Cele SAPTE mari pacate ale creativitatii

1047

Creativitatea nu este specifica doar artistilor si poetilor. Oricine are potentialul de a-si exersa creativitatea – de a inova noi modalitati de realizare a viziunilor, care, in cele din urma, ne pot face vietile mai usoare si care ne pot aduce o mult mai mare satisfactie in viata. Creativitatea mareste eficienta talentelor noastre naturale, generand noi tipuri de succes si fericire ajutandu-ne sa descoperim modalitati mai bune de a face ceea ce ne place sa facem.

Actele de creativitate pot fi gasite in orice aspect al vietii. Suntem inconjurati de produsele ideilor creative ale mintii umane, atat mari cat si mici, iar micile acte creative nu sunt mai putin importante decat cele mari. De fapt, cu cat esti creativ cand vine vorba de lucrurile mici din viata ta, cu atat va fi mai probabil sa fii creativ cand vine vorba de lucrurile majore. Este previzibil ca vor exista suisuri si coborasuri in nivelurile noastre de creativitate. In unele zile vom fi plini de idei inovatoare, iar in alte zile creierele noastre vor fi mai putin active. Desi acest lucru este firesc, de multe ori deciziile noastre gresite perpetueaza incapacitatea noastra de a gandi creativ si sfarsim prin a avea zile mai mult plictisitoare decat intrigante. Majoritatea acestor decizii se incadreaza in una dintre urmatoarele sapte categorii. Eu le numesc cele SAPTE mari pacate ale creativitatii.

Iata care sunt cele SAPTE mari pacate ale creativitatii:

7. Lipsa de cunostinte si neatentia

Cunoasterea si atentia sunt necesitati absolute. Gandirea creativa nu poate fi aplicata in mod productiv daca nu a fost atins un anumit nivel de cunostinte despre situatia sau problema cu care te confrunti. Asadar, creativitatea isi are baza, de fapt, in ambele parti ale creierului: partea dreapta, creativa, si partea stanga, logica.

Primele etape pe care creierul le parcurge cand se confrunta cu o situtatie ce necesita inovare sunt guvernate de logica, nu de creativitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca, de cele mai multe ori, realizarile pe baza de creativitate isi au bazele in tot ceea ce a aparut inaintea lor. Partea stanga a creierului, cea care se ocupa cu gandirea logica, analizeaza situatia si toate informatiile cunoscute despre aceasta, defineste problema care trebuie rezolvata si apoi transmite informatia partii drepte a creierului. Cu alte cuvinte, odata ce se constata existenta unei sarcini, trebuie sa te bazezi mai intai pe gandirea logica si sa te cufunzi in ceea ce stii despre acea sarcina. Fara procesul de analiza logica, creativitatea se pierde in dezorientare.

6. Lipsa pasiunii si a entuziasmului

Entuziasmul este esenta creativitatii. Aceasta prospera atunci cand esti pasionat de ceea ce faci. Este extrem de dificil sa inovezi solutii pentru lucruri care nu te intereseaza. Cand mintea iti este stimulata de curiozitate si de un interes fundamental pentru problema abordata, creativitatea si motivatia ta vor spori.

5. Faci ceea ce ai facut mereu

Exista o zicala care spune ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru din nou si din nou, asteptand consecinte diferite. Daca vei continua sa repeti ceea ce ai facut in trecut, vei obtine ceea ce ai obtinut mereu. Sigur, aceasta atitudine va reduce surprizele si greselile enorm de mult, dar iti va diminua cu mult si partea creativa. Suntem cu totii o consecinta a experientelor noastre din trecut, dar trebuie sa facem un pas in afara zonei noastre de comfort si sa luam parte la lucrurile nefamiliare daca vrem sa realizam progrese in viitor. Fundatia creativitatii practice este incercarea de a face lucruri noi pentru a vedea ce te ajuta si ce nu.

4. Teama de esec

Cele mai multe proiecte creative se desfasoara in necunoscut si te forteaza sa te indrepti spre o directie in care nu ai mai mers niciodata. Orice calatorie in teritorii neexplorate implica un anumit risc inerent. Multi oameni sunt speriati de asumarea acestui risc, fapt care le zdrobeste toate ideile creative inainte ca acestia sa aiba sansa de a le dezvolta.

Daca vrei sa-ti exersezi creativitatea, trebuie sa treci peste frica de esec. Increderea, impreuna cu pasiunea pentru ideile tale creeaza solutia. Daca ai incredere in tine insuti si pasiune pentru ideile tale, vei fi mult mai dispus sa accepti sacrificiile prevazute, sa iti asumi riscuri creative si sa scapi de alti factori de stres care iti ingradesc creativitatea. In final, vei stii ca orice succes are o urma de esecuri in spatele sau si ca orice esec duce la un succes, in final.

3. Pauzele nu fac parte din rutina ta zilnica

Unde esti atunci cand iti vin cele mai creative idei? Presupun ca nu la birou, muncind, sau incercand in mod constient sa gandesti creativ. Mai degraba atunci cand iei o pauza de la gandirea logica si incepi sa faci altceva, precum sa te plimbi pe afara.

Cele mai mari doze de creativitate apar atunci cand iti iei gandul de la sarcina in cauza pentru un timp. Acest lucru iti ofera sansa de a lucra cu informatiile pe care le ai, de obicei la nivel subconstient, si sa privesti totul dintr-o perspectiva noua. Exercitiile fizice pot fi o modalitate foarte buna de a trece de la un proces logic de gandire la adancimile creative ale mintii tale pentru a reusi sa obtii noi idei si solutii. Dupa ce lucrezi ore in sir, cel mai bun mod de a-ti antrena creativitatea poate fi alergatul.

2. Eviti sa testezi impactul creativitatii tale

Oricat de caraghios ar suna, unele dintre cele mai creative idei si inventii nu devin publice din simplul motiv pentru care inventatorii nu sunt constienti de insemnatatea si de impactul pe care-l are produsul sau orice altceva au produs. Acesta este inca un exemplu perfect care poate sa demonstreze ca ingeniozitatea se bazeaza pe ambele parti ale creierului-partea dreapta, creativa si partea stanga, logica. De indata ce partea creativa va indeamna sa inventati ceva, partea logica simte nevoia sa teseze, verifice si valideze.
Cu alte cuvinte, procesul creativ e mai complex decat a avea o idee si a o executa in privat. Majoritatea ideilor creative ce au un impact asupra lumii sunt testate perpetuu, revazute de catre terti si uneori modificate si testate inca o data. Oamenii de stiinta fac asta in laboratoare, impreuna cu alti oameni de stiinta. Pictorii fac asta prin expunerea lucrarilor in galerii. Bloggerii fac asta prin transpunerea gandurilor in articole si povesti, pe care ulterior le publica online.

1. Esti limitat de modul in care esti privit de ceilalti

Indiferent de cat de creativ esti sau de cat de mare este progresul pe care-l faci atunci cand vine vorba de ideile tale, intotdeauna vor exista oameni care vor insista ca orice ai incerca sa faci este imposibil, sau oameni care iti vor sugera ca ideile tale creative sunt nepractice si ridicole. Asta se intampla din cauza faptului ca acestor persoane nu le pasa, chiar daca nu au argumente cu care sa-si sustina punctul de vedere. Cand ai de-a face cu acest tip de oameni, nu incerca sa iti sustii cauza. In loc sa faci asta, uita de existenta lor. Singurele lucruri pe care le vor face sunt sa te vlaguiasca de creativitate si sa iti iroseasca timpul.
Din pacate, se mai intampla ca uneori cei la care tii cel mai mult sa interfereze cu creativitatea ta. Vor observa ca te avanti pe un teritoriu necunoscut si vor incerca sa te intoarca din drum, sa te faca sa alegi o cale “deja testata”. Ei fac asta pentru a te proteja de posibilitatea de a da gres, insa, din pacate, totodata te impiedica sa le dai curs ideilor creative.
Cand vine vorba despre exersarea creativitatii, trebuie sa ai curajul de a incerca ceea ce doresti sa incerci, sa ai curajul de a te indrepta in directia spre care doresti sa te indrepti si sa iti urmaresti intuitia. Nu-i lasa pe ceilalti sa-ti ingradeasca ideile!