Cum sa ne purtam cu oamenii obsedati de control?

1872

Toata lumea, fara exceptie, uraste sa fie controlata, manipulata sau fortata sa faca ceva ce nu vrea. In ciuda acestor sentimente de repulsie fata de incercarile de control, mult prea multi oameni cad prada incercarilor ascunse de control facute de oameni care nu incearca neaparat sa ii controleze in mod constient pe acestia.

Spre deosebire de un sef obsedat de control care foloseste metode foarte clare, cum ar fi pedepsele, amenintarile sau comportamentul agresiv, exista metode de control care raman mult prea ascunse pentru a fi observate, iar impactul pe care acestea il au asupra vietii noastre este unul urias. Acesta este motivul pentru care este foarte important sa recunoastem aceste incercari de control si modalitatile prin care ne putem proteja.

De ce incearca oamenii sa ii controleze pe ceilalti?

Inainte de a cunoaste modalitatile prin care putem scapa de incercarile cuiva de a ne controla, este foarte important sa intelegem mai intai ce ii face pe unii oamenii sa ii controleze pe ceilalti. Desi nu putem spune ca exista un motiv precis in spatele dorintei de a controla, in majoritatea cazurilor este valabila una dintre urmatoarele cauze:

#1. O lipsa de control asupra propriei vieti – Unii oameni incearca sa ii controleze pe ceilalti datorita lipsei de control asupra propriilor vieti. Astfel, singurul lucru care ii poate face sa se simta in control este acela de a-i controla pe ceilalti.

#2. Stima de sine scazuta – In relatii, acesta este cel mai frecvent motiv pentru care unul dintre parteneri incearca sa-l controleze pe celalalt.

#3. Frica si anxietate – De exemplu, un presedinte care controleaza poporul folosindu-se de “o mana de fier” traieste presat de anxietate si de frica de ceea ce s-ar putea intampla daca poporul si-ar exprima in mod liber opiniile.

Incercari invizibile de control

Unii oameni incearca sa ii controleze pe ceilalti folosind emotiile acestora impotriva lor. Prietenul care iti spune ca esti “egoist” pentru ca nu l-ai sunat o zi sau doua, chiar daca ai alte responsabilitati, incearca sa te controleze facandu-te sa te simti vinovat.

Daca l-ai fi sunat ai fi primit “darul” de a fi etichetat “prietenul meu bun”, in timp ce daca nu, ai fost numit “egoist”. Acest tip de control nu este cu mult diferit de cel folosit de un sef pentru a-si controla angajatii. Este chiar un mod mai periculos de a-i controla pe ceilalti, deoarece nu este atat de evident.

Unii oameni incearca sa te controleze prin inducerea unor sentimente de vinovatie, altii prin inducerea unor sentimente de rusine pentru ceea ce ai facut sau nu, in timp ce un al treilea grup va incerca sa te controleze facandu-te sa crezi ca ai facut sau nu ceva rau sau gresit.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci pentru a te proteja de incercarile celorlalti de control este sa le recunosti pentru ceea ce sunt cu adevarat. In al doilea rand, va trebui sa faci ceva ce aproape nimeni nu a facut in viata lor, adica sa ii pui fata in fata cu ceea ce au incercat sa evite de ani de zile – cu propriile lor incercari de control.

Spune-le ca ai dreptul sa-ti faci timp pentru tine insuti si ca nerespectarea dorintelor lor nu inseamna neaparat ca esti o persoana rea sau egoista. Spune-le ca se simt in siguranta atunci cand descopera ca sunt in control, motiv pentru care incearca sa ii controleze pe ceilalti.