Cele ZECE adevaruri socante despre amalgamele dentare pe care trebuie sa le cunosti

1363

Mercurul este toxic pentru oameni, iar plombele dentare din amalgam, care au in compozitie 50% mercur, impreuna cu alte metale, reprezinta cea mai comuna forma de expunere la mercur. Cercetarile care demonstreaza efectul nociv pe care mercurul il poate avea asupra tesutului si functiilor cognitive umane este motivul care ma indeamna sa sustin incetarea folosirii acestor plombe si, daca le folositi, scoaterea acestora. Urmatoarele ZECE adevararui socante arata pericolele folosirii amalgamului de mercur si citindu-le, veti dori probabil confirmarea materialului pe care dentistul dumneavoastra il foloseste pentru plombe si, eventual, sa optati pentru altceva. Iata care sunt cele ZECE adevaruri socante despre amalgamele dentare pe care trebuie sa le cunosti:

10. Plombele cu mercur se fisureaza

Contactul cu mercurul din plombe are loc in urma eroziunii acestora sau evaporarii mercurului de pe suprafata plombei. Intr-un studiu, utilizand o varietate de tehnologii pentru scanare cu raze X, oameni de stiinta au observat deplasarea mercurului in dinte. Acestia au descoperit mercur la cativa milimetri distanta de zona plombei. S-au gasit, de asemenea, concentratii mai mari de mercur in zona in care dintele se leaga de gingie, ceea ce poate insemna ajungerea mercurului in fluxul sangvin. S-a gasit mercur si in tartrul de pe dinti. Concluzia? Mercurul nu sta locului!

9. Scoaterea plombelor din amalgam de mercur necesita prudenta

Cel putin acesta este termenul ce se poate folosi dupa o analiza recenta a procesului de indepartare a unei plombe din amalgam. Concluzia analizei a pus accent pe importanta unei pregatiri adecvate a pacientilor inainte si dupa procedura pentru a minimiza expunerea si pentru a asigura o indepartare completa a plombei. Scopul este de a preveni absorbtia de mercur in timpul procesului. Acest fapt ridica intrebarea: de ce unii medici stomatologi folosesc inca amalgamul de mercur?

8. Efetele toxice ale mercurului apar imediat

Mercurul poate ajunge in corp prin ingestie, flux sangvin, si prin inhalare. Odata ajuns in organism, acesta este rapid absorbit si ajunge la organe importante. Creierul si rinichii au cel mai mult de suferit, iar vatamarea apare dupa un timp foarte scurt. Un studiu asupra copiilor cu varste intre 8 si 18 ani a aratat un efect nociv asupra rinichilor la copiii care au luat contact cu amalgamul. S-au descoperit indicatori chimici ai daunelor aduse rinichilor in urina copiilor cu acest tip de plombe.

7. Ar putea exista o conexiune intre mercur si autism

Efectul teribil pe care mercurul il are asupra creierului este cunoscut de secole, iar expunerea la mercur in timpul anumitor etape-cheie in dezvoltarea copiilor este asociata cu tulburari din spectrul autismului. Un studiu a descoperit ca femeile cu 6 sau mai multe plombe din amalgam au de trei ori mai multe sanse de a avea copii cu autism sever, in comparatie cu femeile cu cinci sau mai putine astfel de plombe.

6. Mercurul afecteaza  sever sistemul endocrin

Efectele nocive ale mercurului nu sunt limitate la rinichi si creier. Acesta afecteaza si productia de adrenalina. Odata ce ajunge in fluxul sangelui, sunt posibile cinci consecinte, din ce s-a studiat pana in prezent:

• Acumularea mercurului in organele care regleaza functia hormonilor

• Vatamarea tesuturilor acestor organe

• Schimbarea concentratiilor de hormoni

• Interactiunea specifica dintre mercur si hormonii sexuali

• Impact negativ asupra productiei de enzime

Aceste probleme nu sunt singurele. Testosteronul si mercurul reactioneaza si formeaza o substanta neurochimica toxica. S-a observat ca estrogenul reduce efectul mercurului si ofera un oarecare efect protectiv. Cercetatorii cred ca acest fapt ar putea explica si motivul pentru care autismul afecteaza femeile si barbatii in mod diferit.

5. Barbatii sunt expusi la un risc mai mare

Desi nu este legat de autism, efectul pe care mercurul il are asupra functiei ADN-ului este si el diferit in functie de sex. Un sondaj in randul specialistilor a avut scopul evaluarii impactului expunerii regulate la amalgam de mercur asupra starii ADN-ului. In urma studiului s-a constatat ca impactul negativ cel mai accentuat asupra functiei ADN-ului s-a manifestat la barbati.

4. Mercurul afecteaza negativ tiroida

In cazul a unui numar de 75 de perechi de femei si copii s-au facut teste pentru determinarea efectelor expunerii la mercur asupra corpului si pentru evaluarea starii de sanatate a glandei tiroide. Studiul a evaluat perioada pre-natala si perioada post-natala. Rezultatele au relevat un impact asupra nivelului de hormoni tiroidieni chiar si la persoanele cu o cantitate scazuta de mercur in corp. O glanda tiroida sanatoasa este foarte importanta pentru dezvoltare (in special a functiilor neurologice) si acest fapt ar trebui sa fie luat in considerare de orice femeie care intentioneaza sa aiba copii!

3. Plombele din amalgam afecteaza sanatatea orala

Plombele din amalgam sunt toxice pentru tesutul din gura. Un studiu publicat la inceputul acestui an a analizat celule din gura, avand ca esantion 63 de barbati si femei. Independent de alti factori, precum consumul de alcool si fumatul, persoanele cu plombe cu mercur au prezentat leziuni celulare si ale ADN-ului.

2.  Amalgamul cu mercur este periculos pentru copii

Pe baza cercetarilor, folosirea plombelor pe baza de mercur pentru copii poate fi cel mai bine descrisa ca fiind un lucru iresponsabil. Un studiu in curs de desfasurare a constatat, an dupa an, un nivel crescut de mercur in corpurile copiilor cu plombe din amalgam. Grupul de evaluare al copiilor fara plombe nu a observat acest nivel anormal. Un alt studiu a stabilit o conexiune intre prezenta plombelor din amalgam si un numar de aspecte ale sanatatii orale, in special senzatia de arsuri in gura, ulcere si pete albe.

1. Oficialii responsabili cu sanatatea sunt constienti de aceste lucruri

Institutiile medicale stiu despre pericolele utilizarii plombelor din amalgam de mai mult de un deceniu. Insemnari care dateaza inca din anul 2001 mentioneaza niveluri crescute ale mercurului din ficat, rinichi si creier la persoanele cu plombe din amalgam. Cercetatorii l-au identificat chiar si in lichidul amniotic, in placenta femeilor insarcinate si in meconiu (primul scaun al nou-nascutilor).

Chiar cu aceste cunostinte despre pericolele asociate cu mercurul si vaporii de mercur, plombele din amalgam s-au folosit la copii de 26 de luni, cu putin timp dupa aniversarea lor de 2 ani! Inainte ca dumneavoastra sau copiii dumneavoastra sa va ganditi sa va puneti plombe, fiti siguri ca intrebati dentistul ce materiale foloseste. Daca raspunsul este amalgam de mercur, cereti alternative la acesta… sau mergeti la alt dentist!