Cele OPT caracteristici ale persoanelor pline de compasiune

1181

Cu atat de multe instrumente de ajutor personal si de cercetare in jurul nostru, toate avand scopul de a aduce fericirea in viata noastra, este destul de evident faptul ca aceasta cautare a fericirii este la moda, dar care este cel mai bun mod prin care putem ajunge acolo?

Dalai Lama a spus odata “Daca vrei ca ceilalti sa fie fericiti, practica compasiunea. Daca vrei sa fii fericit, practica compasiunea.” Remarca sa captureaza un adevar simplu: in ciuda credintei populare potrivit careia fericirea depinde numai de tine, adevarul este ca fericirea depinde si de relatiile si de interactiunie cu ceilalti intr-o anumita masura.

Veste buna este accea ca, daca nu te consideri a fi o persoana empatica si plina de compasiune, studiile arata ca aceasta este o trasatura de caracter care poate fi cultivata. Deci, cum iti poti da seama daca esti sau nu o persoana care detine aceasta trasatura de caracter? Mai jos vei descoperi cele opt caracteristici ale persoanelor pline de compasiune:

1. Gasesti puncte de vedere comune cu celelalte persoane

Persoanele pline de compasiune stiu cum este sa fii lipsit de noroc si au tendinta de a retine acele amintiri cu scopul de a-si mentine natura empatica. “Persoanele pline de compasiune sunt concentrate asupra lumii exterioare, deoarece se gandesc si au sentimente fata de celelalte persoane”, sustine Dr. Lisa Firestone, pentru Huffington Post. “Acestia au abilitatea de a simti sentimentele celorlalti, asa ca sunt foarte conectati din punct de vedere social.”  Din cate se pare,  exista studii stiintifice care arata de ce simtim compasiune fata de persoanele care s-au aflat in aceasi situatie in care ne-am aflat si noi la un moment dat. Intr-unul dintre studii, cercetatorii au descoperit ca sentimentul de compasiune al oamenilor creste atunci cand exista o legatura in comun cu alte persoane. “Ceea ce aceste rezultate sugereaza este ca sentimentul de compasiune pe care-l simtim fata de ceilalti nu este numai o functie a ceea ce se abate asupra lor; daca mintea noastra atrage o asociere intre victima si noi insine – chiar si una relativ mica – compasiunea pe care o simtim fata de acea persoana este amplificata foarte mult.”, ne explica Ph. D. David DeSteno  in publicatia The New York Times, profesorul de psihologie al Universitatii Northeastern.

2. Nu obisnuiesti sa pui accent pe aspectul material

In cazul in care banii nu pot cumpara fericirea, potrivit studiilor de la Universitatea din California, aceste hartii valoroase nu pot cumpara nici compasiunea. In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au descoperit ca atunci cand cineva se ridica pe scara sociala, compasiunea acestei persoane fata de alte persoane a scade proportional. Descoperirile recente sustin descoperirile anterioare care sustineau ca persoanelor de un statut social mai inalt le este influentata in mod negativ abilitatea de a acorda atentie in interactiunile cu celelalte persoane.

3. Actiunile tale reflecta sentimentele de empatie

Firestone sustine ca  o componenta majora a compasiunii este aceea de a oferi inapoi, chiar si in cele mai mici moduri. “Atunci cand actiunile noastre sunt grijulii si iubitoare, simtim mult mai multa dragoste in schimb”, explica ea. Acesta este motivul pentru care oamenii plini de compasiune actioneaza in concordanta cu compasiunea lor, fie ca aceste actiuni se fac simtite prin actiuni de voluntariat sau prin alte mici acte de bunatate, iar astfel acestia se simt mult mai fericiti cu ei insisi. “In cazul in care urmaresti fericirea, nu vei fi la fel de fericit ca in cazul in care vei urmari generozitatea”, spune ea. “O abordare hedonistica a fericirii nu functioneaza pentru majoritatea oamenilor”.

4. Esti bun cu tine

“Compasiunea de sine este calea prin care poti deveni o persoana mai plina de compasiune per ansamblu.”, explica Firestone. “Este destul de dificil sa simti ceva pentru alte persoane in cazul in care nu simti deja pentru tine.”

Practicarea iubirii de sine este destul de diferita in comparatie cu respectul de sine si este, de asemenea,cruciala pentru a putea elimina multe dintre obiceiurile negative din multe dintre aspectele vietii noastre.  Potrivit unui studiu desfasurat de cercetatorii Universitatii Berkeley din California, persoanele care practica compasiunea de sine sunt mult mai motivati sa-si imbunatateasca viata si sa-si urmareasca scopurile.

5. Ii inveti pe altii

Persoanele pline de compasiune nu doresc sa-si pastreze darurile doar pentru ei insisi, ci aceste persoane doresc sa-si impartaseasca cunostintele si cu alte persoane. Adevarata compasiune exista atunci cand iti oferi puterea, indrumarea si intelepciunea pentru a imputernici o alta persoana cu scopul de a vedea cine esti cu adevarat si pentru a trai la o alta capacitate si atunci cand, facand asta, nu astepti nimic in schimb.

6. Esti constient

Atunci cand alegi sa traiesti experienta compasiunii, alegi sa traiesti in momentul prezent. Persoanele pline de compasiune nu au obiceiul de a-i asculta pe ceilalti si de a-si verifica telefoanele mobile in acelasi timp – acestia sunt prezenti si ofera raspunsul lor empatic fiintei umane care se afla in fata lor.

Aceasta constientizare este cruciala pentru existenta compasiunii, pentru ca iti permite sa te concentrezi asupra celorlalti, mai degraba decat asupra propriilor tale reflectii.

7. Ai o inteligenta emotionala mare

Persoanele care se afla in contact cu sentimentele de compasiune par a se afla, de asemenea, in contact cu tot spectrul de emotii.

Atunci cand esti inteligent din punct de vedere emotional, vei avea, de asemenea,  un mult mai mare sentiment de moralitate si vei incerca cu adevarat sa-i ajuti pe altii.  Persoanele pline de compasiune inteleg faptul ca persoanele vad lumea altfel decat ei insisi, iar aceasta viziune a lor nu este nici corecta si nici gresita.

8. Iti exprimi recunostinta

Indiferent daca ai comis o multime de acte de compasiune sau nu, cu siguranta acest dar ti-a fost oferit de cei din jurul tau cel putin o data sau de doua ori. Persoanele empatice, recunosc, nu numai faptele de bunatate facute pentru ei, dar acestia isi exprima si recunostinta pentru aceste fapte.