0 Shares 703 Views

Localitatea europeana in care toata lumea lucreaza, nu exista Politie, iar salariul este 1200 de euro

Emanoil Hociota Feb 11, 2015
0 704

In ciuda faptul ca pare o utopie desprinsa dintr-un roman fantezist, intr-o localitate din Spania nu exista politie, criminalitate sau somaj. Somajul este inexistent in Marinaleda, un sat andaluz situat in sudul Spaniei , prosperitatea sa datorandu-se cooperativelor sale agricole.

La prima vedere, orasul spaniol este practic imposibil de distins de orice alt sat sau localitate din reguinea sa. Amplasat in pitoreasca vale Campina, peisajul rural care inconjoara frumosul sat este format din dealuri verzi, numeroase plantatii de maslini si campuri de grau care se intind cat poti vedea cu ochii. Orasul este destul de linistit si asemanator cu cele aflate pe teritoriul andaluz, cea mai saraca si mai sudica provincie spaniola.

03

De asemenea, este un sat democratic, anti-capitalist, al carui primar incurajeaza in mod activ furtul din magazine.

Inca de la inceperea crizei financiare din anul 2008, Marinaleda a devenit un sat faimos si acelasi lucru l-am putea spune si despre primarul rebel Juan Manuel Sanchez Gordilor, cel car si-a castigat porecla de “Robin Hood-ul spaniolilor”. Porecla i-a fost atribuita dupa ce a organizat si a efectuat impreuna cu localnicii o serie de raiduri prin supermarketuri intr-o incercare reusita de a protesta. Alimente de baza, cum ar fi uleiul, orezul sau zaharul au fost incarcate in carucioarele magazinelor si au fost duse la o banca locala de alimente pentru a-i ajuta pe cei saraci, totul in timp ce casierii si personalul magazinelor priveau neajutorati.

In cadrul unui interviu dupa eveniment, Gordillo, primarul ales democratic in anul 1970, a declarat ca nu a fost furt, ci ca a fost un act de neascultare non-violenta.

“Sunt multe familii care nu isi pot permite sa manance”, a argumentat el. “In secolul 21 aceasta este o rusine absoluta. Hrana este un drept, nu ceva ce ar trebui sa speculezi.”

02

In aceasta provincie exista aproximativ 690.000 de proprietati goale din cauza ipotecilor bancare. Dar nu in Marinaleda, deoarece Gordilo a gasit o solutie: oricine vrea sa-si construiasca propria sa casa poate face acest lucru gratuit. Materialele si muncitorii calificati sunt furnizati de primarie, iar cei 192 de metri patrati alocati ofera posibilitatea de a construi case indeajuns de spatioase. Familiile vor plati apoi 15 euro pe luna pentru tot restul vietii lor, cu acordul ca viitoarea casa construita nu poate fi vanduta pentru castig personal.

In Andaluzia, somajul atinge 37% si un uimitor procent de 50% in cazul celor tineri, dar nu in Marinaleda, unde somajul este inexistent. Acest lucru este foarte dificil de inteles, avand in vedere ca in regiunea andaluza 1 din 3 oameni sunt someri. Aceasta realizare nu poate fi subestimata.

04

“Este foarte important sa ne regandim valorile, societatea de consum, valoarea pe care o acordam banilor, egoismului si individualismului”, a observat Gordillo. “Marinaleda este un mic exemplu si dorim ca aceasta experienta sa se extinda in intreaga lume.”

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares69 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares73 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares75 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category