Tot ce ar trebuie sa cunoastem despre virusul Ebola

1234

Izbucnirea bolii a inceput in luma martie a acestui an, cateva cazuri fiind identificate in Guineea. De atunci, numarul acestora a crescut la peste 4000 de decese, numarul acestora dubandu-se la fiecare 3 saptamani. Eforturile actuale au scopul de a limita raspandirea virusului in afara zonelor aflate in dificultate si de a gasi o cale de identificare a purtatorilo acestui virus in timp util.

In acest caz, problema se datoreaza faptului ca pacientii au nevoie de o perioada de 2 pana la 21 de zile inainte de a prezenta simptome de Ebola, motiv pentru care autoritatile nu pot impiedica raspandirea virusului in afara granitelor tarilor aflate in dificultate.

Intreaga lume se teme, deoarece raspandirea acestui virus poate fi cauzata de un singur pacient care zboara din zona focarelor de infectie din Africa catre alte zone ale lumii. Acesta este motivul pentru care doua companii aeriene din Nigeria au anulat toate zborurile din Monrovia si Freetown la inceputul lunii iunie.

Linistitoare este informatia facuta publica de Centru de Control al Bolilor, care sustine ca virusul nu poate fi raspandit in avion, cu exceptia cazului in care pasagerii vin in contact cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.

Ar trebui sa ne temem de Ebola?

Potrivit medicilor, aceasta este “una dintre cele mai mortale boli din lume”. Mortalitatea este de circa 90%. Exista cinci tipuri de Ebola, virusul Ebola Zair fiind unul dintre cele mortale. Epidemia actuala este tocmai de acest gen.

Ce este Ebola si care sunt simptomele?

Virusul Ebola provoaca febra hemoragica si a fost numit astfel dupa raul Ebola din Congo, acolo unde a fost descoperita pentru prima data acest virus in anul 1976.

Primele simptome sunt febra, starea generala de rau, dureri musculare, dureri de cap si dureri in gat. Aceste simptome isi pot face aparitia in decurs de 2-21 de zile de la infectare. Aceleasi simptome pot fi interpretate gresit ca fiind simptome de malarie, meningita sau ciuma. Alte simptome sunt eruptiile cutanate la nivelul pielii si ochilor, dureri in piept si sughitul. Apoi, aceste simptome evolueaza in varsaturi, diaree si, uneori, hemoragii interne si externe.

Boala poate fi confirmata doar de testele de laborator.

Tratament?

Nu exista un tratament specific pentru aceasta boala, dar pacientii sunt izolati si tinuti in viata de catre medici.

Cum se transmite?

Se presupune ca liliecii sunt purtatorii naturali ai acestui virus in Africa, acestia fiind cei care il trasmit si altor animale. Oamenii sunt infectati prin contactul cu fluidele corporale de la animalele sau persoanele infectate.

Desi virusul poate supravietui doar cateva zile in stare lichida in afara organismului infectat, acesta poate fi ucis de caldura, de expunerea directa la lumina soarelui, de detergenti, de clor si de sapun.

De obicei, virusul se raspandeste in zonele in care institutiilor medicale nu le pasa suficient pentru a preveni infectiile in zonele cu acces limitat la apa potabila.

Ce putem face pentru a putea preveni raspandirea virusului?

Prevenirea este realizata prin izolarea tuturor pacientilor infectati cu acest virus. Persoanele care vin in contact cu persoanele infectate ar trebui sa-si monitorizeze cu regularitate temperatura corpului. In plus, este necesara acordarea unei atentii deosebite si monitorizarea tuturor persoanelor care au calatorit recent in Africa de Vest.