CINCI dintre cele mai comune greseli de gandire pe care le facem

1322

Cu totii gresim adesesa, fapt datorat modului de gandire adoptat, in special atunci cand suntem profund convinsi ca ceea ce credem reprezinta adevarul suprem. Aceste erori ne fac sa respingem orice alt punct de vedere care este diferit de al nostru.

Modul nostru de gandire este strans legat de emotiile si de comportamentul nostru. Este foarte util sa realizam atunci cand facem aceste erori, pentru a fi in masura sa evaluam situatia intr-un mod obiectiv.

Iata cinci dintre cele mai comune erori de gandire  pe care le facem adesea:

5. “Totul sau Nimic”

Poker chips, large sum concept

Cei mai mult dintre oameni iubesc sa citeasca in presa despre politicieni,  atleti si celebritati. Jurnalistii dezvolta aceste naratiuni pentru a genera interesul si de a creste ciculatia publicatiei respective. Cu toate acestea,  cu totii stim faptul ca, majoritatea povestilor la care suntem expusi nu sunt adevarate.

Acelasi lucru este valabil pentru fiecare dintre noi. In cazul in care nu te scalzi in stralucirea succesului, acest lucru nu inseamna ca esti lipsit de importanta. Daca ai ajuns tarziu la o intalnire importanta, acest lucru nu-ti va distruge cariera pentru totdeauna.

De fapt, exista mai multe variante de succes si de esec. Ganditi-va la succes si la esec ca fiind nuante de gri, in loc sa le priviti ca fiind alb respectiv negru.

4. Exagerarea

frica

Acest fenomen se petrece atunci cand abordezi un eveniment destul de nesemnificativ si exagerezi importanta acestuia foarte mult. De exemplu, in cazul discursurilor publice, va puteti imagina cum colegii dumneavoastra de facultate sau de serviciu vor incepe sa rada de dumneavoastra in cazul in care pierdeti sirul propozitiilor. Sau, pierderea locului de munca va poate face sa credeti ca viata este nedreapta, mentalitate care o sa va tina pe loc tot pana la sfarsitul zilelor dumneavoastra.

Adevarul este ca acestea sunt doar doua dintre cele mai rele posibile scenarii. Cel mai probabil, publicul nu o sa inceapa sa rada in cazul in care pierdeti sirul cuvintelor si intr-o luna de zile veti gasi un loc de munca mult mai bun decat cel vechi.

Incercati sa priviti evenimentele viitoare printr-o viziune mai putin dramatica decat cea actuala, deoarece adesea, acestea nu sunt nimic altceva decat propria ta viziune.

3. Citirea Gandurilor

Patrick-Thinking

Avem tendinta sa credem ca putem citi gandurile oamenilor din jurul nostru, dar de cele mai multe ori aceste presupuneri sunt gresite. De exemplu, presupunerea ta potrivit careia, “cand cineva casca atunci cand vorbeste cu mine inseamna ca este plictisit” ignora posibilitatea potrivit careia  “oamenii din jurul meu casca pentru ca nu se odihnesc suficient”.

Proiectam prea des propriile noastre ganduri si sentimente, ignorand versiunea reala a evenimentelor. Exista intotdeauna o probabilitate de a gresi in judecatile noastre si tot timpul exista o explicatie alternativa.

2. Ghicitul

mentalist

Daca nu aveti puteri paranormale, cu siguranta nu puteti sa priviti in viitor. De obicei, atunci cand oamenii incearca sa priveasca in viitor, acestia isi imagineaza cele mai negative scenarii. Cand veti deveni convinsi de faptul ca munca pe care o depuneti in prezent nu o sa va aduca satisfatii in viitor, automat va veti pierde motivatia. Incercati sa faceti ceva fara sa incercati sa preziceti viitorul rezultat. Daca ceva s-a intamplat in trecut, aceasta nu inseamna ca se va intampla din nou.

 1. Generalizarea

wa

Una dinte cele mai intalnite erori pe care le intalnim in modul de a gandi al majoritatii oamenilor este generalizarea, lucrurilor, situatiilor si a oamenilor. Nu putem sa cream o regula dintr-o singura situatie particulara. De exemplu, echipa ta favorita de fotbal pierde cateva meciuri la rand sezonul acesta, dar ramane in continuare pe primul loc in clasament. In realitate, evenimentele individuale sunt rareori deosebit de importante pe termen lung. Nu este necesar si nu are sens sa te judeci pe tine sau pe ceilalti pentru o singura greseala.

 

Sursa: learning-mind.com