Cele TREI chei ale fericirii – potrivit filosofilor greci Epictet, Epicur si Aristotel!

2091

Orice persoana rationala ne-ar sfatui sa urmam anumite principii de viata sau filosofii pentru a atinge o stare de fericire, deoarece altfel ne-am putea pierde. Cum am putea satisface aceasta nevoie comuna,  aceasta cautare comuna a fericirii? Filosofii antici ne-au oferit o multime de raspunsuri la aceasta intrebare. Termeni cum ar fi cunoasterea, constiinta de sine, virtutea morala, bunatatea, armonia, libertarea si controlul sunt doar unele dintre uneltele care ne sunt sugerate de acesti mari intelepti ai omenirii. Astfel de intelepti sunt filosofii Epictet, Epicur si Aristotel – foloseste-te de harta spre fericire pe care ti-au lasat-o mostenire!

1. Epictet (55-135 d.Hr.)

Se crede ca Epictet ar fi adevaratul autor al celebrei rugaciuni a seninatatii: “Doamne, da-mi seninatatea de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba; curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba si intelepciunea de a face diferenta dintre cele doua.”

Practica intotdeauna atunci cand ai de-a face cu o atitudine neplacuta sau dificila din partea cuiva sa-ti spui “Este doar o afisare, nu este ceea ce pare a fi”. Apoi, examineaza si testeaz-o cu ajutorul acestei simple intrebari “Aceasta atitudine este cauzata de lucrurile pe care eu le pot controla, sau nu?”. In cazul in care aceasta atitudine este cazuata de lucruri pe care nu le poti controla, spune-ti “Nu are nicio legatura cu mine si de aceea nu inseamna nimic pentru mine”.

Filosofia, ne-a invatat Epictet, este un mod de viata si nu doar o disciplina teoretica. Epictet era de parere ca toate evenimentele exterioare sunt determinate de soarta si sunt, prin urmare, dincolo de controlul nostru personal; din acest motiv noi ar trebui sa acceptam ceea ce se intampla, calmi si detasati. Cu toate acestea, indivizii sunt responsabili complet pentru propriile lor actiuni, pe care le pot examina si controla printr-o disciplina de sine riguroasa.

“Considera-te a fi un sclav sau o fiinta libera, totul depinde de tine.” – Epictet

2. Epicur (341-270 i.Hr.)

Epicur a fost un filosof grec antic, precum si fondatorul curentului filosofic numit epicurianism. Dintre toate cele 300 de scrieri ale sale, doar cateva fragmente si scrisori au ramas. O mare parte din ceea ce se cunoaste despre filosofia epicuriana deriva din filosofia adeptilor si ucenicilor sai.

Este imposibil sa traiesti o viata placuta fara sa traiesti intelept si just si este imposibil sa traiesti intelept si just fara sa traiesti o viata placuta, era de parere Epicur.

Pentru Epicur, scopul filosofiei este acela de a atinge viata fericita, linistita, caracterizata de “Ataraxia” – pace si eliberare de frica – de “Aponia” – absenta durerii – si de a trai o viata autonoma inconjurat de prieteni.

Potrivit invataturilor sale, placerea si durerea sunt masurile a ceea ce este bine si a ceea ce este rau; moartea este sfarsitul trupului si a sufletului si, prin urmare, nu ar trebui sa ne temem; zeii nici nu ii recompenseaza si nici nu ii pedepsesc pe oameni; universul este infinit si vesnic; evenimentele din intreaga lume se bazeaza pe miscarile si pe interactiunile dintre atomi care se deplaseaza intr-un spatiu gol.

3. Aristotel (384-322 i.Hr.)

Cel mai celebru dintre discipolii lui Platon si unul dintre cei mai importanti filosofi ai Greciei Antice a fost Aristotel, nascut in orasul macedonian Stagirus, in anul 384 i.Hr. Aristotel era de parere ca toate conceptele oamenilor si toate cunostintele lor se bazeaza in cele din urma pe perceptie. Opiniile lui Aristotel cu privire la domeniul stiintelor naturale reprezinta fundatia care se afla la baza multora dintre lucrarile sale.

Etica sa, desi intotdeauna influenta, a castigat un nou interes odata cu promovarea moderna a virtutilor. Toate aspectele legate de filosofia lui Aristotel continua sa reprezinte un obiect de studiu pentru mediul academic si in zilele noastre.

Aristotel considera etica a fi o practica, mai degraba decat un studiu teoretic. Cu alte cuvinte, un instrument cu ajutorul caruia o persoana poate deveni mai buna si cu ajutorul careia sa poata face mai mult bine, nu un instrument de care sa se serveasca pentru propriul sau interes.  Aristotel a scris mai multe tratate despre etica.