Cele PATRU terapii orientale care vor aduce echilibrul mental si emotional in viata ta

1605

Iata care sunt cele PATRU terapii orientale care vor aduce echilibrul mental si emotional in viata ta:

1. Terapia Morita

Creata in 1930 de catre profesorul de psihiatrie Dr. Shoma Morita, terapia Morita este declarata a fi deosebit de eficace in tratarea nevrozelor si tulburarilor de anxietate. Aceasta terapie pune accentul asupra comportamentului unei persoane, asupra momentului prezent, asupra actiunilor, astfel schimbandu-se scopul principal de la unul axat asupra emotiilor, asupra unuia axat pe un anumit scop.

In cele din urma, scopul terapiei Morita este acela de a accepta ceea ce nu se poate schimba sau controla, de exemplu, fluxul constant de emotii care ne copleseste si acordarea unei atentii asupra a ceea ce se poate controla si schimba, adica actiunile si comportamentul tau. In esenta, scopul acestei terapii este acela de a centra comportamentul si realitatea in momentul prezent.

Etapele in terapia Morita includ:

1. Odihna izolata – perioada in care te retragi de lume, eviti interactiunile cu ceilalti si faci foarte putine lucruri. Acest timp este menit pentru meditatie si pentru intinerirea mintii si a corpului. Aceasta perioada poate dura de la cateva zile, la cateva saptamani, in functie de persoana.

2. Analiza – pastrarea unui jurnal este urmatoarea etapa importanta, aceasta permitandu-i persoanei sa-si analizeze gandurile si sentimentele, incurajand analiza si introspectia. In aceasta etapa, plimbarile in natura sunt o practica comuna.

3. “Faza taierii lemnelor” – aceasta etapa este o perioada in care persoana se angajeaza in activitati fizice foarte intense care au scopul de a produce o regenerare la nivel mental si emotional. De asemenea, serveste la dezvoltarea perseverentei si auto-responsabilitatii.

4. Reintoarcerea – in aceasta etapa lucrurile revin la normal, dar persoana include in viata de zi cu zi toate lectiile pe care le-a invatat in aceasta perioada.

2. Terapia introspectiei – Naikan

“Naikan” este un cuvant de origine japoneza care inseamna observatie interioara si este o abordare terapeutica a echilibrului mental si a bunastarii prin incurajarea auto-constientizarii si acceptari de sine si a celorlalte persoane, fara judecata.

Dezvoltata in anii 1950, terapia Naikan incurajeaza o analiza cronologica a comportamentului si a interactiunilor cu ceilalti, din trecut, pana in prezent. Tratamentul poate dura cateva zile, pana la cateva saptamani si se face in mod izolat, in tacere.

3. Shadan – Terapia izolarii

Creata de psihiatrul japonez Narita Katsuro si Kiresaki Tetsu in anii celui de-al doilea Razboi Mondial, terapia shadan implica, in esenta, odihna si folosirea treptata a mintii. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in conformitate cu princiiple shadan, “procesele de gandire nesatoase, fixarile nesanatoase de atentie, starile de spirit nesanatoase si alte asemenea sunt boli in aceasi masura in care gripa sau raceala este o afectiune.”

Procesul natural de vindecare este considerat a fi avansat prin odihna. Timpul recomandat de tratament poate dura 30-90 de zile, cu toate ca persoanele care sufera de depresii sau de tulburari psihice sunt sfatuite sa evite aceasta terapie din motive evidente.

Initial, pacientii se asteapta la un miracol. Acestia asteapta o eliberare de tensiune, griji, temeri si insomnie. Zilele trec si ei se confrunta cu eliberarea, dar apoi tensiunea revine, iar eliberare, iar tensiune si asa mai deprate. In cele din urma, apare o acceptare profunda a suisurilor si coborasurilor vietii si a fliuctuatiilor starii lor emotionale.

4. Seiza – Terapia statului in liniste

Seiza este un cuvant japonez care inseamna liniste (sei) si asezat (za). Seiza poate fi considerata a fi o adevarata forma de meditatie, scopul acesteia fiind acela de a umple constiinta cu ritmul respiratiei. Aceasta terapie permite obtinerea unei mult mai mari claritati mentale si acceptarea toturor gandurilor si emotiilor trecatoare.

Cei care practica seiza sunt instruiti sa stea in pozitia descrisa de imaginea de mai jos. Aceasta pozitie optimizeaza fluxul de aer din plamani prin imbunatatirea posturii.

2