Cele SAPTE motive foarte importante pentru care nu ar trebui sa mai mananci paine

1318

Painea este aproape sacra in multe culturi si societati, dar painea procesata din zilele noastre nu este aceasi cu cea care era acum 40 de ani. Peste 70% dintre oamenii care renunta subit la consumul de paine au parte de o pierdere imediata in greutate in decursul primelor doua saptamani. Painea este plasata gresit la baza piramidei alimentare, care le este prezentata copiilor in scoli de cand sunt mici. Unii dintre acestia ajung dieteticieni cand cresc si astfel, informatiile eronate sunt propagate in continuare. Cerealele procesate din paine sunt inutile sau chiar nocive pentru majoritatea persoanelor, din punct de vedere metabolic. Iata care sunt cele SAPTE motive foarte importante pentru care nu ar trebui sa mai mananci paine:

1. Painea cu grau intreg poate mari glicemia mai mult decat un baton de Snickers

Painea din grau intreg, de fapt, nu contine grau intreg. Aceasta paine se obtine in urma unui proces in care cerealele sunt descompuse si ajung la o stare asemanatoare cu cea a fainei. Din moment ce forma aceasta este de pudra, corpul poate digera painea repede, transportand-o in sange sub forma de glucoza. Acest lucru faciliteaza producerea hormonului cunoscut drept insulina. Painea cu grau intreg are chiar un Indice Glicemic mai mare decat majoritatea dulciurilor, precum batoanele Snickers.

Amidonul din paine este descompus rapid in tractul digestiv si ajunge in sange sub forma de glucoza. Acest fapt duce la o crestere rapida a glicemiei si a insulinei din sange, marind apetitul. Astfel, apare un ciclu continuu, fiindu-va foame si mancand din nou.

Glicemia crescuta poate, de asemenea, sa cauzeze glicozilare la nivel celular cand glucoza din sange reactioneaza cu proteinele din corp. Aceasta este o componenta a imbatranirii.

Acesta este un dezavantaj al unei diete bogate in carbohidrati pe care multe institutii, gresit informate, vor sa le promoveze.

2. Painea contine mult gluten

Faina contine o cantitate mare dintr-o proteina numita gluten.

Aceasta proteina are proprietati care o aseamana cu lipiciul, care duc la manifestarea proprietatilor vascoelastice ale aluatului.

Dovezile sunt din ce in ce mai clare, sugerand ca un procent semnificativ din populatie este sensibila la gluten.

In plus, sensibilitatea la gluten este asociata cu unele cazuri de schizofrenie si ataxie cerebeloasa – doua boli grave ale creierului.

Glutenul este daunator pentru majoritatea oamenilor, nu doar pentru cei diagnosticati cu sensibilitate la gluten sau enteropatie glutenica (boala celiaca).

Singura modalitate care garanteaza un raspuns cu privire la sensibilitatea ta la gluten este sa elimini glutenul din dieta timp de 30 de zile, iar apoi sa il consumi din nou si sa observi orice schimbare care ar avea loc.

3. Consumul de grau procesat poate fi fatal

Cea mai populara cereala din lume este cea care are un efect mortal asupra metabolismului uman. Graul folosit in prezent nu este grau, este mai curand o “otrava cronica perfecta”, dupa spusele Doctorului William Davis, cardiolog, autor si expert in ceea ce priveste graul si efectele acestuia.

Odata ce afacerile bazate pe agricultura au inceput sa produca recolte mai mari, graul a fost hibridizat atat de mult incat a fost transformat complet comparativ cu configuratia sa genetica de demult. Toate valorile nutritive ale graului actual au scazut cu mai mult de 30% in starea sa naturala, neprocesata, fata de valorile specifice liniei genetice ale graului din timpuri mai vechi. Echilibrul si raportul pe care natura l-a creat pentru grau a fost, de asemenea, modificat iar digestia si fiziologia umana nu s-au putut adapta la aceste schimbari indeajuns de repede.

4. Painea procesata contine chimicale si conservanti

Ca si in cazul altor mancaruri procesate, majoritatea tipurilor de paine comercializata contine zahar sau sirop de porumb bogat in fructoza.

Majoritatea cerealelor includ si ele un “anti-nutrient”, acidul fitic, iar acesta este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale consumului de soia. Acidul fitic este o molecula care uneste minerale esentiale precum calciul, fierul si zincul, impiedicand asimilarea acestora in organism. Majoritatea oamenilor care consuma constant produse pe baza de soia primesc in organism mult mai mult acid fitic din cauza consumului excesiv al alimentelor precum laptele din soia, tofu si mancarurile procesate. Uleiul de soia si lecitina de soia sunt amandoua ingrediente des intalnite in multe tipuri de paine.

Conservantii periculosi precum azodicarbonamida sunt dezvaluite oamenilor abia in prezent.

5. Painea NU este un aliment bogat in nutrienti

Nu exista niciun nutrient din paine pe care sa nu-l poti obtine din alte surse alimentare in cantitati chiar mai mari. Painea cu grau intreg reduce capacitatea de asimilare a nutrientilor din alte mancaruri. Intrucat provoaca daune captuselii intestinului, glutenul scade absorbtia tuturor substantelor nutritive.

In valoarea calorica a painii de grau intreg se afla cantitati mici de substante nutritive comparativ cu cele din alimente sanatoase precum legumele.

Fibra de grau poate duce la consumul foarte rapid al vitaminei D din corp si poate contribui la aparitia unei deficiente a acestei vitamine, fenomen care este asociat cu cancerul, diabetul si decesul.

6. Conexiunea dintre consumul de grau si diabet

Andrew L. Rubman, director al Clinicii Southbury de Medicina Traditionala din Southbury, Connecticut, sustine prezenta unui rol al consumului de grau (mai  exact glutenul din grau, secara, si orz) in aparitia diabetului la persoanele care sunt predispuse bolii. Dr. Rubman sustine ca evitarea glutenului ar putea avea un efect benefic pentru oamenii care sufera de diabet, deoarece ar putea reduce impactul pe care boala il are asupra corpului. El sugereaza sa se adopte o dieta fara gluten timp de 4-6 luni pentru a putea observa daca gravitatea simptomelor si nivelul glicemiei se diminueaza. Daca raspunsul la aceasta este da, atunci Dr. Rubman sugereaza renuntarea la gluten pentru totdeauna.

7. Enzime modificate genetic

Enzimele, de obicei modificate genetic, sunt folosite impreuna cu faina si aluatul pentru a face painile sa creasca mai mari si pentru a le mentine moi timp de zile intregi, daca nu chiar saptamani, dupa coacere. Dar cel mai ingrijorator este faptul ca, recent, studiile arata ca o enzima, transglutaminaza, folosita in coacere si in fabricarea produselor alimentare, poate sa transforme o parte din gliadina prezenta in aluatul cu grau intr-o alta forma, care poate fi toxica pentru unii oameni. Chiar si painea pe baza de retete traditionale produsa la nivel industrial poate contine aceasta enzima.

Industria este dornica sa ne vanda paine “de prima calitate”, cu aditii de omega-3, inulina, acid folic etc. Dar, daca nu se pastreaza calitatea initiala, naturala a graului si fainei, dieta noastra va consta doar din ceva mai mult decat deseuri industriale alimentare.