Poftele pentru alimentele nesanatoase indica deficiente de minerale

1222

Cei mai multi dintre noi am trait aceasta experienta la un moment dat in viata noastra. Am avut cu siguranta fiecare dintre noi o pofta intensa de alimente nesanatoase. Fie ca este vorba de ciocolata, snaks-uri sarate sau carbohidrati rafinati, organismele noastre par dornice de aceste “delicatesuri”, iar de cele mai multe ori suntem mai mult decat fericiti sa urmam dorintele organismului nostru. Cu toate acestea, consumul acestor alimente nu pare sa satisfaca pe deplin poftele pe care le avem. Ce se intampla in acest caz?

Stiinta intelege acum ca aceste pofte sunt un semnal al organismului prin care acesta iti atrage atentia ca sufera de anumite carente de minerale. Aceste minerale pot fi intalnite in anumite alimente nesanatoase, dar sunt cel mai bine asimilate din alimentele integrale. Doar printr-o nutritie sanatoasa, din care organismul nostru poate asimila pe deplin aceste minerale, putem pune capat poftelor pe care le simtim.

Ciocolata: Magneziu

Pofta de ciocolata este una dintre cele mai intalnite pofte, asa ca nu ar trebui  sa ne mire faptul ca majoritatea dintre noi suferim de o deficienta de magneziu. Potrivit statisticilor, aproximativ 80% dintre romani sufera de o deficienta de magneziu, acesta fiind necesar pentru sprijinirea unui numar de peste 300 de reactii biologice in organismul tau, printre care, multe dintre acestea se afla intr-o stransa legatura cu relaxarea organismului. De fapt, magneziu mai este numit “mineralul relaxarii”, deoarece anxietatea, iritabilitatea, insomnia si hipertensiunea sunt doar cateva dintre principalele simptome ale acestei deficicente. Acesta este motivul pentru care multi dintre noi ne simtim bine dupa ce am mancat un baton de ciocolata: cantitatitile mici de magneziu din cacao ne relaxeaza. Cu toate acestea, exista surse de magneziu mult mai sanatoase in comparatie cu ciocolata. Legumele cu frunze verzi, semintele, nucile, pestele, fasolea sau cacao sunt surse excelente de magneziu si va pot ajuta sa indepartati  definitiv pofta de ciocolata din viata dumneavoastra.

Dulciuri: Crom, Carbon, Fosfor, sulf si/sau triptofan

A doua cea mai intalnita pofta este cea de dulciuri, cea de alimente foarte bogate in zahar. Este destul de dificil de stabilit care este cauza exacta a acestei pofte, deoarece poate semnala deficientele a mai mult de cinci nutrienti: crom – ajuta la reglararea nivelului de zahar din sange, carbon – unul dintre elementele zaharului, fosfor – ajuta organismul sa produca energie, sulf – ajuta la eliminarea toxinelor si triptofan – un regualtor al serotoninei. Prin urmare, cel mai bun mod de a pune capat poftei de zahar este de a va imbunatati dieta, reminalizandu-va organismul in toate domeniile.

Carbohidrati rafinati: Azot

Pofta de carbohidrati rafinati, precum pastele sau painea semnaleaza o deficienta de azot. Azotul este o componenta esentiala a acizilor nucleici si a proteinelor, deficientele de azot putand provoca malnutritie datorata unui deficit de proteine. Asfel, in cazul in care ai pofta de carbohidrati rafinati, adauga mai multe alimente bogate in azot dietei tale. Majoritatea alimentelor contin azot sub forma organica sau non-organica, dar fructele si legumele sunt deosebit de bogate in azot.

Alte pofte

Urmatoarele pofte sunt mult mai putin intalnite, dar cu toate acestea, nu ar trebui sa le neglijati:

Alimente uleioase si grase: O deficienta in calciu. Surse bune de calciu sunt laptele, branza, frunzele de nap si broccoli.

Gheata: O deficienta de fier. Consumati mai multe alimente bogate in fier, cum ar fi legumele cu frunze verzi, carne si legume de mare.

Alimente sarate: Deficienta de clorura si/sau siliciu. Adauga mai multe nuci, peste si seminte dietei tale.