Intelepciunea SUFITA – ZECE scurte povesti cu talc

2566

Intelepciunea sufita este nemarginita. Maestrii sufiti , prin intermediul scurtelor povesti, au reusit sa transmita oamenilor lectii importante de viata. In doar cateva paragrafe, acestia reusesc sa transmita mesaje care, pentru a fi intelese, ar fi necesare sute de pagini.

10. Fructul raiului

01

A existat odata o femeie care auzise de fructul raiului. Si-l dorea cu ardoare.

Aceasta l-a intrebat pe un intelept pe nume Sabar “Cum pot gasi acest fruct, astfel incat sa pot ajunge la cunoastere imediat?”. “Eu te sfatuiesc sa studiezi alaturi de mine.”, spuse inteleptul. “Daca nu vei face asta, vei fi nevoita sa calatoresti lipsita de cunoastere prin aceasta lume.”. Ea l-a parasit si a cautat un alt intelept. L-a gasit pe Arifun, apoi pe Hakim si cautarea a continuat.

Si-a petrecut treizeci de ani din viata in aceasta cautare. In cele din urma a descoperit o gradina. Acolo se afla Arborele Cerului, iar de crengile acestui copac atarnau luminoase aceste fructe ale raiului. Langa copac se afla Sabar, primul intelept.

“De ce nu mi-ai spus de la inceput ca tu esti custodele acestui copac?”, il intreba ea.

“Deoarece nu m-ai fi crezut. In plus, acest copac produce fructe o data la trezeci de ani si treizeci si trei de zile.”

9. Schimba lumea!

01

Bayazid, un mistic sufit, scria in autobiografia sa “Cand eram tanar, fundatia tuturor rugaciunilor mele era “Doamne da-mi energie ca sa pot schimba lumea”. Toata lumea credea ca este ceva in neregula cu mine. Eram un revolutionar si doream sa schimb lumea.”

“Cand am devenit un pic mai matur am inceput sa ma rog: “Ma simt coplesit. Viata pare sa-mi scape printre degete – jumatate din viata mea s-a dus si nu am schimbat nici macar o singura persoana, cum cred c-as putea schimba o lume intreaga.” Asa ca i-am spus lui Dumnezeu “Familia o sa-mi fie indeajuns. Da-mi putere sa-mi schimb familia!”

“Cand am imbatranit”, sune Bayazid, “mi-am dat seama ca pana si incercarea de a-mi schimba familia este una dificila si pana la urma cine sunt eu ca sa-i schimb?” Asa ca m-am rugat la Dumnezeu “Am ajuns la un moment important al vietii mele. Doamne permite-mi macar sa fac asta: ajuta-ma sa ma schimb!”

Dumnezeu mi-a raspuns “Acum nu mai ai timp. Asta trebuia sa ma fi rugat de la inceput. Atunci inca mai exista aceasta posibilitate.”

8. Soarele si pestera

01

Intr-o buna zi soarele si o pestera au purtat o conversatie. Soarele nu a reusit sa inteleaga ce inseamna “intunecat si rece”, iar pestera nu reusea sa inteleaca ce inseamna “luminos si clar”, asa ca au decis ca pentru o vreme sa schimbe rolurile. Pestera a mers pana la soare si a spus “Depaseste cu mult limitele frumusetii. Acum vino si tu sa vezi unde traiesc eu.” Soarele a mers la pestera si a spus “Doamne! Eu nu va nici o diferenta.”

7. Visul

01

Un calator a venit in vizita la Chisthi. Acesta dorea sa-l domine intr-o dezbatere cu ajutorul cunostintelor sale din Coran. Atunci cand a intrat, Chisthi a luat initiativa si i-a povestit acestuia de un vis pe care-l avea de ceva vreme. Amandoi se aflau in acest vis. Acesta a continuat sa-i descrie visul “Aveai mana intr-un borcan de miere, in timp ce mana mea se afla intr-o latrina.”

Vizitatorul s-a grabit sa interpreteze visul “Este destul de evident! Preocuparile tale si viata ta este una gresita in timp ce eu traiesc o viata neprihanita.”

“Dar”, a spus inteleptul Chisthi “visul nu se opreste aici.”. “Tu imi lingeai mana in timp ce eu ti-o lingeam pe a ta.”

6. Identificarea este nenorocire

01

Junaid se plimba prin piata impreuna ucenicii sai. Un barbat tragea o vaca de o franghie, iar Junaid  i-a spus omului “Asteapta!”. Acesta le-a spus ucenicilor “Inconjurati omul si vaca. O sa va invat ceva.”

Omul s-a oprit – Junaid a fost un mistic celebru – fiind si el interesat in ceea ce avea Junai de spus. Junaid si-a intrebat ucenicii “Cine este legat de celalalt? Este vaca legata de acest om sau este omul legat de vaca?”. “Desigur,” ucenicii au spus “vaca este legata de om. Omul este stapanul, el tine funia, vaca trebuie sa-l urmeze oriunde se duce.”

Junand, luand un cutit, a taiat sfoara si le-a spus “Ia vedeti acum!”. Vaca a luat-o la sanatoasa.

Omul nostru a alergat dupa vaca, iar Junaid le-a spus ucenicilor “Priviti ceea ce se intampla! Acum va puteti da seama cine este stapanul; vaca nu este interesata de acest om, de fapt ea incearca sa-si gaseasca libertatea. Acelasi lucru se intampla si cu mintea voastra. Toate prostiile pe care le pastrati in minte nu sunt interesate de voi. Voi sunteti interesate de ele. In momentul in care va pierdeti interesul si intelegeti futilitatea acestora, vor fugi asa cum a incercat si vaca sa o faca.

5. Calea catre Dumnezeu este una interioara

01

Un om a cumparat o vaca si incerca sa o aduca acasa. Omul nostru nu prea era priceput la cresterea vacilor si incerca sa o traga pe vaca de coarne pentru a o duce acasa. Vaca nu vroia, era foarte incapatanata. Un mistic sufit statea si privea toata scena. Acesta i-a spus omului “Se pare ca nu prea te pricepi. Asta nu este cel mai bun mod prin care o poti face sa te urmeze spre casa.”

Omul i-a spus “Ce trebuie sa fac, pentru ca eu nu sunt chiar atat de puternic. Vaca este mult mai puternica si ma trage dupa ea.”

Misticul i-a dat o mana de iarba verde si i-a spus “Mergi in fata ei si tine aceasta iarba indeajuns de aproape incat ea sa nu o poata manca. In timp ce ea va incerca sa manance iarba, tu indreapta-te usor spre casa.”

Omul nostru a pornit spre casa, iar sfatul misticului a dat roade, distanta dintre vaca si iarba ramanand aceasi. Cand a intrat in curte, omul nostru a inchis poarta.

Religiile au agatat in acelasi fel morcovi in fata ta. Acele sperante nu se vor indeplini niciodata, ele sunt lipsite de speranta. Nu sunt altceva decat promisiuni goale.

4. Nu exista scop

01

Exista o poveste spusa de sufiti despre un om care a citit despre anumiti ucenici ai unor mistici care, la ordinele maestrului lor, nu s-au atins de carne si nu au fumat niciodata. In cautarea sa, a ajuns prin randul acestor oameni. Acesta le-a adoptat stilul de viata in speranta ca va trai o suta de ani. Dintr-o data, unul dintre ucenici a soptit “Vine marele maestru!”. Toti s-au ridicat in timp ce maestrul a pasit in incapere. Nu parea sa aiba mai mult de cincizeci de ani.

“Ce varsta are si ce mananca?”, a intrebat omul nostru.

“Are varsta de 150 de ani si cu siguranta niciunul dintre noi nu vom atinge aceasta venerabila varsta.”, i-a soptit unul dintre ucenici. “Dar, desigur, acum ii sunt permise douazeci de trabucuri si trei fripturi pe zi, din moment ce acum a depasit cu mult aceste frivolitati si ispite!”.

3. Un morman de cranii

01

Aceasta este o poveste despre Bayazid, un mistic sufit. Acesta trecea printr-un cimitir si a descoperit intr-un loc o gramada de cranii. Din curiozitate a luat un craniu si s-a uitat la el. El a crezut intotdeauna ca toate craniile sunt la fel, dar craniile nu sunt la fel. Erau trei tipuri de cranii diferite, toate diferentele se regaseau in modul in care arata zona urechilor.

El l-a intrebat pe Dumnezeu “Doamne! Ce incerci sa-mi spui?”. Bayazid a auzit o voce care i-a spus “Exista trei tipuri de oameni. Unii aud cu o singura ureche. Nu ajung niciodata nicaieri. De fapt, acestia aud doar vibratii si cateva sunete. Un alt tip de oameni aud, doar ca momentan. Aud doar cu o singura ureche, iar cealalta ureche este pierduta in lume. Exista alti oameni care aud cu ambele urechi si sunetele ajung in inima.”

Dumnezeu a continua si i-a spus “Bayazid, te-am adus aici sa-ti amintesc ceva. Atunci cand vorbesti cu oamenii, vorbeste doar cu cei care ascuta si iti pun vorbele la inima. Altfel, nu-ti irosi energia si nu-ti pierde timpul. Viata ta este pretioasa. Ai un mesaj de transmis.

2. Banchetul

01

Un om sarac, imbracat in haine zdrenturoase, a venit la palat sa participe la un banchet. Din curtoazie, acesta a fost primit, dar, din cauza hainelor sale a fost asezat la sfarsitul mesei. In momentul in care platourile au ajuns la el, nu mai se afla mancare pe ele.

Acesta a plecat de la banchet si s-a intors cateva ore mai tarziu imbracat in robe si gatit cu bijuterii scumpe pe care le-a imprumutat de la un prieten bogat. De aceasta data, a fost asezat in fruntea mesei. Imediat, i-au fost aduse cele mai delicioase mancaruri.

“Ce mancaruri alese se afla pe farfuria mea!” spunea si din cand in cand isi mai freca lingura burdusita de mancare de hainele scumpe.

Un nobil de langa el, nedumerit fiind, l-a intrebat “Domnule, de ce faceti asta?”.

“Oh,”, a raspuns el zambind, “Scuza-ma ca fac asta, dar hainele acestea mi-au adus toate aceasta mancare, este de cuvinta ca ele sa manance primele.”

1. Rugaciunea

01

Rabiya, un mare mistic sufit,  obisnuia sa treaca in fiecare zi prin aceeasi piata si sa strige adevarul pe care-l cunoscuse. De cateva zile statea si privea un mistic care se ruga in fata unei moschei  “Doamne, deschide usa! Lasa-ma sa intru! De ce nu ma asculti? De ce nu-mi auzi rugaciunile?”

In acea zi, Rabiya nu a mai putut tolera suferinta misticului. Hassan plagea  si striga iar si iar “Deschide-mi usa. De ce nu-mi auzi rugaciunile?”

De fiecare data cand il auzea pe Hassan obisnuia sa zambeasca, dar astazi nu a mai putut suporta suferinta acestuia. A mers catre Hassan si i-a spus “Inceteaza cu tampeniile! Usa este deja deschisa, de fapt, esti deja inauntru!”

Hassan l-a privit pe Rabiya, iar acel moment a devenit pentru el un moment al unei revelatii. Acesta i-a spus lui Rabiya “Ai venit la timp; altfel as fi strigat toata viata! De ani de zile obisnuiesc sa strig. Unde ai fost pana acum? Probabil m-ai mai vazut strigand, plangand.”

Rabiya i-a raspuns “Da, dar adevarul nu poate fi aflat decat la momentul potrivit. Asteptam momentul oportun. Astazi am reusit sa-ti spun. Probabil daca-ti spuneam ieri, te enervai. Daca-ti spuneam probabil imi spuneai ca-ti distrug momentele de rugaciune.”