Dezvolta-ti stima de sine in CINCI pasi

1618

“Respectul de sine nu este un substitut pentru acoperisul de deasupra capului sau pentru mancarea din stomacul cuiva, dar mareste sansele ca persoana respectiva sa gaseasca o cale pentru a-si indeplini aceste nevoi.” – Nathaniel Branden

Construirea stimei de sine reprezinta unul dintre criteriile fundamentale pentru cunoasterea unui real succes in viata. O stima de sine solida, fondata pe integritatea personala, este cea mai puternica fundatie pe care o poti crea constient in viata ta. Succesul, fara o stima de sine sanatoasa poate fi asemanat cu o casa lipsita de fundatia necesara, o casa care poate fi daramata chiar si de cea mai mica adiere de vant. Acest mic ghid va va ajuta sa va constuiti o stima de sine solida si sanatoasa, care nu poate fi influentata de factori exteriori si de opinia celorlalti.

Elibereaza-te de nevoia de a fi perfect

Primul pas in construirea stimei de sine este reprezentat de eliberarea de nevoia de a fi perfect si de imaginea de perfeciune pe care o avem fiecare dintre noi in mintea noastra. Este necesar sa te eliberezi pana si de ideea de a fi perfect “asa cum esti”. “Perfect” este un alt termen pe care l-am mostenit din partea unei societati care reuseste sa ne tina blocati intr-un asemenea standard iluzoriu. Iluzia de perfectiune se bazeaza in mare parte pe definitia stereotipurilor de succes, axata pe aparentele exterioare, cum ar fi aspectul fizic, averea, statutul social si asa mai departe. Nu exista nimic perfect intr-o lume relativa in care totul este supus comparatiilor. Te provoc sa gasesti o persoana perfecta care exista astazi sau care a existat vreodata. Atunci cand spun perfecta, vreau sa spun o persoana cu adevarat perfecta – emotional, fizic si psihic. Pot sa-ti garantez ca nu vei gasi pe nimeni.

Nu sustinem ideea potrivit careia fiintele umane sunt imperfecte prin natura lor, doar ca nu exista perfectiune in aceasta lume fizica a contrariilor, unde totul este relativ. Cu alte cuvinte, intr-o lume in care tot timpul exista cineva mai frumos decat tine, sau mai urat; mai inteligent, sau mai putin inteligent; mai bogat, sau mai sarac. La urma urmei, iluzia perfectiunii in planu fizic al existentei umane este intotdeauna o tinta in miscare. Perfectiunea reala apartine doar domeniului spiritual, care este mai presus opuselor planului fizic, iar acestea nu sufera comparatiile acestui plan fizic.

Poti schimba ceva doar daca accepti

Al doilea pas al procesului de construire a stimei de sine este reprezentat de acceptarea de sine. Poti schimba cu adevarat acele aspecte ale tale pe care le-ai acceptat, doar pentru ca atunci nu esti atasat de rezultat si nu exista o rezistentai n fata schimbarii. Acceptarea este intotdeauna solutia recomandata, fie ca poti schimba, fie ca nu poti schimba un aspect al sinelui tau. Acceptarea aspectelor pe care nu le poti schimba nu implica o renuntare definitiva. Acceptarea nu presupune ca nu vei schimba aspectele care se afla in calea succesului tau, ci, mai degraba, presupune ca nu vei provoca o lupta interioara, o lupta in care tu lupti chiar impotriva ta. Cu alte cuvinte, acceptand a ceea ce poti schimba iti poate oferi puterea de a face asta. Atata timp cat ceva poate fi schimbat, tu ai puterea de a face acest lucru, dar atunci cand ai facut tot ceea ce iti sta in putinta sa schimbi ceva fara rezultat, detaseaza-te si ai incredere in puterea divina.

Pe de alta parte, exista anumite aspecte ale tale sau ale vietii pe care, probabil, nu le pot schimba, imediat sau vreodata. Tu esti singura persoana care cunoaste aspectele despre care vorbim. Acceptarea presupune schimbarea a ceea ce iti spui tu despre tine si despre experientele tale. Acceptarea reprezinta starea mentala in care privim lucrurile dintr-un punct de vedere neutru, stiind ca nu conteaza cu adevarat ceea ce ni se intampla, ci modul in care percepem ceea ce ni se intampla.

Importanta integritatii personale

Al treilea pas al procesului de construire a stimei de sine este reprezentat de integritatea personala. Lipsa constanta de integritate iti distruge incetul cu incetul stima de sine. Te poti considera a fi o persoana integra atunci cand gandurile, cuvintele si actiunile se afla in armonie. Integritatea personala este  ceea ce-ti  mentine valoarea de sine aliniata cu stima de sine si iti permite sa traiesti in concordanta cu propria ta definitie a succesului si nu cu definitia promovata de societatea in care traim.

Atunci cand te afli in integritate, nu ai nimic de ascuns, nu ai niciun motiv pentru care sa minti, nici un motiv de a te compara cu altcineva si niciun motiv de a cauta aprobarea celorlalti. Integritatea personala presupune un mare nivel de sinceritate fata de tine insuti. Presupune autenticitate si exclude definitiv orice incercare de crea aparenta unei persoane care, in imaginatia ta, ar fi mult mai accepta de cei din jurul tau.

Masurarea stimei de sine

Stima de sine reprezinta o functie a ceea ce crezi tu despre tine, iar la randul sau, aceasta parere reprezinta o functie a credintelor adanc inradacinate, a credintelor subconstiente. Atunci cand te afli intr-un proces de construire a stimei de sine, este necesar sa evaluezi sincer starea curenta a gandurilor tale actuale despre tine. Pentru a face acest lucru, este necesara o identificare a convingerilor personale. Uita ceea ce cred ceilalti despre tine, ceea ce conteaza este gandul pe care-l ai tu despre tine. Pana la urma, gandurile tale sunt cele care iti construiesc realitatea.

Descoperirea convingerilor personale

Al patrulea pas al procesului de construire a simei de sine este reprezentat de descoperirea acelor convingeri adanc inradacinate care te fac sa iti traiesti viata pe pilot automat si care determina in cele din urma succesul pe care ajungi sa-l cunosti. Cea mai usoara metota care te poate ajuta sa faci asta este de a face o lista, incepand cu cuvintele “Eu sunt…”. De exemplu: eu sunt inteligent, eu sunt un esec, eu sunt sexy,  eu sunt prea sensibil, eu sunt prea inalt, eu sunt lenes, eu nu sunt destul de bun s.a.m.d. Nu incerca sa intelectualizezi acest simplu exercitiu gandindu-te prea mult la raspunsurile tale. Mai degraba, pur si simplu scrie tot ce apare la nivelul constientului tau. Vei descoperi ca aceasta lista este compusa atat din credinte pozitive, cat si negative. In mod natural, stima ta de sine o sa fie mai puternica in cazul in care credintele pozitive sunt mai numeroase in comparatie cu cele negative. Scopul fiecaruia dintre noi este acela de a ne folosi de puterea credintelor pozitive in avantajul nostru si de a ne ridica deasupra celor negative.

Convingerile tale pozitive reprezinta sursa punctelor tale forte

Al cincilea pas al procesului de construire a stimei de sine este reprezentat de descoprirea si aprecierea punctelor tale forte. Vei descoperi faptul ca majoritatea punctelor tale forte se afla intr-o stransa asociere cu convingerile tale pozitive subconstiente. La fel cum ai facut mai devreme, fa o lista separata cu toate convingerile tale pozitive incepand cu “Eu sunt…” si asociaza fiecarei convingeri un punct forte. De exemplu, convingerea “Eu sunt increzator” poate fi asociata cu “sunt un bun orator”.

Convingerile tale negative sunt cele care iti saboteaza stima de sine

Din moment ce convingerile tale negative sunt cele care iti creaza circumstantele nefavorabile ale vietii tale, acestea ar trebui sa fie transformate. Acesta este urmatorul pas al acestui proces. In prima lista alcatuita vei gasi cateva credinte negative, sau mai bine zis limitative. Recunoaste faptul ca acele credinte nu reprezinta un adevar absolut. Acestea sunt doar cateva ganduri pe care le-ai considerat la un momet dat a fi adevarate, iar acum sunt ganduri care iti saboteaza  stima de sine. Credintele nu pot avea o putere asupra ta, decat in cazul in care alegi sa le oferi chiar tu puterea.