TREI delicatese pentru buna functionare a creierului tau

1606

Lumea medicala a crezut foarte mult timp ca declinul cognitiv este un simptom inevitabil al imbatranirii. In realitate insa, cele mai multe tuburari mentale legate de varsta – de la minorele scurte pierderi de memorie pana la bolile neurodegenerative grave, cum ar fi Alzheimer sau dementa – sunt produse de mediul toxic, de stilul de  viata nesanatos si de o nutrititie de o foarte slaba calitate. Din acest motiv, exista foarte multe lucruri preventive pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a preveni declinul cognitiv care apare odata cu inaintarea in varsta. Odihna suficienta, exercitiile fizice, optimizarea florei intestinale si consumul de alimente care sunt foarte bogate in vitamina B12 si in acizi grasi Omega3 sunt principalele modalitati prin care putem preveni aparitia declinului cognitiv.

O alta modalitate eficienta este aceea de a include in dieta noastra alimente care si-au dovedit din punct de vedere stiintific capacitatea de a sprijini sanatatea creierului. Urmatoarele trei alimente se incadreaza in aceasta categorie:

3. Uleiul de nuca de cocos

02

In forma sa bruta, uleiul de nuca de cocos si-a dovedit iar si iar eficienta in tratarea unui numar mare de afectiuni medicale, precum obezitatea, caderea parului, afectiuni ale pielii, afectiuni cardiovasculare si nu numai.  Cu toate acestea, potrivit Dr. Mary Newport, uleiul de nuca de cocos previne declinul cognitiv datorita numarul mare de corpi cetonici pe care acesta-i contine, acestia fiind un adevarat combustibil pentru creierul tau. Deoarece aprovizionarea inadecvata a creierului cu combustibil este una dintre principalele cauze ale aparitiei dementei si a bolii Alzheimer, consumarea cu regularitate a acestor alimente bogate in astfel de substante ne poate ajuta sa ne mentinem sanatatea mentala si chiar sa o imbunatatim.

2. Bacopa Monnieri

01

Planta perena “Bacopa Monnieri” a fost utilizata in cadrul medicinei traditionale ayurvedice vreme de secole cu scopul de a trata problemele cognitive, precum puterea slaba de memorare sau gandirea incetosata.  Un studiu prezentat la Conferinta Internationala de Cercetare “Brain” din anul 1996, a demonstrat ca un consum de lunga durata de praf de Bacopa a scazut timpul necesar de care aveau nevoie subiectii pentru a invata o aptitudine noua cu pana la uimitorul procent de 50%. Un alt studiu publicat in anul 2002 in revista de specialitate Neuropsychopharmacology  a demonstrat efectul pe care-l are Bacopa asupra capacitatii persoanelor de a retine informatii noi.

La fel ca si in cazul uleiului de nuca de cocos, consumul regulat de Bacopa Monnieri ne poate proteja de afectiuni psihice mult mai grave. Brian M. Kairalla, un cercetator de la Colegiul Philadelphia de Medicina Osteopatica, a constatat ca voluntarii in varsta care  au consumat 300 de miligrame de Bacopa zilnic au demonstrat imbunatatiri semnificative de prelucrare a informatiilor verbale, comparativ cu cei care au consumat “placebo”. Acesta a fost studiu care l-a facut pe Kairalla sa creada ca Bacopa are capacitatea de a preveni Alzheimer:

“Studiile pe termen lung ar putea fi aprofundate datorita protenialului acestei plante de a proteja si de a intarzia declinul cognitiv sau de a intarzia debutul bolii Alzheimer.”, a declarat acesta.

1. Nucile

03

O filosofie medicala, atribuita medicului elvetian Paracelsus, spune ca multe dintre alimentele pe care le consumam se aseamana din punct de vedere al aspectului cu organele care beneficiaza in urma consumului acestor alimente. Unul dintre cele mai relevante exemple este nucul. Fructele acestui copac sunt foarte asemanatoare cu forma creierului uman, cu cele doua emsfere ale sale si nu in ultimul rand aspectul cochiliei este si el asemanator. Coincidenta sau nu, foarte putine alimente sunt mai hranitoare pentru creierul tau decat nucile.

Un studiu publicat in paginile Jurnalului Britanic de Nutritie a demonstrat ca un consum de jumtate de cana de nuci pe zi, pe o perioada de doua luni imbunatateste rationamentul inferential cu 11 procente. Un alt studiu publicat in Jurnalul dedicat maladiei Alzheimer a aratat ca nucile pot sa imbunatateasca functia cognitiva si memoria. Care sunt cauzele acestor rezultate? In primul rand, nucile sunt foarte bogate acizi alfa-linoleici, un acid gras omega3 de provenienta vegetala, cunoscut pentru protectia oferita celulelor creierului tau. In al doilea rand, nucile sunt foarte bogate in vitamina E, un antioxidant foarte cunoscut datorita prevenitei pe care o asigura impotriva deteriorarii cognitive.

 Sursa