Cele ZECE trasaturi de caracter esentiale ale oamenilor fericiti

2086

Cine suntem in interiorul nostru cu adevarat are o enorma influenta asupra modului in care ne simtim. De asemenea, cine suntem in interiorul nostru cu adevarat ne defineste caracterul nostru.

Puterea caracterului

Atunci cand suntem complet goi intr-un sens metaforic, atunci cand stam fata in fata cu oglinda vietii, fara masina, fara casa, fara dulapul cu haine si atunci cand nu ne mai putem ascunde in spatele unor astfel de aspecte superficiale, numai atunci vom reusi sa intelegem importanta deosebita a celor patru componente fundamentale ale vietii fiecaruia dintre noi:

•Gandurile, atitudinile, opiniile si calitatea mintii tale;

•Credinta, convingerile, spiritualitatea si valorile personale;

•Relatiile si experientele vietii tale;

•Caracterul tau;

Ce este caracterul?

Caracterul tau este reprezentat de mariajul dintre gandurile, atitudinile, opiniile, calitatea mintii tale, credinta, convingerile, aspectul spiritual, valorile personale, relatiile si experientele vietii tale.

Cu alte cuvinte, este modul in care traiesti atunci cand nu esti privit de nimeni. Aceasta este calitatea actiunilor tale atunci cand nu exista niciun beneficiu aparent care te forteaza sa actiunezi in consecinta.

Fericirea

Caracterul tau este foarte important pentru fericirea ta. Metaforic vorbind, caracterul este fundatia care tine casa. Cu alte cuvinte, caracterul este pentru fericire, ceea ce fundatia este pentru casa. Elimina fundatia si totul incepe sa se darame. Elimina caracterul si iti poti lua adio de la fericirea personala. Oamenii dusmanosi, egoisti si rai nu ar trebui sa fie fericiti dat fiind caracterul lor de oameni dusmanosi, egoisti si rai.

Sigur, fiecare dintre noi meritam sa fim fericiti. Dar nimeni nu va fi fericit atat timp cat aceste comportamente sunt o parte dominanta a vietii sale. Urmatoarele trasaturi de caracter sunt cele care ne ofera fundatia pentru o fericire de durata. Iata care sunt cele ZECE trasaturi de caracter esentiale ale oamenilor fericiti:

10. Modestia

Cea mai inalta forma de smerenie este reprezentata de acceptarea limitelor noastre. Chiar daca recunoastem existenta potentialului interior, recunoastem in acelasi timp pe deplin interdependenta umanitatii si dependenta noastra fata de Cel ce este cu mult mai mare decat noi insine.

Modestia este un tip foarte linistit de incredere, o forta interioara care iti permite sa-ti aratati vulnerabilitatile, deoarece posesorului acestei virtuti ii pasa mult mai mult de adevar, decat de cel care are dreptate. Oamenii modesti sunt docili, deoarece, spre deosebire de cei mandrii, acestia accepta in mod deschis critica celorlalti fara a fi afectati emotional de aceasta. Adevarata smerenie nu necesita numai o putere emotionala, ci o maturitate emotionala si o independenta emotionala de opiniile celorlalti.

In aceasta forta interioara fericirea se poate dezvolta pana la o maturitate deplina. Modestia, de asemenea, este poarta de acces catre dezvoltarea tuturor celorlalte trasaturi de caracter. Aici se afla un mare secret – modestia duce la dezvoltare personala, iar dezvoltarea personala la mai multa fericire.

9. Curajul

Atunci cand curajul se clatina, acela este momentul in care toate celalte trasaturi de caracter sunt in pericol. Cu alte cuvinte, curajul este necesar pentru a dezvolta celelalte trasaturi de caracter pe peretele integritatii.

Este foarte usor sa iubim ceva ce poate fi iubit. Este cu mult mai dificil sa iubim ceva ce nu poate fi iubit, deoarece este nevoie de curaj. Loialitatea fata de prietenii tai poate fi mentinuta foarte usor, dar mentinerea loialitatii atunci cand exista o presiune de a fi neloial presupune un grad de curaj. Este foarte usor sa dai dovada de onestitate atunci cand te astepti ca aceasta sa fie apreciata, dar este nevoie de curaj atunci cand a spune adevarul implica tot felul de riscuri.

Confrunta-te cu slabiciunile. Paseste in necunoscut. Incearca ceva ce nu ai mai incercat pana acum. Deschide-ti inima din nou dupa ce aceasta a fost sfasiata in mii de bucati. Toate aceste comportamente necesita un anumit grad de curaj din partea ta. Fericirea ta are nevoie de un astfel de comportament.

8. Recunostinta

Oamenii cu adevarat recunoscatori – cei pentru care recunostinta este un mod de viata – nu sunt recunoscatori doar pentru ceea ce suntem majoritatea dintre noi recunoscatori (o promovare, un cadou, o fapta buna primita in dar de la ceilalti), ci sunt recunoscatori pentru toate lectiile primite in procesul si in toate suferintele vietii.

Oamenii cu adevarat recunoscatori observa lumina in intuneric, bucuria in tristete si scopul in suferinta. Acolo unde oamenii nerecunoscatori vad numai durere, disperare si suferinta, cei care au stapanit aceasta virtute a caracterului dispun de oportunitatea de a observa plinatatea si mana calauzitoare a lui Dumnezeu, chiar si in momentele in care simt ca sunt abandonati pe deplin.

De asemenea, acesti oameni sunt recunoscatori si pentru ceea ce altii ar considera a fi lucruri comune, lucruri pe care foarte multi dintre noi consideram ca ni se cuvin. Acestia zambesc privind curiozitatea copilului atunci cand acesta le adreseaza intrebare dupa intrebare. Acestia se bucura de caderea frunzelor si de culoarea minunata a cerului intr-o zi luminoasa de vara. Acestia simt sentimentul radiant de bucurie in fiecare act de apreciere pe care-l ofera.

7. Toleranta

Oamenii cu adevarat fericiti sunt cu adevarat toleranti. Acestia tolereaza greselile celorlalti. Acestia sunt toleranti intr-un mod corespunzator fata de ei insinsi. Acestia tolereaza incertitudinea vietii. Acestia nu simt nevoia de a controla si de a-i controla pe ceilalti. Acestia au o piele extrem de groasa. Acestia nu exagereaza evenimentele neplacute ale vietii lor. Acestia accepta schimbarea, ideile si atitudinile opuse.

6. Iubirea

Iubirea este cel mai mare neutralizator al negativitatii. Iubirea ne permite sa vedem durerea din spatele furiei, sa recunoastem necazurile din spatele expresiilor publice de amaraciune si ne permite sa-i privim cu bunatate si compasiune pe cei care se afla intr-o stare de frica si de vinovatie. Iubirea cu adevarat are puterea de a cuceri totul.

Cu cat este mai pura iubirea, cu atat este mai profunda fericirea pe care ne-o aduce. Iubirea pura, perfecta sau neconditionata, nu mai este doar o expresie a iubirii noastre fata de o alta persoana, ci este o expresie a unei conditii interne a sufletului nostru.

5. Iertarea

Iertarea in forma sa cea mai mare este aceea aplicata pe o scara extrem de larga, aceasta fiind expresia unei inimii iertatoare. Aceasta este o atitudine iertatoare. Aceasta se manifesta chiar atunci cand o jignire are loc. Aceasta este iertare spontana. Aceasta este atitudinea Sfintilor din inchisorile comuniste fata de prigonitorii lor si a lui Iisus fata de cei ce l-au crucificat. Aceasta este o trasatura de caracter a unui om cu adevarat fericit.

Cei care transporta greutatea resentimentelor si a dusmaniilor ajung sa fie schiloditi fizic si spiritual de catre acestea. Cei care se pot elibera de aceste greutati spirituale au un suflet liber, usor si sunt mult mai fericiti.

4. Altruismul

Egoismul este cel mai mare distrugator de iubire si de compasiune, de bunatate, de empatie si de fericire. Problema este ca, egoismul, este o parte a conditiei umane.

Cu toate acestea, exista un paradox, ce poate fi considerat o parte a acestei probleme. Atunci cand te pierzi pe tine atat de mult in slujirea altora, incepi sa te descoperi pe tine la un nivel mult mai profund. Asa ca, este necesar sa smulgi caracteristica naturala a egoismului si sa inveti sa iubesti si sa simti. Paseste in incaltamintea celor din jurul tau, incearca sa vezi prin ochii lor si incearca sa simti cu inima lor.

In urma acestui serviciu adus celor din jurul tau, vei capata un sens mult mai profund, o bucurie si un scop mult mai mare decat tine insuti.

3. Onestitatea

Fii sincer cu altii. Daca spui ca vei face ceva, fa-o. Daca nu ai incredere ca vei face ceva, nu o spune. Aceasta este credibilitatea. Altii vor avea incredere in tine si te vor respecta atunci cand vor avea incredere in abilitatea ta de a fi onest. Ca un efect advers, exista o incredere interioara si un sentiment de bucurie in vietile celor care traiesc vieti oneste.

Fii sincer cu tine insuti. Nu cauta sa urmezi o cariera in medicina daca in interiorul tau iti doresti sa urmezi o cariera in arhitectura sau in invatamant.

Traieste in concordanta cu principiile universale. Nefericirea ta interioara este rezultatul unei vieti traite in incongruenta fata de adevarul tau interior. In interiorul fiecarei fiinte umane exista un loc care ne cere sa traim o viata nobila si plina de integritate.

2. Persistenta

Atunci cand lucrurile nu ies asa cum iti doresti, ce faci?

Drumul catre fericire va fi presarat cu obstacole, va fi plin de momente dificile ce vor aduce in viata ta suferinta si durere. Cei care dau dovada de persistenta, cei care indura, sunt cei care sunt cei mai fericiti dintre noi. Acestia sunt cei care realizeaza mai mult si reusesc sa depaseasca obstacolele pe care viata le scoate in calea lor. De ce? Simplu: acestia nu renunta, ei sunt persistenti.

1. Rabdarea

Fii indeajuns de nerabdator in viata incat vei reusi sa alergi mai mult decat vei dormi, incat vei urca mult mai mult decat vei stagna.

Fii rabdator cu tine insuti si permite-ti sa inveti. Rabdarea este arta de a accepta simultan imperfectiunea umanitatii si recunoasterea potentialului uimitor care exista in fiecare dintre noi. Atunci cand cazi, ce faci? Te ridici sau ramai acolo unde esti? Cu rabdare te vei putea ridica ori de cate ori viata te va tranti la pamant, stiind, prin virtutea rabdarii, ca vei ajunge acolo unde ti-ai propus pana la urma.