Iata cum reactioneaza creierul tau in momentele intense de rugaciune!

1885

Raportul lui Newberg

In cadrul unui raport prezentat recent, Newberg explica studiul si masura in care creierul este afectat de rugaciune. In cadrul acestui raport, un slujitor prezbiterian se afla intr-o stare profunda de rugaciune, in timp ce oamenii de stiinta il monitorizeaza pentru a observa impactul rugaciunii asupra creierului sau. Foarte interesant, cercetarile au aratat faptul ca zona lobilor frontali si zona responsabila de limbaj a creierului a experimentat o activitate crescuta considerabil.

2

Acest lucru este de remarcat din mai multe motive. Este important sa luam in considerare faptul ca in cazul crestinilor, acestia descriu experienta lor de rugaciune ca fiind o relatie personala in care vorbesc direct cu Dumnezeu. De cele mai multe ori, se face o comparatie intre relatia credinciosilor cu Cel Atotputernic si relatiile de prietenie dintre oameni.  In acest sens, Dumnezeu este privit ca un prieten care este dispus sa-i asculte – si sa le vorbeasca – pe cei ce se roaga.

Aceasta descriere a rugaciunii este importanta, in conditiile in care lobii frontali si zona responsabila de limbaj a creierului sunt active in timpul conversatiei. Prin urmare, Newberg considera ca in timpul rugaciunii creierul tau reactioneaza in acelasi mod in care reactioneaza in momentele in care vorbesti cu un prieten foarte bun.

“Pentru creierul tau, comunicarea cu Dumnezeu  nu poate fi distinsa de comunicarea cu o alta persoana.”, ne explica naratorul Morgan Freeman.

In mod interesant, desi ateii si necredinciosii isi petrec timpul meditand sau contempland existenta lui Dumnezeu, in cazul acestora nu a putut fi observat un impact la nivelul lobului frontal (vezi foto de mai sus).

Dr. Newberg ne prezinta cercetarile in videoclipul de mai jos: