0 Shares 983 Views

Cele OPT modalitati prin care poti creste lungimea telomerilor si prin care iti poti prelungi speranta de viata

Emanoil Hociota Iun 28, 2014
0 984

Cercetarile au descoperit ca lungimea mai scurta a structurilor biologice denumite telomeri se afla intr-o stransa legatura cu mortalitatea, precum si cu multe boli legate de inaintarea in varsta. Vestea buna este ca exista o anumita legatura intre lungimea telomerilor si anumiti nutrienti si stilul de viata sanatos.

Telomerii fac parte din ADN-ul uman si fac legatura intre capetele fiecaruia dintre cei 46 de cromozomi umani ai celulelor. Dr. Elizabeth Blackburn, unul dintre cei trei castigatori ai premiului Nobel din 2009, a descoperit o legatura foarte stransa intre lungimea telomerilor si riscul aparitiei diabetului, riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, depresiei, dementei si osteoartritei.

Presupune acest fapt ca suntem victime neajutorate ale acestor structuri biologice, adica a telomerilor? Nu. Cu toate ca aceste structuri scad in dimensiune odata cu inaintarea in varsta, cercetarile demonstreaza ca prin abtinerea de la anumite obiceiuri si adoptarea altora putem influenta considerabil lungimea acestora. Iata cativa factori care influenteaza si care pot incetini procesul de micsorare a dimensiunilor acestor structuri:

1. Un stil de viata sanatos

In anul 2008, oamenii de stiinta au evaluat efectul care-l are stilul de viata sanatos asupra nivelurilor telomerazei. Telomeraza este o enzima care joaca un rol vital in mentinerea lungimii telomerilor. Lipsa acestei enzime provoaca scurtarea considerabila a acestora.

Participantilor la studiu le-a fost cerut sa faca mai multe modificari stilului lor de viata, printre care includerea consumului de alimente integrale, fructe, legume si sa reduca consumul de zahar rafinat si grasime. In plus acestia au adaugat rutinei lor zilnice scurte antrenamete fizice, de respiratie si tehnici de relaxare. Noul lor stil de viata a cauzat o crestere cu pana la 29% a nivelurilor telomerazei.

2. Reducerea numarului de calorii

Reducerea numarului de calorii poate diminua intr-o mare masura scurtarea telomerilor care apare odata cu varsta, spune Dr. Theodore S. Piliszek de la Scoala de Medicina a Universitatii din Londra.

3. Bucura-te de un pahar de vin rosu zilnic

Un studiu desfasurat in anul 2011 a demonstrat ca rezveratrolul, un compus impotant al vinului rosu, a crescut nivelurile telomerazei si a intarziat deteriorarea celulelor. In plus, un alt studiu din anul 2012 a demonstrat ca vinur rosu a crescut speranta de viata a soriceilor de laborator.

2

4. Include o multime de peste in dieta ta

Un studiu publicat in anul 2010 in publicatia JAMA a constatat ca persoanele cu cele mai mari niveluri de omega3 au avut cel mai mic risc de scadere a telomerilor, in timp ce nivelurile reduse de omega3 au afectat in mod direct reducerea lungimii acestora.

5. Mananca ciocolata neagra

Polifenolii pe care-i contine ciocolata neagra au capacitatea de a incetini scurtarea telomerilor.

6. Bea ceai zilnic

Un studiu chinez desfasurat in anul 2009 a constatat ca persoanele care consuma ceai zilnic au avut telomeri mai lungi in comparatie cu persoanele care consuma ocazional. Ceaiul verde este superior ceaiului negru in ceea ce priveste canitatea de substante nutritive denumite polifenoli.

7. Elimina fumatul si alcoolul din viata ta

Ambele aceste obiceiuri scurteaza considerabil lungimea telormerilor.

8. Elimina stresul din viata ta

Stresul accelereaza procesul de scurtare a telomerilor. Practicile precum masajul, exercitiile fizice, tehnicile de relaxare te pot ajuta sa faci fata acestui ucigas tacut.

Sursa

You may be interested

Zece aspecte fascinante ale vietii lui Abraham Lincoln
Comunicare, Lectii de viata
0 shares14145 views

Zece aspecte fascinante ale vietii lui Abraham Lincoln

Emanoil Hociota - Noi 08, 2016

Abraham Lincoln a fost al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii, functie pe care a exercitat-o incepand cu luna martie 1861 si…

Regenerarea naturala a cartilajelor – Miraculoasele substante care iti pot vindeca in mod natural articulatiile!
Sanatate, Sfaturi
0 shares37815 views

Regenerarea naturala a cartilajelor – Miraculoasele substante care iti pot vindeca in mod natural articulatiile!

IoAnE - Oct 24, 2016

Una dintre cele mai frecvente leziuni este cea care apare la nivelul cartilajelor. Aceste leziuni tind sa fie dureroase, dar noi descoperiri in…

Ce nivel de inteligenta emotionala ai? Iata cum poti afla!
Lectii de viata, Relatii
0 shares45894 views

Ce nivel de inteligenta emotionala ai? Iata cum poti afla!

IoAnE - Oct 24, 2016

Ce  face ca anumiti oameni sa cunoasca un nivel mult mai mare de succes pe plan profesional si personal in comparatie cu ceilalti?…

Most from this category