Cele SASE legi fundamentale ale ascultarii

1380

Am fost binecuvantati cu ceva foarte pretios: graiul. Darul comunicarii verbale. Darul care ne permite sa ne exprimam sentimentele, emotiile, ideile sau planurile prin intermediul cuvantului. Dar, din pacate, dupa cum se intampla cu orice dar, folosirea excesiva a lui poate da nastere unor rezultate neasteptate.

Echilibrul dintre vorbire si ascultare este indispensabil in lumea noastra. Zgomotul produs de cuvintele inutile pe care multi dintre noi le exteriorizeaza incercand sa capteze atentia celor din jurul lor duc la dificultatea de a-i intelege pe ceilalti. In mod ironic, cu cat vorbim mai mult, cu atat putem comunica mai putin.

Acestea sunt cele SASE  legi fundamentale ale ascultarii:

6. Gandeste inainte sa vorbesti

Acest sfat este atat de evident si, in acelasi timp, atat de putin luat in seama. Sub impulsul dorintei de a atrage atentia si sub impusul de a vorbi inainte ca altcineva sa o faca, adesea deschidem gura fara sa stim cu adevarat ce urmeaza sa spunem. Uneori improvizam si spunem ceva pertinent. Dar in majoritatea timpului, spunem lucruri la intamplare despre un anumit subiect, fara sa aducem vreo contributie conversatiei. Rezultatul? Nimeni nu ne asculta cu adevarat.

Respira adanc inainte sa raspunzi, indiferent cat de “urgent” ar putea sa ti se para raspunsul. Gandeste-te putin, mai intai. Aminteste-ti ca ai multe optiuni, nu doar una. Cugeta o vreme si raspunsul nu va fi doar bine structurat si gandit, dar si oamenii vor asculta mai atenti.

5. Asculta inainte sa tragi concluzii

Din nou, aceasta tendinta grabnica a lumii noastre se concentreaza deseori pe simplificarea interactiunii dintre noi, pana la punctul in care aceasta devine inutila. Pe baza catorva cuvinte sau a catorva propozitii, exprimam o perspectiva asupra unui fapt sau a unei persoane, care poate fi pur si simplu lipsita de acuratete pentru ca nu am ascultat ceea ce au spus ceilalti.

Sa asculti cu adevarat nu inseamna doar sa lasi alte persoane sa termine ceea ce au de spus, dar si incercarea de a „imprumuta” perspectivele celorlalti. Sa asculti cu adevarat inseamna sa vezi lucrurile din perspectiva interlocutorului tau.

4. Rezuma-te la ceea ce e important

Cunoscutul “exces de informatie” creat de revolutia adusa de internet nu consta doar in cantitatea de informatii disponibila, ci in relevanta acelor informatii. De fiecare data cand postezi ceva pe Facebook sau publici o postare pe un blog, sau pur si simplu deschizi gura pentru a spune ceva, contribui la acest exces. Ai incercat vreodata sa te gandesti daca ceea ce vei spune este, intr-adevar, foarte important? Uneori, tacerea chiar este de aur.

Se intampla prea des ca motivul pentru care vorbim sa fie doar dorinta de a ne auzi vocea, indiferent daca ne exprimam verbal sau prin intermediul reletelelor de socializare. Imaginati-va cat de linistita ar fi lumea daca ne-am putea limita comunicarea la ceea ce este cu adevarat important.

3. Cunoaste-i mai bine pe ceilalti

Asta inseamna sa faci lucruri impreuna cu ei, nu doar sa vorbiti despre lucruri. Ridicati-va de pe canapea si faceti o sedinta scurta de jogging in grup, priviti apusul cu cineva, in mod tacut, jucand un joc sau mancand ceva. Toate acestea sunt activitati care, pe langa faptul ca va ofera satisfactie in viata, au si un rezultat secundar, foarte important: va ajuta sa intelegeti mai bine alti oameni.

2. Creeaza o realitate mai buna

Cand vorbesti mai putin, faci mai multe. Asta e evident. Atentia ti se abate de la vorbe la fapte. Desi vorbitul si exprimarea sentimentelor tale sunt importante, faptele vorbesc mult mai mult. Daca te-ai putea abtine si nu ai vorbi timp de 5 minute pe zi, intr-o luna ai acumula 30 zile x 5 minute = 150 de minute, adica 2 ore si jumatate pentru tine si gandurile tale. Ce ai face cu acest timp?

Tot ceea ce ti-ai dori, evident. Poti merge la sala, poti gati pentru sotul sau sotia ta, poti lucra ceva in garaj, poti invata pe cineva un lucru nou, poti ajuta un vecin, poti face orice iti vine in minte. Atat timp cat scopul tau este sa faci lumea un loc mai bun, faptele vor fi intotdeauna mai bune decat vorbele.

1. Scrie mai mult

Si asta este o modalitate de a te exprima, dar are cateva beneficii. Daca scrii, esti mai responsabil. Ce asterni pe hartie dureaza mai mult decat ce exprimi verbal. De asemenea, scrisul iti elibereaza mintea fara ajutorul unei alte persoane. Poti scrie intr-un jurnal sau un blog, atat timp cat urmezi prima regula a acestei liste: gandeste inainte sa vorbesti.

Si atunci cand scrii, ceva foarte interesant se va intampla: vei fi fortat sa te “asculti” pe tine insuti. Vei avea o legatura mai stransa cu propriile ganduri si emotii. Te vei cunoaste mai bine pe tine insuti. Sau, ca sa fim mai precisi, vei incepe sa descoperi cine esti.