CINCI intrebari importante care te vor ajuta sa-ti descoperi scopul in viata

1177

La varsta de 25 de ani eram insurat, aveam o cariera frumoasa, foarte multi bani si foarte multi prieteni. Cu toate acestea, in aceasta perioada am devenit profund deprimat si a trebuit sa urmez un tratament medicamentos si terapeutic.

Acea perioada a vietii mele a reprezentat o lupta reala de a intelege motivul pentru care nu eram fericit, in ciuda faptului ca aveam tot ceea ce si-ar fi dorit cineva in viata. Eram egoist? Aveam asteptari extraordinare de la viata? Sincer, nu am reusit la acea vreme sa inteleg motivul pentru care nu puteam sa umplu golul acela imens pe care-l simteam in interiorul meu, in fiecare zi a existentei mele.

Cand privesc inapoi, douazeci de ani mai tarziu, realizez ca nu aveam nici macar o singura idee cu privire la lucrurile care ma faceau fericit si cine eram cu adevarat. Am asteptat o foarte buna perioada din viata mea ca cineva sa vina si sa-mi raspunda la aceasta intrebare, dar nu a venit nimeni.

Calatoria de a ma descoperi pe mine insumi, intr-un final, a implicat un divort, pierderea tuturor posesiunilor si depasirea depresiei serioase care ma lovise.

Cine sunt eu? In ce cred? Care este scopul meu? Ce-mi umple sufletul de bucurie si de curiozitate? Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care am reusit sa-mi raspund la varsta de 45 de ani de viata si trebuie sa recunosc ca aceasta descoperire a fost una dificila.

Dupa o perioada lunga de terapie, lectura, meditatie, mi-am adresat cinci intrebari importante, care au reprezentat o rampa de lansare pentru mine si pentru calatoria de descoperire de sine.

In cazul in care esti pregatit sa incepi acest proces de descoperire de sine, acesta este un punct de pornire perfect:

1. Ce ai face in cazul in care ai avea siguranta ca nu vei gresi niciodata ?

Riscul de esec este un aspect al vietii paralizant pentru foarte multi dintre oameni. De cate ori ti-ai dorit sa-ti schimbi locul de munca, sa te muti intr-un alt oras, sa promovezi o cauza care are o semnificatie profunda pentru tine sau sa ajungi sa fii expert intr-un anumit domeniu important pentru tine? Gandeste-te la asta. Nu exista riscul de a gresi. Ce raspuns apare in interiorul tau?

In cazul in care ai fi sigur 100% ca ai putea sa faci tot ceea ce ti-ai dori fara teama de a gresi, ai cunoaste raspunsul?

2. Care este discursul tau personal ?

In cazul in care te-ai afla in cadrul unui interviu de angajare, iar angajatorul te-ar ruga sa-i spui ceva despre tine timp de 90 de secunde, ce i-ai spune? Dar in cazul in care te-ar ruga un nou prieten sa faci asta, dar o noua prietena?

Cum te-ai descrie, in asa fel incat persoana care-ti adreseaza aceasta intrebare sa poata intelege cu adevarat cine esti si ce este cu adevarat important pentru tine?

3. Care sunt valorile fundamentale personale ?

Valorile personale sunt foarte importante pentru tine si pentru stilul tau de viata pe care l-ai adoptat. Acestea iti ofera o relevanta cu privire la ceea ce bun, important, util si constructiv. De indata ce vei fi capabil sa-ti determini valorile, vei putea sa-ti intelegi prioritatile intr-o mult mai mare masura. De fapt, aceasta cunoatere este importanta in fiecare zi din viata ta, pentru ca doar asa vei fi sigur ca iti traiesti viata in concordanta cu aceste valori pe care le-ai ales personal.

4. Ce te face cu adevarat fericit ?

Aceasta intrebare se afla intr-o foarte mare stransa legatura cu intrebarea de mai sus, cu propriile tale valori in care alegi sa crezi si in concordanta cu care alegi sa-ti traiesti viata. Cu toate acestea, urmatoarea intrebare pe care ar trebui sa ti-o adresezi dupa ce ti-ai determinat valorile personale este aceasta. De exemplu, in cazul in care familia reprezinta una dintre valorile tale personale, te-ai angaja la un loc de munca care implica foarte multe calatorii in strainatate? Crezi ca te-ar face fericit?

Astfel, putem intelege ca fericirea noastra in viata se afla intr-o foarte mare legatura cu aibilitatea noastra si cu o consecventa de a ne trai viata in concordanta cu propriile noastre valori.

5. In cazul in care banii nu ar exista, cum ti-ai trai viata?

In mintea multor oameni exista un semn de egalitate intre suma de bani pe care o detin si nivelul de fericire interioara. Aminteste-ti, aceasta intrebare nu face o referire la bani, ci mai mult la actiunile pe care le-ai lua in cazul in care situatia ta financiara nu s-ar afla la nivelul la care se afla in acest moment, in cazul in care aceasta ar fi mai mare sau mai mica. Care ar fi actiunile, oportunitatile si obiceiurile pe care le-ai urma in cazul in care banii nu ar exista?