Relatia dintre Soare, comportamentul uman, sanatatea mintala si durata de viata

1138

Soarele este cea mai apropiata stea de planeta noastra si ar fi logic sa presupunem ca toate fiintele vii de pe Pamant sunt puternic afectate de activitatea sa. Se pare ca, impreuna cu stabilirea ciclurilor climatice si biologice ale Pamantului, aceasta stea, afecteaza intr-o foarte mare masura comportamentul uman, sanatatea mintala si chiar durata de viata.

Relatia dintre Soare si comportamentul uman

In urma cu ceva timp, in secolul al XIX-lea, omul de stiinta rus A. L. Chizhevsky a efectuat un studiu cu scopul de a descoperi legatura dintre ciclurile solare de 11 ani si tendintele comportamentului uman in societate. Avand in comparatie diferite stadii de cicluri solare si diferite mecanisme umane in masa, cum ar fi razboaie, revolutii, migratii, etc., acesta a alcatuit un indice demografic, care a acoperit istoria omenirii inca din anul 500 i.Hr. pana in anul 1922 d.Hr.

Omul de stiinta de origine rusa a descoperit ca aproximativ 80% dintre cele mai importante evenimente ale istoriei au avut loc in timpul perioadelor de activitate solara maxima. Chizhevsky a presupus ca acest fenomen se datoreaza faptlui ca activitatea crescuta a soarelui a contribuit la modificarea caracterului nervos si psihic al omenirii, stimuland cantitatea de energie vitala si impingand-o sa faca schimbari radicale la nivelul societatii.

Relatia dintre Soare si sanatatea mintala

Un studiu de origine australiana realizat in perioada anului 2006 a constatat o legatura intre numarul de suicid si activitatea geomagnetica a Pamantului, care este afectata de exploziile solare. Un alt studiu, care a avut ca scop analizarea unui numar foarte mare de sinucideri din Africa de Sud si a furtunilor geomagnetice, pe parcursul unei perioade de 13 ani, a ajuns la aceasi concluzie.

Un alt studiu de origine britanica, realizat in anul 1994, a constatat o crestere impresionanta de 36.2% a numarului de pacienti care sufera de depresie in a doua saptamana dupa o furtuna geomagnetica.

Care este motivul pentru care furtunile geomagnetice cauzeaza probleme de sanatate mintala? Potrivit doctorului Kelly Posner, de la Universitatea Columbia, “cea mai plauzibila explicatie pentru aceasta asociere dintre activitatea geomagnetica, depresie si suicid este reprezentata de efectul pe care aceste furturni il pot avea asupra ritmului cicardian si asupra productiei de melatonina.”

Acesti doi factori, ritmul cicardian si productia de melatonina, sunt reglementati de glanda pineala, cea care sincronizeaza ceasurile noastre interne cu ziua solara, aceasta fiind foarte sensibila la campurile magnetice. Furtunile geomagnetice, acestea fiind cauzate de eruptiile solare, pot perturba ceasurile noastre interne, ceea ce poate duce la cresterea numarului de tulburari psihice, printre care episoadele de depresie si cresterea riscului de suicid.

 Relatia dintre Soare si durata umana de viata

In ceea ce priveste aceasta relatie, oamenii de stiinta de origine norvegiana au ajuns la o concluzie surprinzatoare. Din cate se pare, activitatea solara la nastere poate afecta durata de viata a persoanei respective. Potrivit studiului lor, publicat in P.R.S.B., persoanele nascute in perioadele de activitate solara redusa au tendinta de a trai mult mai mult decat cele nascute in timpul perioadelor de activitate solara ridicata.

Echipa de cercetare a Universitatii de Stiinta si Tehnologie din Norvegia a studiat datele demografice obtinute din inregistrarile bisericii din perioada 1676 si 1878. Inregistrarile au implicat un numar de 8600 de persoane, acestea provenind din doua straturi sociale – unul sarac si unul bogat. Apoi, datele au fost comparate cu hartile cercurilor solare de 11 ani.

Rezultatul a fost destul de evident. Indiferent de conditia lor sociala, s-a constatat faptul ca cei nascuti in perioadele de activitate solara redusa au trait in medie cu 5.2 ani mai mult in comparatie cu cei nascuti in perioadele de activitate solara intensa, aceasta tendinta fiind mult mai evidenta in cazul femeilor, decat in cazul barbatilor.

Desigur, cercetatorii nu poti fi siguri ca acelasi tendinte se pot aplica si in cazul persoanelor nascute in era noastra, precum si daca rezultatele ar fi valabile si in cazul persoanelor de alte nationalitati.

Exista o posibila explicatie pentru efectele pe care le are activitatea solara asupra duratei de viata? Potrivit autorilor studiului, acest fenomen ar putea avea de a face cu nivelul ridicat de radiatii ultraviolete existent in perioadele de activitate solara intensa, acestea putand fi responsabile pentru deteriorarea ADN-ului si, astfel, poate creste riscul aparitiei afectiunilor, disfunctiilor reproductive si a mortii.

“Acest studiu este primul care sublinieaza importanta UV (radiatiilor ultraviolete) in primii ani de viata. Aceste radiatii sunt un factor de stres la nivel mondial cu efecte ecologice potentiale si se asteapta ca pe viitor nivelurile de UV sa creasca din cauza schimbarilor climatice si variatiilor existente la nivelul ozonului atmosferic.”, a precizat unul dintre membrii echipei de cercetare.