Cele SASE caracteristici ale unei persoane care se maturizeaza cu adevarat

1159

Viata este o calatorie minunata. In timpul acestei calatorii este imposibil sa nu invatam cate ceva. Experienta este cel mai mare profesor. Si totusi, sunt atat de multi dintre noi care raman supusii acelorasi tendinte de baza pe care le-au dezvoltat in copilarie. In timp ce aceste trasaturi de persoanlitate fac parte din personalitatea noastra, de cele mai multe ori ne tin pe loc in numeroase moduri. Pentru ca dezvoltarea adevarata sa poata avea lor, este necesar sa avem curajul sa reflectam asupra sinelui intr-un mod onest. Abia apoi, dupa ce adevarata contemplare a avut lor, exista posibilitatea sa integram aceasta intelegere in comportamentul nostru si sa observam dezvoltarea unei maturitati reale, care se face simtita prin actiuni concrete si pline de intelepciune.

“Majoritatea oamenilor nu se maturizeaza. Majoritatea oamenilor imbatranesc.  Acestia-si gasesc un serviciu, isi onoreaza platile la banci, se casatoresc, au copii si numesc asta maturitate. Ceea ce este de fapt, este inaintare in varsta.” – Maya Angelou

Cu toate acestea, societatea actuala in care traim ingreuneaza foarte mult acest proces. Suntem atat de ocupati cu locurile noastre de munca, cu mentinerea relatiilor cu cei din jurul nostru, cu plata facturilor, cu cresterea copiilor, incat orice proces de maturizare este pierdut. Societatea ne face sa credem ca aceste aspecte sunt adevaratele semne ale unei persoane mature, dar daca acesta ar fi cazul, am mai fi martorii unui asemenea numar mare de cazuri de divort, de probleme de sanatate si de depresie? Sunt oare acestea semnele unei adevarate societati mature? Iata care sunt cele SASE caracteristici ale unei persoane care se maturizeaza cu adevarat:

1. Rabdarea

Odata cu dezvoltarea tehnologica din zilele noastre, nivelul de rabdare al oamenilor pare sa scada proportional. Am devenit atat de obisnuiti sa ne fie indeplinite nevoile intr-un mod atat de rapid, incat atunci cand oamenii vor ceva, il vor acum. Indiferent de viteza cu care se dezvolta tehnologia, vom fi intotdeauna nevoiti sa asteptam. Asteptarea este o parte intrinseca a vietii si nu vom putea sa scapam vreodata de acest aspect. In cazul in care ai observat deja, poti recunoaste faptul ca pe masura ce te maturizezi, accepti mult mai mult situatiile care nu decurg asa cum te-ai fi asteptat sau cozile lungi care nu pot fi evitate. Felicitari! Poti considera ca esti o persoana matura in acest aspect si chiar daca esti constient de asta sau nu, fara indoiala esti mult mai fericit pentru faptul ca esti o persoana mult mai rabdatoare.

2. Capacitatea de a asculta

Pentru a asculta este necesar sa cunosti mai intai ce inseamna cu adevarat tacerea. Cu alte cuvinte, trebuie sa cunosti ce inseamna prezenta. Esti prezent in timp ce cealalta persoana iti vorbeste. Mintea ta nu este ratacita printre ganduri, nu esti ingrijorat de ce crede despre perechea ta de pantaloni si nici nu te intrebi care va fi momentul in care va termina de vorbit pentru a spune si tu partea ta de conversatie. Esti chiar acolo, in acel moment, alaturi de acea persoana, indiferent ca este vorba de o persoana de 90 de ani sau de un copil mic de 4 ani. Persoana matura intelege ca doar prin practicarea acestei atentii tacute pot raspunde intr-o maniera onesta.

3. O predare in fata schimbarii

Exista o singura constanta in viata, iar aceasta este lipsa acesteia. Cu timpul, aceasta este o lectie pe care viata ne-o scoate in cale iar si iar. Indiferent de eforturile pe care le depunem cu scopul de a pastra lucrurile la fel, realizam iar si iar ca acest lucru nu este posibil. Majoritatea oamenilor nu inteleg acest aspect al vietii si continua sa-si faca planuri, sa intampine schimbarea cu o rezitenta interioara de neimaginat si sa se lupte cu aceasta. In cazul in care ai ajuns la stadiul in care accepti aparitia schimbarii in viata ta te poti considera o persoana matura, care a inteles faptul ca incertitudinea este o parte intrinseca a vietii umane. Cu toate acestea, acest lucru nu presupune ca nu ne facem planuri, ci presupune ca ne eliberam de nevoia ca lucrurile sa iasa tot timpul asa cum ne-am dori.

4. O renuntarea la asteptarile personale

Intreaba orice tanar in varsta de 20 de ani cu privire la viitorul sau si cu siguranta iti va prezenta cateva idei solide. Intalneste-i din nou la varsta de 40 de ani si cu siguranta iti vor spune ca nu se gandeau ca viata sa-i aduca in acel loc. Aceasta este modalitatea prin care viata ne indeamna sa renuntam pe deplin la asteptarile personale. Viata este o calatorie impredictibila. Persoanele mature recunosc acest fapt si au reusit sa faca pace cu impredictibilitatea vietii lor si de aceea, exista foarte putina negativitate in viata lor. Aceste persoane au invatat cum sa se relaxeze, indiferent de ceea ce le scoate in cale viata.

5. O intelegere a ceea ce inseamna “Dragostea” cu adevarat

Foarte multi tineri cred ca au trait experienta iubirii, cand de fapt acestia au cunoscut experienta unor procese biologice si psihologice, experienta unei nevoi de implinire. Din pacate, acest model continua sa le guverneze vietile si la “maturitate”, fara ca aceste persoane sa cunoasca straturile mai profunde ale iubirii. Pasiunea, dorinta nu poate fi asemanata cu iubirea. Este nevoie de suferinta si de curaj pentru a trai experienta iubirii cu adevarat. O persoana matura a inteles ca scopul unei relatii este acela de a se dezvolta impreuna cu persoana iubita.  Prin intermediul acestei relatii cei doi invata ce este empatia, intelegerea si compasiunea. In loc sa-i aprecieze doar pe aceia care-i apreciaza la randul lor,  acestia au invatat sa respecte individualitatea celeilalte persoane din viata lor si sa accepte diferentele, indiferent de marimea acestora. In acest fel, iubirea capata o profunzime aparte. Dincolo de toate acestea, persoana matura intelege ca dragostea este o actiune, un angajament, nu o alegere pe care o fac din cand in cand.

6. O eliberare de sentimentul de importanta de sine

Persoana matura intelege ca lumea nu se invarte in jurul sau. Acestia accepta faptul ca nu sunt perfecti si ca nu vor fi niciodata si astfel, au renuntat sa mai proiecteze un aer de perfectiune in fata celorlati. Acestia sunt sinceri cu privire la talentele si calitatile lor, precum si cu privire la neajunsurile lor. Acestia inteleg faptul ca greselile fac parte din viata unui om si nu se invinovatesc atunci cand acestea au loc in viata lor. Dispozitia de a gresi si de a incerca din nou, ca urmare a intelegerii  faptului ca acestia nu sunt atat de importanti pe cat crede propria lor minte, le permite  acestor persoane a atinga o multime de scopuri personale importante.