Iata cum te poti bucura de o paine de casa proaspat scoasa din cuptor!

1321

Iti amintesti acel moment din viata ta in care ai intrat in acea brutarie si ai simtit mirosul painii abia scoasa din cuptor? Poti retrai acelasi moment ori de cate ori doresti, in cazul in care vei invata cum sa prepari paine la tine acasa. Chiar mai mult decat atat, exista o multime de alte beneficii care insotesc prepararea painii in casa ta.

Daca vei alege sa-ti prepari tu singur painea, te poti adapta pentru ca painea sa se potriveasca gusturilor si nevoilor de sanatate ale familiei tale. Afla mai multe despre beneficiile prepararii painii la domiciliu si descopera reteta care ti se potriveste tie si familiei tale.

Beneficiile painii de casa

De ce ar trebui sa prepari paine proaspata la tine acasa? In cazul in care este necesar sa justifici timpul si efortul necesar pentru a coace paine la tine acasa, pastreaza aceste beneficii in minte:

#1. Ingrediente de cea mai buna calitate – Atunci cand iti prepari tu singur painea, stii tot ceea ce contine. Poti obtine ingredientele direct de la sursa, de la fermierii si producatorii locali, cu scopul de a o prepara din ingrediente de cea mai buna calitate. In cazul in care doresti si exista aceasta posibilitate, poti chiar sa-ti prepari propria ta faina.

#2. Niveluri scazute de sodiu – In incercarea de a compensa pentru ingredientele de o slaba calitate sau pentru depozitarea de lunga durata, multi producatori de paine adauga o cantitate foarte mare de sare. In cazul in care alegi sa-ti prepari paine si ai de gand sa o mananci imediat, poti reduce considerabil nivelul de sodiu.

#3. Fara conservanti – Astfel, poti spune adio indoielilor cu privire la cantitatea de conservanti pe care o contine painea pe care o cumperi. Painea ta va contine ingrediente proaspete, cu adevarat hranitoare.

#4. Niveluri ridicate de cereale integrale – Este foarte important ca dieta ta sa contina suficiente cereale integrale, dar cele mai multe produse de panificatie cumparate de la magazin nu contin cereale integrale. Din moment ce vei alege tu ingredientele din care vei prepara painea, vei avea certitudinea ca painea pe care o mananci in fiecare zi este un aliment sanatos, nu unul care iti pune sanatatea in pericol.

Retete exelente de paine de casa

Nu esti singur de unde sa incepi? Incearca una din aceste simple retete populare si astfel iti vei putea dezvolta rapid abilitatile de brutar. Pentru primele doua retete vei avea nevoie de o masina de paine.

Reteta #1 – Paine alba de sandwich-uri

Ingrediente

• 300 de grame de faina de nuca de cocos

• ¼ lingurita de extract de stevie sub forma de pulbere

• 1 ½ lingurita de sare roz de Himalaya

• 1 ½ lingurita de drojdie instant

• ¼ ceasca de unt topit

• 1 ou + apa calda suficienta pentru un total de 300 ml

In ordinea ingredientelor listate pe masina de paine, se adauga ingredientele enumerate mai sus. Se seteaza masina la un ciclu de coacere de paine alba si se alege tipul de crusta dorit.

Reteta #2 – Paine frantuzeasca

Ingrediente

• 250 ml de apa calda

• ¼ lingurita de extract de stevie sub forma de pulbere

• 1 lingurita de drojdie instant

• 1 lingurita de sare roz de Himalaya

• 250 grame de faina de nuca de cocos

Adauga ingredientele in ordinea listata pe masina de paine si seteaz-o la un ciclu de formare a alatului. Dupa ce aluatul este gata, ofera-i o forma de paine si cresteaza-l un pic in partea de sus astfel incat sa arate ca o paine frantuzeasca. Coace aluatul la 400 de grade timp de 20-25 de minute.

Reteta #3 – Paine traditionala de casa

Ingrediente

• 1 kg faina alba

• 1 cub drojdie

• 1 lingurita zahar

• 3 linguri ulei

• 1 galbenus

• 1 / 2 lingurite de sare roz de Himalaya

Amesteca faina, drojdia, zaharul si uleiul la care adaugi un praf de sare si apoi framanta adaugand treptat o cana de apa calduta pana cand se obtine un aluat de consistenta potrivita. Se lasa la dospit intr-un loc mai cald, timp de o jumatate de ceas. Dupa ce a crescut, se ruleaza, se taie in sase bucati de dimensiuni egale si se da forma painii. Se pun intr-o tava unsa cu ulei, se unge painea cu galbenusul de ou si se coace timp de 45 de minute la foc potrivit.

Reteta #4 – Paine cu lapte

Ingrediente

• 1 kg faina

• 600 ml lapte

• 40 g drojdie

• 1 lingura ulei

• 2 lingurite sare roz de Himalaya

• 20 g zahar

Se pune faina pe un blat de bucatarie si se face o gaura in mijloc. Se amesteca drojdia cu zahar, sare si lapte rece. Se pune acest amestec in mijlocul fainii si se framanta usor pana cand aluatul se desprinde de pe maini. Aluatul se pune la crescut intr-un loc cald, apoi se modeleaza in forme rotunde sau sub forma de cozonac. Se lasa la crescut, apoi ung cu ou batut cu lapte. Se incalzeste cuptorul si se baga painea la copt circa o ora, la foc potrivit.