" />
0 Shares 974 Views

Cele CINCI stari prin care trece mintea umana pe parcursul vietii

Emanoil Hociota Mai 15, 2014
0 975

Totul este in mintea ta. Mintea noastra pare a fi epicentrul sufletului nostru. Interactiunea pe care o avem cu lumea din jurul nostru se desfasoara prin intermediul gandurilor noastre si nu numai. Chiar si atunci cand dormim, mintea noastra se afla intr-o stare de operare. Fluxul continuu de ganduri sau lipsa acestuia, ne conduce catre doua stari ale minti diametral opuse, pace sau haos. In anumite situatii ne simtim haotici si confuzi, iar in alte situatii, atunci cand mintea noastra este calma si linistita, ne simtim calmi si concentrati. Atunci cand o persoana practica rugaciunea, meditatia sau yoga, mintea acesteia trece la o stare de functionare mult mai inalta.

Prin cunoasterea starilor prin care trece mintea noastra, vom putea lua masurile necesare pentru a o calma in situatiile dificilie. In yoga, mintea umana este cunoscuta sub denumirea de “Markata”, fiind asemanata cu o maimuta care se afla intr-o stare de ratacire continua.

Starile mentale, din punctul de vedere al traditiei yoga, sunt clasificate in cinci mari categorii:

1. Kshipta (Ratacire)

03

Atunci cand mintea ta se afla in aceasta stare, este asemenea unui pendul. Nu este capabila de a ajunge la o anumita stare de repaos. Datorita acestei rataciri a mintii, anxietatea te urmareste la tot pasul. Realitatea ta este opaca datorita concentrarii  dificile de care dispui. Atentia ta fluctueaza si se afla intr-o continua schimbare. Aceasta stare se datoreaza coliziunii dintre mai multe ganduri. In aceasta stare, este necesar sa accepti nelinistea mintii si sa o lasi sa se limpezeasca de la sine fara propria ta interventie. Acesta este cel mai joasa stare a mintii tale. Detasamentul constient este cheia prin care iti poti linisti mintea in aceasta stare.

  Reintoarcerea la Sursa - Un documentar care iti poate schimba viata!
2. Mudha (Cu capul in nori, indragostit, uituc)

04

Aceasta este starea mintii tale atunci cand esti extrem de nervos sau atunci cand traiesti experienta unor emotii negative. Aceasta stare de distragere a atentie se datoreaza unei anumite forme de atasament, a lacomiei sau a unui sentiment de ura pastrat in sufletul tau. Fluxul de energie este blocat. Mintea ta este plictisitoare si uituca. Este necesara o ordonare corecta a gandurilor pentru ca aceasta sa functioneze la o capacitate mai puternica.

  DMT (molecula spiritului) - implicatiile sale in extinderea constiintei
3. Vikshipta (mintea distrasa)

05

In aceasta stare, mintea este distrasa, dar spre deosebire de Modha, apar scurte momente de liniste. Mintea se confrunta cu  un lant de ganduri contradictorii. Aceasta stare, spune Advaita Vedanta in cartea sa “Tattva vaisaradi”, este o boala a mintii produsa de o afectiune,  de o adversiune sau de lacomie. In cazul in care mintea ta se afla in aceasta stare, este necesar sa nu petreci foarte mult timp blocat aici, deoarece aceasta stare iti otraveste mintea cu pesimism. In aceasta stare, mintea ta poate fi foarte usor influentata si manipulata.. In aceasta stare te confrunti cu indoiala de sine, cu agonia si cu frica, lumea extrioara cu cea interioara aflandu-se intr-un conflict continuu. Este necesar sa urmezi anumiti pasi pentru a-ti purifica aceasta stare de spirit.  Introspectia si cunoasterea de sine sunt doua aspecte necesare in cadrul acestui proces de purificare.

4. Ekagra (Concentrare, Cunoastere)

02

Ekagra – inseamna ca mintea a atins starea de concetrare, iar persoana este pe deplin prezenta moment de moment, neafectata de factori exteriori. Spre deosebire de Vikshipta, concetrarea nu este fortata, ea apare in mod natural. In aceasta stare de spirit, te poti conecta cu sinele tau superior spiritual, deoarece mintea este  pe deplin concentrata si capabila sa aleaga calea pasnica.

  "Legea Rezonantei" - Un documentar de exceptie care iti poate schimba viata

In aceasta stare, ai o cunoastere aprofundata a realitatii si un control mult mai mare asupra propriilor tale ganduri. Mintea este linistita si plina de energie.

5. Niruddha (realizarea finala)

01

In aceasta stare, mintea ta se afla intr-o liniste completa si trece printr-o serie de realizari. Atunci cand mintea este stapanita, aceasta este lipsita de ganduri. Astfel, inveti sa te ridici deasupra mintii si sa devii inteligent din punct de vedere spiritual. Aceasta este cea mai de dorit stare a mintii, starea calma si linistita. Respiratia este sub control iar mintea se afla in propria sa expeditie, fiecare gand fiind recunoscut ca fiind ceea ce este – un simplu gand.

 

 

 

 

Sursa

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares135 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares127 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares117 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category