Cele OPT caracteristici ale persoanelor obsedate de control

1408

Persoanele obsedate de control rareori realizeaza ca au aceasta caracteristica negativa. Ei cred ca prin critica lor “constructiva” sau prin realizarea unui proiect, “deoarece nimeni nu-l va realiza asa cum o fac ei”, ii ajuta pe ceilalti.

Acestia nu privesc acest comportament ca fiind ceea ce este cu adevarat – propria lor anxietate care a luat-o razna.

Intr-o lume dominata de stres gandurile irationale pot fi regasite din abundenta: Daca nu voi obtine acest contract voi fi concediat. Daca nu sunt acasa pana la ora 6 asta inseamna ca sunt un parinte groaznic. Daca nu voi obtine o marire de salariu, asta inseamna ca nu-mi indeplinesc atributiile asa cum ar trebui. Toate aceste ganduri ar putea fi adevarate, dar mai mult ca sigur nu sunt.

In loc sa abordam propria noastra gandire irationala si sa o transformam intr-o gandire mult mai realista, vom incerca sa controla situatiile din viata noastra, de obicei, prin incercarea de a-i controla pe cei din jurul nostru?

Esti curios sa afli daca esti sau nu o persoana obsedata de control?

Iata care sunt cele OPT caracteristici ale persoanelor obsedate de control:

#1. Crezi ca daca o persoana ar schimba unul sau doua lucruri la ea insasi, tu ai fi mai fericit. Asa ca, incerci sa o ajuti sa-si schimbe comportamentul respectiv scotandu-l in evidenta, de obicei, iar si iar.

#2. Incerci sa-i manageriezi pe ceilalti cu scopul de a-i face sa se potriveasca propriilor tale asteptari (de cele mai multe ori nerealiste).  Nu crezi in imperfectiune si crezi ca nici ceilalti nu ar trebui sa creada.

#3. Obisnuiesti sa judeci comportamentul celorlalti ca fiind corect sau gresit si intr-un mod pasiv-agresiv retii atentia pana in momentul in care persoana respectiva se conformeaza propriilor tale asteptari (de cele mai multe ori nerealiste). Atitudinea de judecata tacuta este o forma avansata de control.

#4. Oferi “critici constructive” ca pe o incercare voalata de a-ti promova propriile tale scopuri.

#5. Te schimbi pe tine insuti si in ceea ce crezi cu scopul de a fi acceptat de catre altcineva. In loc sa fii tu insuti, incerci sa primesti acceptarea celorlati schimbandu-le acestora parearea despre tine.

#6. Prezinti scenarii grave cu scopul de a ii influenta pe ceilalti sa urmeze anumite comportamente sau sa se apropie de altele.

#7. Ambiguitatea nu este prietena ta cea mai buna si nu te simti confortabil atunci cand nu cunosti ceva.

#8. Intervii in numele celorlalti, incercand sa explici sau sa respingi comportamentele altora.

Crezi ca daca vei schimba comportamentul nedorit al altei persoane, atunci vei fi fericit sau implinit. Astfel, ajungi sa-i transmiti responsabilitatea unei alte persoane pentru propria ta fericire. In acest caz, este foarte important sa intelegi ca esti raspunzator pentru propria ta fericire. Drumul catre relatii mai bune incepe intotdeauna cu tine. In loc sa incerci sa controlezi o alta persoana, incearca sa te axezi mai mult asupra propriului tau comportament. Iata cateva idei:

• Arata-ti vulnerabilitatea in fata celorlalti.

• Nu-ti compromite respectul de sine modificandu-ti convingerile tale de baza.

• Fii realist in legatura cu asteptarile pe care le ai fata de ceilalti.

• Elimina din viata ta comportamentul de tip pasiv-agresiv – incearca sa fii cat mai direct.

• Accepta faptul ca o mare parte din viata ta este dantelata cu necunoscute.

• Imbratiseaza confruntarea – in cazul in care acesta este uneori singurul lucru pe care il poti face.

• Asuma-ti responsabilitatea pentru propria ta fericire.

In cazul in care te vei concentra mai mult asupra propriei tale imbunatatiri, incercarea de a-i controla pe ceilalti va disparea de la sine.