0 Shares 724 Views

Cele PATRU obiceiuri care pot distruge orice relatie

Emanoil Hociota Aug 19, 2014
0 725

De peste 40 de ani, profesorul si psihologul John Gottman a analizat atat aspectele pozitive ale relatiilor, cat si pe cele negative. Acesta a analizat mii de relatii in ultimii zeci de ani si a incercat sa inteleaga care sunt comportamentele ce pot prezice daca cei doi parteneri vor sta impreuna pe termen lung sau daca vor divorta. Iata care sunt cele PATRU obiceiuri care pot distruge o relatie, potrivit lui John Gottman:

1. Critica

Fiecare dintre noi avem obiceiul de a-i critica pe cei din jurul nostru – cuplurile casatorite din cate se pare mullt mai mult – dar exista un anumit tip de critica, acesta fiind identificat de Gottman ca fiind foarte distructiv. Acest comportament distructiv are loc atunci cand critica se adreseaza nucleului unei fiinte umane, personalitatii acesteia. De exemplu: “Ai intarziat pentru ca nu-ti pasa de mine”. Fiecare dintre noi facem greseli, dar observati ca aici este vorba de modul in care sunt interpretate acele greseli, de cele mai multe ori nevinovate. Criticile repetate care lovesc centrul fiintei celuilalt semnaleaza faptul ca sfarsitul relatiei poate avea lor mult mai devreme decat s-ar astepta cei doi parteneri.

  SAPTE motive pentru care nu ai de demonstrat nimic nimanui
2. Dispretul

Atunci cand cineva are o atitudine sfitatoare, plina de dispret, fata de partenerul sau, Gottman a constatat ca exista o mare sansa ca cei doi sa divorteze. Dispretul poate implica sarcasm, porecle sau gesturi sfidatoare. Indiferent de forma pe care o ia, dispretul o face pe cealalta persoana sa se simta lipsita de valoare.

3. Atitudinea defensiva

O persoana este prea defensiva atunci cand incearca intotdeauna sa gaseasca scuze pentru greselile sau pentru esecurile sale. Fiecare dintre noi facem acest lucru automat din cand in cand, dar atunci cand aceasta atitudine prinde radacini intr-o relatie, poate semnala sfarsitul.

  Cele OPT credinte interioare care te tin departe de fericire
4. Blocajul

Blocajul are loc atunci cand o persoana ridica in mod metaforic podul comunicarii dintre sine si cealalta persoana. Nu exista gesturi de incurajare intre cei doi parteneri atunci cand unul dintre ei vorbeste, nu exista incercari de a empatiza si nici un efort de a raspunde sau de a se conecta. Comunicarea dintre cei doi se loveste de un zid, ridicat de unul dintre parteneri sau de ambii parteneri. Aceast blocaj poate fi de foarte multe ori rezultatul unei perioade prelungite de critica, de dispret sau de atitudine defensiva.  Aceasta atitudine poate crea impresia ca este singurul raspuns fata de inrautatirea situatie, dar lipsa comunicarii nu va rezolva problemele aparute in centrul relatiei.

You may be interested

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!
Nutritie, Sanatate
0 shares51 views

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!

IoAnE - Sep 10, 2017

Este sau nu uleiul un ingredient sanatos? Daca impartasesti parerea celor mai multi oameni, raspunsul va fi clar “nesanatos”. Exista o puternica asociere…

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!
Sanatate, Sfaturi
0 shares67 views

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!

IoAnE - Sep 03, 2017

Multe dureri si neplaceri sunt inradacinate in procesele cerebrale care pot fi afectate de atitudinea si de emotiile mentale. In timp ce mecanica…

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!
Nutritie, Sanatate
0 shares119 views

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!

IoAnE - Aug 23, 2017

Pepenii verzi sunt mancarea perfecta de vara. Sunt deliciosi, au un continut scazut de calorii, sunt plini de nutrienti si sunt extrem de…

Most from this category