Cele ZECE reguli de viata ale persoanelor conformiste

1092

Plimbandu-ma prin oras intr-o zi, am vazut un tanar ce parea bine imbracat si echilibrat, folosind un telefon public. Un telefon public! Am putut doar sa presupun ca i se comunica locul in care trebuia sa aduca banii de rascumparare pentru tatal sau bogat.

Aceasta persoana iesea din notiunea de obisnuit – era neobisnuit, iesea in evidenta. Am scris adesea despre cat de ciudat este sa vrei sa te incadrezi intr-un tipar, dar ma intreb: Ce sau cine identifica pe cineva ca fiind normal? Si, pornind de la aceasta intrebare, ce identifica oamenii ca fiind anormali?

Cand ne gandim la conceptul de anormal, adica la nonconformisti, ii asociem imediat cu cuvantul “rebeliune”. Acestia sunt oamenii care merg pe drumul lor, diferit de al celorlalti, pentru a face opusul a ceea ce face majoritatea oamenilor. Dar oare chiar inseamna asta sa fii nonconformist?

“Nonconformistii” din zilele noastre

Hipsteri, punkeri, skinheads si atei, toate acestea sunt exemple de rebeliune care ne vin in minte cand ne gandim la nonconformistii tipici. Conformistii de toate zilele cred intr-un anumit sistem de a face lucrurile, iar nonconformistii tipici sustin ca a nu crede intr-un asemenea sistem reprezinta modalitatea corecta de a proceda.

Aceasta pare o abordare destul de conservatoare asupra vietii. Sa te ocupi in mod activ de discreditarea unui sistem de credinte inseamna sa acorzi importanta acestuia. Pe langa asta, trebuie sa crezi ca ceva exista pentru a nu crede in acel ceva. Mai mult, esti si parte a acelui sistem de credinte prin faptul ca reprezinti o extrema care se opune lui. Orice publicitate este buna, dupa cum se spune.

Adevaratul concept de nonconformist nu presupune sa reactionezi si nici sa fii rebel. Acesta presupune sa fii liber de credinte (“pro sau contra”), judecati, presupuneri si dogme.

Un nonconformist are libertatea de a lua o decizie pe baza circumstantelor de moment. Sau, cu alte cuvinte, bazata pe propriile sale experiente, pe ceea ce il reprezinta, pe curiozitatea sa, intelepciunea sa si pe modalitatea sa personala de a intelege o situatie sau o idee.

Acestea sunt cele ZECE reguli de viata ale persoanelor conformiste:

Pentru a fi un adevarat conformist trebuie sa fi interiorizat si sa aplici aceste zece reguli in viata ta de zi cu zi.

10. Alege sa urmezi calea cea mai comuna

Acest punct e esential daca vrei sa obtii siguranta psihica stiind ca urmezi o cale care a fost dovedita si testata de-a lungul timpului. Aceasta iti ofera cele mai putine pericole, griji si probleme de care va trebui sa te ocupi zilnic.

Sfat: Fa tot ceea ce te-au sfatuit parintii, profesorii si colegii tai atunci cand iei decizii in viata de zi cu zi.

9. Tine cont de opiniile altora

Sa fii acceptat de societate – acesta ar trebui sa fie pentru tine premiul suprem si cea mai mare grija a ta. Respectul tau de sine trebuie sa isi aiba sursa in cat de mult te plac, te respecta si te accepta cei din jurul tau.

Sfat: Sentimentul tau de identitate trebuie sa fie conturat de lumea exterioara si de valorile care ti-au fost impuse de aceasta.

8. Evita preocuparile care implica pasiune si daruire

Descoperirea unei pasiuni si dedicarea timpului implinirii visurilor personale este ceva riscant. Acest fel de a face lucrurile te va distrage de la grijile tale principale, intruchipate de dorinta de a gasi siguranta si confort si te vor abate de la calea tipica.

Sfat: Evita introspectia pe cat posibil. Pasiunea e un lucru periculos, neprevizibil si ar trebui evitat la fel cum eviti o boala cu transmitere sexuala.

7. Fii realist

Idealurile realiste iti ofera garantia de a ramane pe drumul care-ti ofera ce e important in viata: confortul si siguranta.

Sfat: Sa te folosesti de creativitate si de vise marete inseamna sa te expui preocuparilor pasionale, ceea ce iti poate produce jena, disconfort.

6. Evita orice aspect comportamental specific doar tie

Sa iesi in evidenta in orice fel este in detrimentul supravietuirii tale. Daca iesi in evidenta vei fi in vazul altora, fiind, astfel, judecat.

Sfat: Soldatii dintr-o armata sunt modele ale frumusetii. Imbraca-te si comporta-te precum fac toti cei din jurul tau: iti va fi mai usor sa te integrezi.

5. Idolatrizeaza media

Uita-te la televizor cat de mult poti. Asculta cu atentie la tot ceea ce exprima media, in special stirile. Acestea ofera in mod constant informatii importante care iti vor imbogati spiritul, te vor informa in legatura cu ceea ce trebuie sa crezi si iti vor justifica temerile. Lumea chiar este un loc periculos!

Sfat: Fii foarte atent la publicitate si reclame. Oamenilor din aceste reclame le pasa cu adevarat de tine si vor sa te ajute. Sa fii o persoana datornica – acesta este un element foarte util cand vrei sa urmezi calea conformismului.

4. Creeaza o rutina

Rutinele sunt extrem de folositoare in mentinerea concentrarii asupra obiectivului tau conformist. Incearca sa faci mereu aceleasi lucruri pentru a putea obtine acelasi rezultat.

Sfat: Daca e posibil, fa-ti un program zilnic care nu lasa spatiu intre activitati, evitand astfel situatii spontane si nesigure. Mananca aceeasi mancare, mergi in aceleasi locuri, evita calatoriile: vei obtine astfel o doza mare de satisfactie.

3. Sa simti ca esti acceptat de un colectiv

Senzatia de individualizare este pericolul cel mai mare pentru tine. Sa simti ca apartii unui colectiv este util daca vrei sa scapi de responsabilitatea individuala specifica vietii tale si a deciziilor pe care le iei.

Sfat: Gaseste-ti simtul identitatii intr-un grup mare precum o religie, o nationalitate, un partid politic sau o echipa sportiva.

2. Sa te complaci este o virtute

Nu incerca niciodata sa obtii mai mult, ci multumeste-te mereu cu ce ai. Cu cat dai mai multa atentie aparentei si nu esentei lucrurilor, cu atat vei avea mai putin lucruri la care sa te gandesti, pe care sa le faci si pentru care sa fii recunoscator.

Sfat: Incearca sa nu-ti constientizezi propriile fapte, modul in care acestea ii afecteaza pe altii si gandeste-te doar la satisfactia imediata in loc sa iti conturezi o imagine de ansamblu a faptelor tale si a efectelor lor pe termen lung.

1. Nu gandi intr-un mod inovator

Niciodata, si vreau sa spun absolut niciodata, sa nu pui intrebari sau sa cugeti asupra vreunui aspect al vietii tale. Urmeaza litera cu litera traditii, reguli si orice alte idei care ti-au fost insuflate de cand erai copil.

Sfat: Fa orice lucru exact cum a fost mereu facut de altii. Nu incerca sub nicio forma sa deviezi de la aceasta metodica. S-ar putea sa pierzi ceva drag sau, mai rau, ai putea chiar sa te opresti din ce faci si sa gandesti.

Traim intr-o societate care incurajeaza in mod activ oamenii sa fie e insisi, dar care ii critica pe cei care urmeaza acest principiu. Suntem invatati sa fim ascultatori cand suntem copii, dar apoi privim cu admiratie pe aceia care ies in evidenta prin noutate sau indrazneala de a fi diferiti.