Cele SAPTE carari ale involutiei – un drum parcurs de fiecare dintre noi!

1096

La fel ca in cazul unui multor aspecte ale vietii, involutia, evolutia mintii, inimii si sufletului, exista ca o varietate mare de trasee distincte, dar interconectate. Involutia este un proces pe care fiecare dintre noi il alegem in mod intentionat pentru a trai o viata in spiritul autenticitatii, inteligentei si integralitatii. Acest proces este format din SAPTE elemente diferite:

1. Constientizarea de sine

2. Cercetarea de sine

3. Descoperirea de sine

4. Intelegerea de sine

5. Dragostea de sine

6. Transforarea de sine

7. Stapanirea de sine

Fiecare dintre noi existam in fiecare dintre aceste elemente in grade diferite. Cheia este sa descoperim in care dintre elementele de mai sus existam mai mult si in care dintre acestea mult mai putin. Aceasta descoperire te poate ajuta sa intelegi mult mai bine asupra carui aspect din viata ta ar trebui sa te concentrezi mai mult. In urmatoarele randuri vom explora fiecare aspect al procesului de involutie in detaliu.

Acestea sunt cele SAPTE carari ale involutiei:

1. Constientizarea de sine

De asemenea, numita si auto-constientizarea, constientizarea de sine este abilitatea de a observa varietatea de ganduri, sentimente si actiuni pe care le efectuezi zi de zi. O persoana constienta de sine  este capabila sa identifice ceea ce simte, dar nu neaparat motivul pentru care are acele sentimente. Lipsa constientizarii de sine este definita de comportament de tip reactiv. In cazul in care esti o persoana constienta de sine, dispui de:

• Capacitatea de a te autoanaliza

• Capacitatea de a fi constient de gandurile, de sentimentele, de personalitatea si de comportamentul tau.

2. Cercetarea de sine

Cercetarea de sine sau introspectia este procesul de investigare si de analizare a gandurilor noastre interioare, a emotiilor, a credintelor si a idealurilor. De indata ce am devenit constienti de procesele noastre interioare ( de ganduri, de sentimente, de reactii si de decizii), atunci este benefic sa ne intrebam de ce functionam in modul in care o facem. Cercetarea de sine este de foarte multe ori un proces complex, care implica perioade lungi de introspectie, de observare si cercetare. Este important sa realizam ca, pentru a descoperi cine suntem, este necesar sa studiem ceea ce suntem. In cazul in care esti o persoana care se cerceteaza pe sine, tu:

• Iti explorezi sentimentele, gandurile si comportamentul.

• Dobandesti cunostinte si intelegere de sine printr-o varietate de mijloace (carti, ateliere, filme, teste, meditatie etc.)

3. Descoperirea de sine

Aceasta poate fi inteleasa ca fiind actul sau procesul prin care se obtin cunostinte sau prin care se dobandeste intelegerea de sine. Descoperirea de sine se afla intr-o foarte stransa legatura cu cercetarea de sine, pentru ca, fara studierea propriei persoane, atingerea unui anumit grad de auto-descoperire este imposibil. Oamenii care se afla la acest nivel au tendinta de a descoperi mecanismele si adevarurile care stau la baza atitudinilor, comportamentelor si credintelor, in relatie cu ei insisi si cu cei din jurul lor. In cazul in care te afli in cursul acestui proces, tu:

• Ai atins un anumit nivel de perspectiva asupra a ceea ce , cum si de ce simti, gandesti si te comporti in felul in care o faci.

4. Intelegerea de sine

De asemenea, numita si autocunoastere, intelegerea de sine este abilitatea de a sti ce, cum si de ce faci ceea ce faci. Din acest motiv, intelegerea de sine este strans legata si de multe ori se suprapune cu descoperirea de sine. Oamenii care se afla la acest nivel tind sa aiba o intelegere a motivelor si a originilor sentimentelor, gandurilor si comportamentelor lor. In cazul in care esti o persoana care se intelege pe sine, ai:

• O intelegere aprofundata a punctelor tale forte, a punctelor tale slabe, a atitudinilor, a credintelor, a motivelor si a reactiilor.

5. Dragostea de sine

Dragostea de sine vine ca urmare a atingerii intelegerii de sine si este definita ca o acceptare completa a punctelor forte si a punctelor slabe.

Persoanele care practica dragostea de sine, realizeaza ca sunt imperfecte in diferite moduri, dar inceteaza sa se critice si sa se pedepseasca pentru toate aceste imperfectiuni. In cazul in care esti persoana care se iubeste pe sine, tu:

• Te accepti pe tine insuti, indiferent de defecte.

• Nu te mai pedepsesti pentru imperfectiunile tale.

• Iti dezvolti stima de sine si iertarea de sine.

• Iti respecti dorintele si nevoile tale.

6. Transformarea de sine

Dupa parcurcerea tuturor etapelor enumerate mai sus, suntem in pragul adevaratei transformari interioare. Aceasta trasnformare de sine poate fi inteleasa ca fiind transcendenta identitatii noastre distructive si limitativa sau ego-ul. Persoana care a atins aceasta etapa:

• Experimenteaza schimbari profunde in stilul de viata.

• Modul in care ii percepe pe ceilalti si pe sine se schimba complet.

• Traiesc experienta armoniei cu lumea, cu ei insisi si cu cei din jurul lor.

7. Stapanirea de sine

Scopul final al procesului de involutie este acela de a atinge stapanirea de sine. In esenta, cel care a atins acest nivel este un observator al gandurilor si sentimentelor sale, permitandu-le acestora sa vina si sa plece, fara a se identifica si fara a reactiona fata de ele.  In acest fel, maestrul se transcede pe sine si isi traieste viata in pace, intelepciune si implinire spirituala.

A nu se confunda stapanira de sine cu “a fi in control”, deoarece acest control implica reactie fata de gandurile si sentimentele care isi fac aparitia moment de moment. Maestrul nu este afectat de nimic si nu simte nevoia de a controla, reprima sau restrange. Stapanirea de sine este rara si include:

• Capacitatea de a observa sentimentele si emotiile, fara a te indentifica cu acestea.

• Capacitatea de a realiza ca nu suntem gandurile si emotiile noastre.

• Capacitatea de a nu reactiona manati de ura, furie, gelozie si alte emotii negative.

• Capacitatea de a trai viata in pace si intelepciune.

Exemple de maestrii: Buddha, Confucius, Jiddu Krishnamurti, Socrate, Eckhart Tolle si multi altii.