0 Shares 937 Views

Cele ZECE motive pentru care ar trebui sa-ti petreci timpul liber in natura

Emanoil Hociota Sep 13, 2014
0 938

Oamenii nu sunt facuti sa petreaca opt ore pe zi intr-un birou. Locul nostru este in natural. De aceea, nu ar trebui sa ne mire de ce ne simtim bine imediat cand ajungem pe plaja, intr-o padure sau langa o cascada. Natura este unul dintre cele mai puternice medicamente de pe planeta. In cazul in care companiile farmaceutice ar avea posibilitatea impunerii unei taxe pe iesirile in natura, cu siguranta aceasta ar fi adoptata. Iata care sunt cele ZECE motive pentru care ar trebui sa-ti petreci timpul liber in natura:

1. Natura imbunatateste sanatatea cardiovasculara si pulmonara

In cadrul unui studiu publican in Revista Americana de Medicina Preventiva, cercetatori au descoperit faptul ca rata de deces cauzata de afectiunile pulmonare si cardiovasculare este mult mai mare in cazul persoanelor care traiesc in zonele in care copacii au disparut.

2. Natura reduce hormonii de stres

Cei care traiesc in zonele verzi au niveluri mult mai mici de cortizol, – cunoscut sub numele de hormonul de stres – iar sentimentele lor auto-raportate de stres au fost mai mici in comparatie cu cei care petrec mult timp in zonele urbane.

3. Natura stimuleaza creativitatea

Timpul petrecut in natura, departe de dispozitivele electronice, are legatura cu o imbunatatire cu pana la 50% a scorurilor la testele de creativitate. Descoperirile studiului ne ofera “o intelegere rationala a ceea ce inseamna cu adevarat o interactiune sanatoasa cu mediul inconjurator, iar efectele negative ale timpului petrecut in fata computerului 24/7 pot fi remediate cu ajutorul interctiunii cu natura.”, sustine  profesorul universitar David Strayer, profesor de psihologie in cadrul Universitatii din Utah.

  Cele OPT modalitati prin care poti creste lungimea telomerilor si prin care iti poti prelungi speranta de viata
4. Natura – cel mai ieftin terapeut

Plimbarile in natura pot reduce frustrarile, pot creste angajamentul si motivatia, pot duce la o imbunatatire a concentrarii si la acumularea de emotii pozitive.

5. Natura – tratament pentru ADHD

Simptomele ADHD in cazul copiilor au fost mult mai reduse, atunci cand acestia si-au petrecut timpul si au desfasurat activitati in natura. Rezultatele au fost similare indiferent de varsta, sex, venituri sau regiunile geografie.

6. Natura te ajuta sa dormi mai bine

Plimbarea prin padure imbunatateste considerabil urmatoarele caractestitici: timpul real de somn, minutele imobile, profunzimea somnului si calitatea acestuia.

7. Natura – managementul stresului

Viata traita intr-un mediu plin de verdeata se afla intr-o stransa legatura cu niveluri mult mai reduse de stres si un management mult mai bun al acestuia.

8. Natura ii ofera creierului tau mai multa energie

Plimbarie prin natura reduc considerabil oboseala psihica. Atunci cand voluntarii s-au plimbat prin zonele urbane, cu trafic intens, tiparele undelor cerebrale au aratat in mod constant un dezechilibru. Acestia erau mult mai atenti si mai stresati in acele momente in comparatie cu perioadele in care s-au plimbat prin parcuri sau paduri, momente in care undele lor cerebrale erau asemanatoare cu cele ale unei stari meditative.

  Metode de MEDITATIE pentru persoanele ocupate si nerabdatoare
9. Natura ne imbunatateste starea de spirit

Juyoung Lee de la Universitatea Chiba a constatat in cadrul unui studiu faptul ca plimbarile usoare prin padure, in comparatie cu plimbarile urbane, produc o scadere a nivelului de cortizol de 12.4%, o scadere de sapte procente in cazul activitatii nervoase simpatice, o scadere de 1.4 % in cazul tensiunii arteriale si o scadere de 5.8 % a ritmului cardiac. In cazul testelor subiective, participantii la studiu au raportat, de asemenea, o stare de spirit mai buna si reducerea considerabila a anxietatii.

10. Natura lupta impotriva cancerului

Plimbarile in natura pot lupta impotriva unor afectiuni deosebit de perioculoase, precum este cancerul, prin cresterea numarului de “celule ucigase”. In cazul voluntarilor la studiu,  persoane care au fost de acord sa se plimbe in fiecare dimineata si dupa-amiaza, nivelul “celulelor ucigase” (NK) a crescut cu pana la 40%. Prin contrast, in timpul plimbarilor in mediul urban, nivelul NK nu a suferit o schimbare.

You may be interested

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?
Divertisment
0 shares41 views

Esti mai destept decat inaintasii tai sau nu? Testul marelui fizician Albert Einstein de acum 100 de ani iti poate dezvalui raspunsul?

Emanoil Hociota - Oct 21, 2017

Marele fizician Albert Einstein a conceput, cu aproape un secol în urmă, un test de inteligenţă, pe care numai două persoane dintr-o sută…

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares258 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares54 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Most from this category