Cele CINCI obiceiuri esentiale ZEN care te vor ajuta sa traiesti o viata echilibrata

1274

 Te intrebi uneori daca traiesti sau nu o viata echilibrata? Este foarte usor sa-ti dai seama daca traiesti o viata echilibrata, pentru ca daca o faci, atunci:

•Te bucuri de fiecare moment si de fiecare secunda a vietii tale.

•Treci foarte usor peste dificultati.

•Poti fi fericit fara un motiv anume.

•Poti sa fii tu insuti si sa iubesi ceea ce esti.

Astazi, intr-o lume in care echilibrul tau este zdruncinat din toate partile, poti avea impresia ca te indrepti in directia gresita, indiferent de ceea ce faci. Echilibrul in viata ar putea crea impresia unei expresii teoretice, dar nu este asa.

S-ar putea sa dureze ceva timp pana cand descoperi calea spre care vrei sa te indrepti, dar in momentul in care o vei face, te vei simti o persoana puternica. Vei cunoaste energia si inspiratia in fiecare zi a vietii tale. Viata ta va fi plina de aventuri uimitoare si de evenimente care vor face fiecare zi de neuitat. Nu-ti vei mai irosi viata petrecand zeci de minute zilnic contempland asupra problemelor care s-au intamplat in trecut.

O viata echilibrata implica ideea potrivit careia viata ta va fi plina de evenimente pozitive care-ti vor aduce fericire in fiecare moment al vietii tale? Nicidecum.

Atunci cand traiesti o viata echilibrata poti compensa mereu orice eveniment negativ cu restul enenimentelor pozitive care au loc in viata ta. O viata echilibrata este aceea in care munca si joaca se afla intr-un raport de egalitate. In cazul in care doresti sa traiesti o viata echilibrata, atunci exista cinci obiceiuri esentiale pe care este necesar sa ti le dezvolti:

1. Constientizarea momentului prezent si dezvoltarea atentiei

Constientizarea este foarte importanta pentru cei care doresc sa traiasca in echilibru, deoarece iti permite sa observi fiecare moment al vietii tale si sa-l apreciezi. O persoana constienta traieste in prezent si nu este obsedata de trecut sau de viitor. Este important sa planificam pentru viitor si sa invatam din greselile trecutului, dar este mult mai important sa ne aratam aprecierea pentru cine suntem in acest moment cu scopul de a ne gasi bucuria in aceasta stare.

Atunci cand esti constient de momentul prezent esti calm si nu iei decizii pe care le-ai putea regreta mai tarziu. Atunci cand esti constient de momentul prezent te afli intr-un echilibru cu universul.

2. Apreciaza-ti corpul

Prin “apreciere” ma refer la grija pe care fiecare dintre noi ar trebui sa i-o acordam corpului nostru. In cazul in care esti recunoscator pentru darul pe care l-ai primit – corpul tau – atunci este necesar sa ai grija de el. Asta inseamna ca vei face alegeri sanatoase in viata, ca vei face exercitii fizice si ca vei incerca pe cat posibil sa scapi de viciile care-ti pot afecta sanatatea organismului.

Corpul tau este un instrument care iti permite sa te bucuri de momentele minunate ale vietii tale si de aceea este necesar sa ai grija de el. O viata echilibrata nu poate exista fara un corp echilibrat.

3. Creativitatea

In fiecare zi ne confruntam cu o multime de provocari si de alegeri. Unele dintre aceste provocari ar putea sa fie usoare, in timp ce altele ceva mai dificile. In cazul in care abordezi aceste provocari prin prisma creativitatii, atunci viata ta va fi plina de aventuri. In schimb, daca te detasezi de propria ta creativitate, viata ta se va transforma intr-un vis urat.

Creativitatea este un instrument minunat care ne permite sa transformam visele in realitate, sa ne transformam munca in joaca si sa ne bucuram de viata atunci cand totul pare lipsit de sens.

4. Rabdare

Cu ajutorul rabdarii putem depasi aproape orice obstacol. Rabdarea ne poate ajuta sa transformam visele noastre in realitate. Rabdarea ne poate ajuta sa fim parinti, soti, prieteni si chiar straini mult mai buni. Daca esti o persoana rabdatoare,  minutele petrecute in trafic sau la coada magazinului alimentar nu te afecteaza intr-o asa mare masura. Cu ajutorul rabdarii poti vedea cunoaste roadele muncii tale si toate eforturile tale vor fi rasplatite. In plus, o persoana care si-a dezvoltat aceasta virtute nu va fi nevoita sa-si petreaca timpul pretios suparata sau infuriata. Rabdarea este cea care iti va dezvolta atentia si constientizara, iar acestea te vor indrepta catre echilibru.

5. Simplitate

Simplitatea este, probabil, cea mai importanta parte a echilibrului vietii. Atunci cand iti construiesti viata in jurul valorii de simplitate si reduci numarul de lucruri lipsite de importanta din viata ta, pot ajunge sa traiesti fericit.

In echilibru totul este simplu. Exista doua opuse – alb si negru, iar noi trebuie sa alegem calea de mijloc:

•Simplifica-ti programul de lucru pentru a nu fi nevoit sa te gandesti la o suta de lucruri in acelasi timp;

•Simplifica-ti relatiile din jurul tau pastrand in viata ta doar persoanele cu adevarat dragi si scapa de cei carora nu le pasa de tine;

•Simplifica-ti dieta facand alegeri simple si sanatoase;