0 Shares 1376 Views

CULTURA INDIANA: Cele sapte Legi ale Marelui Spirit

Emanoil Hociota Mar 21, 2014
0 1377

“Poporul meu este ghidat in viata de zi cu zi  prin respectarea unui numar de sapte legi. Poporul alb are “Cele Zece porunci”. Aceste legi ne-au fost oferite de catre Marele Spirit insusi cu multa vreme in urma.

1. Respecta autoritatea corespunzatoare

americani nativi

Modul nostru traditional de viata ne invata inca de la cea mai frageda varsta sa avem un respect enorm pentru bunici, pentru sefiile de trib, pentru tamaduitori, pentru bunica Luna, pentru mama Pamant si pentru tot ceea ce are viata. Suntem oameni invatati sa respectam legea. S-a intamplat sa particip la cateva dintre judecatilor noastre. In anumite cazuri, de o importanta redusa, exista un singur judecator care ajuta partile sa ajunga la un consens. Intr-un caz de o importanta majora, cum ar fi o crima sau un viol, trei judecatori ajung la un acord cu ambele parti ale procesului. Nu exista nicio cale de a ataca verdicul in afara variantei de a te prezenta in fata sefului consiliului, cu toate ca de cele mai multe ori acest recurs nu-i ofera inculpatului niciun beneficiu.

2. Pastreaza si onoreaza legile naturii

indian

Respectarea intregii creatii este o lege foarte importanta pentru noi. Reprezinta una dintre cele mai fundamentale legii ale poporului meu.

3. Judeca cu bunatate si intelepciune

indieni 01.

In Biblia oamenilor albi acestia sunt sfatuiti sa nu judece. Legea noastra spune ca putem sa judecam, dar cu bunatate si cu intelepciune. Marele Spirit ne-a oferit mintea pentru a o folosi spre buna judecata, indiferent daca este vorba de cautarea unui loc de munca sau de implicarea intr-o noua relatie. Ar trebui sa ne folosim judecata in fiecare zi, altfel dam dovada de naivitate si putem fi manipulati foarte usor.

  Cele 19 simple motive pentru care nu te simti pe deplin implinit

4. Toate lucrurile cu moderatie

nativi americ.

Noi spune in felul urmator: “daca ne ajuta, este bun”. Noua nu ni s-a spus in copilarile “nu face asta!”, noi am fost invatati sa judecam lucrurile in felul nostru si sa cautam lucrurile care sunt bune pentru noi insine si nu in ultimul rand sa cautam moderatia in totul. Noi nu vrem sa fim extremisti, iar acest lucru ne scoate din categoria de a fi fanatici.

5. Joaca corect jocul vietii

indian portret

Nu este corect sa profiti de batrani, de copii sau de femei. Nu este corect sa invadezi pamantul sau casa altcuiva si sa le ceri acestora sa lupte pentru propria lor casa. Nu este corect sa te lupti cu proprii tai vecini. Umplerea alimentelor cu conservanti  si a apei potabile cu substante chimice nu este atitudinea corecta.

6. Cuvantul de onoare al unei persoane este sacru

indieni

Guvernul Natiunilor Unite nu semneaza tratate cu alte tari sau cu alte state, numai cu natiunile suverane. Statele Unite ale Americii a avut semnate cu Indienii un numar de 397. Toate au fost incalcate de catre acelasi guvern al Statelor Unite. Noi le-am cerut acestor oameni sa fie onorabili, sa opreasca minciuna, furtul si incalcarea tratatelor. Trebuie sa fim noi insine onorabili daca ne dorim ca ceilalti sa fie onorabili. Tot timpul ne-am tinut de cuvant, nu am incalcat regulile tratatelor, aceste reguli au facut parte din invataturile noastre.

  Principalele blocaje care te indeparteaza de iubire si de relatiile semnificative

7. Respecta diferentele

obama si indienii

La baza invataturilor indiene se afla regula potrivit careia noi, ca popor, trebuie sa respectam diferentele dintre noi si celelalte popoare. Tot ceea ce am facut in decursul istoriei noastre s-a bazat si se bazeaza in continuare pe respectul fata de celelalte persoane si fata de toate lucrurile vii. Marele Spirit a creat oameni de diferite culori precum a creat flori de diferite culori. Exista flori albe, rosii, negre si flori galbene. Toate aceste flori ne fac sa ne simtim bine atunci cand le privim, iar acesta ar trebui sa fie modul in care ne simtim atunci cand ne aflam in preajma celorlalti oameni. Avem posibilitatea sa alegem curtoazia si respectul in loc sa alegem agresiunea care se datoreaza culorii sau cetateniei celorlalti oameni. Noi trebuie sa gandim lucruri frumoase indiferent de persoana la care ne uitam. Ar fi fost foarte plictisitor daca am fi aratat la fel cu totii.”

 

Sursa

You may be interested

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!
Lectii de viata, Relatii
0 shares79 views

Obiceiurile proaste care iti distrug relatia cu cei din jur putin cate putin!

IoAnE - Oct 07, 2017

Desi unele obiceiuri proaste pot parea minore, in timp, acestea se pot acumula si pot afecta in mod grav relatia. De multe ori,…

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!
Nutritie, Sanatate
0 shares17 views

Sucul de varza combinat cu mierea de tei, poate fi cel mai bun remediu pentru aparatul respirator!

IoAnE - Oct 01, 2017

Stiai ca varza este un remediu ieftin si benefic impotra unui numar foarte mare de probleme medicale? 100 g de varza proaspata contin…

Daca iti pasa prea mult vei sfarsi rau. Nu te mai incarca de parerile negative ale celorlalti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares50 views

Daca iti pasa prea mult vei sfarsi rau. Nu te mai incarca de parerile negative ale celorlalti!

IoAnE - Sep 29, 2017

Odata cu dezvoltarea rapida a diferitelor canale de socializare online, ni se ofera mai mult ca oricand posibilitatea sa ne conectam cu oameni…

Most from this category