumorile la rinichi.

Se gaseste in: sucuri dietetice sau fara zahar, coca-cola, coca-cola zero, jeleu, dulciuri, guma fara zahar, mix-uri de bauturi, produse de patiserie/coapte, cereale, bomboane cu menta, pudding,  ice tea, vitamine de mestecat, pasta de dinti.

2. Sirop de porumb bogat in fructoza

Acest tip de sirop de porumb (HDCS)  este un indulcitor rafinat si a devenit a doua sursa importanta de calorii dupa zahar. Se gaseste in aproape toate alimentele procesate. HFCS iti creste nivelul colesterolului, si contribuie la dezvoltarea diabetului si a ranilor la nivelul tesuturilor, acestea fiind doar cateva dintre multe alte efecte daunatoare.
Se gaseste in: majoritatea alimentelor procesate, paine, bomboane, iaurturi cu arome, dresing-uri pentru salate, legume conservate, cereale.

3. Monoglutamat de sodiu (MGS / E621)

MGS este un amino acid folosit pentru imbunatatirea aromelor, la supe, salate, cipsuri, antreuri congelate si multe produse din restaurante. MGS este cunoscut ca fiind o excitotoxina, care energizeaza intr-o masura prea mare celulele corpului, putand provoca boli si chiar moartea consumatorilor. Studiile demonstreaza: consumul regulat de MGS poate duce la efecte secundare adverse care insclud: depresie, dezorientare, probleme ale ochilor, oboseala, dureri de cap, obezitate. MGS face ca efectul de satietate pe care il avem atunci cand mancam sa dispara, ceea ce explica acumularea de greutate.

Se gaseste in: mancare chinezeasca, snaks-uri, cipsuri, prajituri, condimente, supe la plic, mancaruri congelate, sunca.

4. Grasimi nesaturate

Grasimile nesaturate  sunt folosite pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor si se afla printre cele mai periculoase substante care pot fi consumate. Gasit in fast-food si anumite alimente procesate facute cu margarina sau uleiuri vegetale hidrogenate, grasimile se produc printr-un proces numit hidrogenare. Numeroase studii arata faptul ca acest tip de grasimi cresc nivelul de colesterol de tip LDL (colesterol “rau”) in timp ce scad nivelul de colesterol de tip HDL (colesterol “bun”), cresc riscul atacurilor cardiace, al bolilor cardiace si contribuie la crearea inflamatiilor, diabetului si a altor boli. Uleiurile si grasimile care depasesc cantitatea de 2% de grasimi nesaturate sunt acum interzise pe piata daneza, actiune care practic interzice uleiurile hidrogenate.

Se gaseste in: margarina, cipsuri, biscuiti, produse de patiserie, fast-food.

5. Coloranti alimentari

Studiile arata ca acest tip de coloranti, care se gasesc in sucuri, dressing-uri pentru salate, pot contribui la aparitia unor probleme comportamentale ale copiilor  si pot duce la scaderi ale IQ-ului. Studiile pe animale au aratat ca acesti coloranti pot cauza cancer. Aveti grija la urmatorii coloranti:

• Albastru briliant (E133)

Interzis in Norvegia, Finlanda si Franta. Poate cauza probleme la nivelul cromozomilor.

Se gaseste in: bomboane, cereale, bauturi usoare, bauturi pentru sportivi si in continutul mancarurilor pentru animale.

• Rosu Ponceau 4R (E124)

S-a dovedit ca acest tip de colorant cauzeaza cancer de tiroida si probleme la nivel cromozomoal. De altfel, e posibil sa aiba efecte si in transmisiile de la creier la nervi.

Se gaseste in: fructele pentru cocktailuri, siropuri de cirese, inghetata, bomboane, produse coapte si multe altele.

• Galben auriu (E110) si Tartrazina (E102)

Este interzis in Norvegia si Suedia. Creste numarul de tumori la rinichi si ale glandelor suprarenale, poate cauza si boli ale cromozomilor.

Se gaseste in: bomboane si bauturi carbogazoase, limonade etc.

6. Sulfat de Sodiu (E221)

Conservant folosit la prepararea unor tipuri de vinuri si la conservarea unor alimente. Potrivit Administratiei Alimentelor (FDA), aproximativ unul din 100 de oameni este sensibil la sulfatii din mancare. Majoritatea sufera de astm, ceea ce sugereaza o legatura intre astm si sulfati. Cei care sunt sensibili la sulfatul de sodiu pot avea dureri de cap, probleme de respiratie, iritatii. In cazuri severe, sulfatii pot cauza si moartea prin blocarea cailor respiratorii, ducand astfel la stop cardiac.

Se gaseste in: vin si fructe uscate

7. Nitratul de Sodiu (E251)

Nitratul de sodiu este folosit ca si conservant, colorant si pentru savoare in bacon, sunca, hot dog, gustari, carne de vita in crusta de sare, peste afumat si alte produse procesate. Acest ingredient, care suna ca si cum nu ar putea face niciun fel de rau, este de fapt foarte cancerigen in momentul in care intra in contact cu sistemul digestiv. Acolo formeaza diferiti componenti ai nitrosaminei, care intra in sistemul  sangvin si care fac ravagii in randul anumitor organe interne: ficatul si pancreasul in special. Nitratul de sodiu este vazut ca un ingredient toxic, iar Departamentul de Agricultuira al Statelor Unite (USDA) a incercat sa interzica acest aditiv in 1970, dar fabricantii de alimente s-au plans cum ca nu aveau alta alternativa pentru conservarea produselor de carne. De ce este inca folosit in industrie? Este simplu: acest aditiv face carnea sa aiba o culoare rosie aprins. Repara de fapt culorile si face carnea veche sa para proaspata.

Se gaseste in: hot dogs, sunca, gustari, carne tratata, carne de vita in crusta de sare, peste afumat sau orice alt fel de carne procesata.

8. Butilhidroxianisol(E320) si butilhidroxitoluen(E321)

BHA si BHT sunt conservanti ce se gasesc in cereale, guma de mestecat, cipsuri din cartofi si uleriuri vegetale. Acesti conservanti fac mancarea sa nu isi schimbe culoarea, aroma, sau sa devina ranceda. Afecteaza sistemul neuronal al creierului, aduce schimbari in comportament si poate cauza cancer. BHA si BHT sunt oxidanti care formeaza componente reactive ce pot cauza cancer.

Se gaseste in: cipsuri din cartofi, guma, cereale, carnati inghetati, orez, untura, marganina, bomboane, jeleu.

9. Dioxidul de sulf (E220)

Aditivii din sulf sunt toxici, iar in Statele Unite ale Americii folosirea sa in fructe si legume a fost interzisa de catre Administratia Federala a Alimentelor. Reactiile adverse includ: probleme bronhice in special la cei ce sufera de astm, hipertensiune, furnicaturi sau socuri anafilactice. De asemenea, distruge vitamin B1 si E. Nu este recomandat pentru copii. Organizatia Internationala a Sanatatii recomanda celor care sufera de conjunctivita, bronsita, astm bronhic sau boli cardiovasculare, sa evite complet dioxidului de sulf.

Se gaseste in: bere, bauturi usoare, fructe uscate, sucuri, lichior, vin, otet si produse din cartofi.

10. Bromatul de potasiu

Un aditiv folosit pentru a creste volumul painii albe, bromatul de potasiu este cunoscut pentru cauzarea cancerului la animale. Cantitati mici folosite in paine pot crea probleme si oamenilor.

Se gaseste in: paine