0 Shares 2186 Views

Cele SAPTE trepte principale ale evolutiei interioare

Emanoil Hociota Iun 15, 2014
0 2187

Precum multe lucruri in viata, evolutia inimii, mintii si sufletului, exista sub forma unei varietati de trepte interconectate. Evolutia este un proces pe care fiecare dintre noi il alegem in mod constient, cu scopul de a trai viata intr-un mod inteligent, autentic si integru. Acest proces este format din sapte trepte diferite:

1. Constiinta de sine

2. Explorarea de sine

3. Descoperirea de sine

4. Intelegerea de sine

5. Dragostea de sine

6. Trasformarea de sine

7. Stapanirea de sine sau maiestria de sine

Fiecare dintre noi ne aflam intr-o anumita etapa a acestor trasee diferite. Este important sa constientizam in care dintre aceste aspecte suntem cel mai evoluati si unde exista cateva probleme. Iata care sunt cele SAPTE trepte principale ale evolutiei interioare:

1. Constiinta de sine

01

Constiinta de sine defineste abilitatea de a-ti observa varietatea de ganduri, sentimente si actiuni pe care le efectuezi zi de zi. O persoana constienta de sine are capacitatea de a identifica ceea ce simte, dar nu neaparat motivul pentru care are acele sentimente. Lipsa constiintei de sine se face simtita intr-un comportament irational, animalic, sau reactiv. In cazul in care esti o persoana care poseda constiinta de sine, dispui de abilitatea de a fi constient de sentimentele tale, de gandurile tale, de personalitatea ta si de comportamentul tau.

2. Explorarea de sine

01

Explorarea de sine, sau studiul de sine, defineste procesul prin care ne analizam gandurile, emotiile, credintele si scopurile personale. De indata ce devenim constienti de sine, de gandurile, de sentimentele si de comportamentul nostru, este foarte important sa ne intrebam de ce functionam in modul in care o facem. Auto-explorarea este de foarte multe ori un proces complex, care implica foarte multa introspectie, observare, atentie si cercetare. Este necesar sa intelegem ca pentru a cunoaste cine suntem cu adevarat, este important sa studiem mai intai cine suntem. In cazul in care dispui de abilitatea de studiu de sine ai o curiozitatea fata de procesele de gandire si fata de sentimentele tale si iti dobandesti cunostintele si intelegerea dintr-o varietate de surse: carti, ateliere, filme, teste, meditatie etc.

  Un prosop te poate ajuta sa scapi de durerile de cap in cateva minute!

3. Descoperirea de sine

01

Descoperirea de sine defineste procesul de a obtine cunostinte si o mai profunda intelegere despre tine. Descoperirea de sine se afla intr-o stransa legatura cu procesul de explorare de sine, deoarece fara studiul sinelui, atingerea unui nivel de descoperire de sine este imposibil. Persoanele care au atins acest nivel cunosc mecanismele care stau la baza comportamentului, credintelor si atitudinilor proprii si cele ale celorlalte persoane.

4. Intelegerea de sine

01

Intelegerea de sine, numita si cunoasterea de sine, defineste abilitatea de a cunoaste ce, cum si de ce faci ceea ce faci. Din acest motiv, intelegerea de sine este strans legata si de multe ori se suprapune cu procesul de descoperire de sine. Persoanele care patrund in domeniul intelegerii de sine au o mai buna intelegere a originilor si motivelor din spatele comportamentului, sentimentelor si gandurilor lor. In cazul in care ai o intelegere buna de sine ai o cunoastere profunda a punctelor tale forte, punctelor slabe, atitudinilor, convingerilor, motivelor, mecanismelor de aparare si a propriilor tale reactii.

5. Dragostea de sine

01

Dragostea de sine este o consecinta a intelegerii de sine si este definita ca fiind o acceptare completa a punctelor tale slabe si a punctelor tale forte. Indivizii care practica dragostea de sine isi realizeaza imperfectiunile. In cazul in care esti o persoana care se iubeste pe sine iti accepti toate aspectele personalitatii tale, nu te pedepsesti pentru imperfectiuni, iti dezvolti stima de sine si iertarea de sine si arati un respect pentru dorintele si nevoile tale.

  ZECE afirmatii dureroase care vor face din tine o persoana mai puternica

6. Trasformarea de sine

01

Atunci cand am trecut prin toate cele cinci etape, am ajuns sa cunoastem adevarata transformare interioara. Transformarea de sine poate fi inteleasa ca fiind transcendenta identitatii noastre anterioare – limitata sau distructiva, sau transcendenta ego-ului. Viata persoanei care a atins acest nivel sufera anumite transformari, la nivelul percetiei si la nivelul comportamentului. De asemenea, experimenteaza o mult mai mare armonie in lumea exterioara si in lumea interioara.

7. Stapanirea de sine

01

Scopul final al acestei calatorii este acela de a atinge stapanirea de sine, sau maiestria de sine. Maestrul este un individ care-si observa gandurile si sentimentele, lasandu-le sa treaca, fara a reactiona fata de acestea. Astfel, maestrul atinge transcendenta si isi traieste viata in pace, intelepciune si unitate.

Cu toate acestea, maestrul nu ar trebui sa fie confundat cu o persoana care se afla in control, deoarece aceasta atititudine implica o anumita evitare sau reprimare. Acesta nu este afectat de nimic si nu simte nevoia de a controla sau de a reprima. Cu toate acestea, aceste persoane sunt rar intalnite. Acestia dispun de abilitatea de a-si observa gandurile si sentimentele fara sa se identifice cu acestea; de abilitatea de a realiza ca nu sunt nici gandurile si nici emotiile; de abilitatea de a nu reactiona impinsi de sentimente de furie, rusine, gelozie si alte emoti distructive; de abilitatea de a trai in pace si in intelepciune.Cateva  exemple de mestri: Buddha, Zoroaster, Lao Tzu, Socrate, Jiddu Krishnamurti.

You may be interested

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!
Nutritie, Sanatate
0 shares75 views

Uleiul te poate imbolnavi!? Doar daca nu alegi cu intelepciune! Asta este recomandarea nutritionistilor de top!

IoAnE - Sep 10, 2017

Este sau nu uleiul un ingredient sanatos? Daca impartasesti parerea celor mai multi oameni, raspunsul va fi clar “nesanatos”. Exista o puternica asociere…

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!
Sanatate, Sfaturi
0 shares85 views

Instrumente alternative de vindecare a durerii si depresiei – Confirmate de stiinta!

IoAnE - Sep 03, 2017

Multe dureri si neplaceri sunt inradacinate in procesele cerebrale care pot fi afectate de atitudinea si de emotiile mentale. In timp ce mecanica…

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!
Nutritie, Sanatate
0 shares129 views

In pepene exista un nutrient care a uimit cercetatorii! Are efecte incredibile asupra organismului!

IoAnE - Aug 23, 2017

Pepenii verzi sunt mancarea perfecta de vara. Sunt deliciosi, au un continut scazut de calorii, sunt plini de nutrienti si sunt extrem de…

Most from this category