• Sanatate
  • Spiritualitate
Sanatate YIN - YANG: Cum ne afecteaza sanatatea si felul...

YIN – YANG: Cum ne afecteaza sanatatea si felul nostru de a fi

-

- Reclama -

ying si yang

Daca veti studia cultura si filosofia orientala, va veti intalni, cu siguranta, cu termenii “yin” si “yang”. Acestia termeni isi au originea in filosofia si metafizica chineza. Aceste doua concepte sunt folosite pentru a descrie natura opusa, dar in acelasi timp complementara a energiei Chi, echilibrul perfect. Aceasta energie se afla in spatele fiecarei manifestari a Universului.

Energia Yang este privita ca fiind energia care provine din cer si care se pogoara pe pamant, iar tendinta naturala a energiei Yin este de a se inalta de pe pamant spre cer. Inaltandu-se, energia Yin devine din ce in ce mai lenta si mai rece, in timp ce energia Yang, in coborare, devine din ce in ce mai densa, mai fierbinte si mai rapida. Ca urmare a acestei categorizari a celor doua aspecte ale aceleiasi energii, structurile puternice, solide, impozante, sunt privite ca fiind manifestarea energiei Yin, in timp ce structurile mici si mai compacte sunt privite ca fiind manifestarea energiei Yang. Pentru a intelege mai bine cele doua energii iata cateva exemple ale unor contrarii corespuzatoare simbolurilor Yin si Yang: femeie (yin) – barbat (yang), intuneric – lumina, jos – sus, apa – foc, rece – fierbinte,  luna – soare.

Yin: pasivitate, racoare, liniste, energie potentiala (putere), rece, introvertit, diligent, prudent, matern, nesigur, dependent;

Yang: activitate, miscare, putere, constienta de sine, pasiune, extrovertit, patern, impulsiv, incapatanat, aventuros, independent;

Cea mai importanta lege a Universului pe care trebuie sa o retinem este aceea potrivit careia nimic nu este in totalitate format din energie Yang si nimic nu este format complet din energie Yin. Vechi de secole, simbolul reprezentativ al acestor doua energii exprima cel mai bine acest adevar. Cele doua portiuni ale simbolului nu sunt in intregime de culoare neagra sau alba, in acelasi mod in care nimic in viata nu este complet alb sau negru.

Oamenii care sunt flexibili din punct de vedere fizic si emotional detin in interiorul lor mai multa energie Yin in comparatie cu persoanele rigide si inflexibile, care detin in interiorul lor mai multa energie Yan. Noaptea, atunci cand ne odihnim si ne aflam intr-o stare de pasivitate, aceasta perioada este privita in mod trational ca fiind dominata de energia Yin, in timp ce, pe timpul zilei, in momentele de activitate, dominanta este energia Yang. Iarna, atunci cand este frig si suntem mai putin activi din punct de vedere fizic, este o perioada dominata de Yin, in comparatie cu vara, perioada care este dominata de Yang.

Ying si Yang in medicina

medicina chineza

Fiecare organ din organismul uman are in structura sa un element Yin si un element Yang. Anumite organe, ficatul de exemplu este predominant Yang, altele, cum sunt rinichii, sunt Yin. Chiar daca un organ poate fi dominat mai mult de una dintre cele doua energii, echilibrul Yin – Yang este mentinut in intreg organismul, deoarece suma totala a acestor doua aspecte ale aceleiasi energii trebuie sa se afle in echilibru.

Este important sa remarcam faptul ca organismul nostru nu se afla intotdeauna intr-un echilibru constant ale acestor energii, Yin si Yang. Chiar si atunci cand organismul este sanatos din punct de vedere fizic, pot exista schimbari subtile de la o energie la cealalta. Atunci cand o persoana devine furioasa, de exemplu, energia predominanta este energia Yang, iar in cazul in care aceasta se calmeaza poate redeveni dominanta energia Yin.

Medicina traditionala chineza sustine ipoteza potrivit careia afectiunile organismului uman sunt cauzate de dezechilibre ale celor doua energii, iar pentru a ne recapata sanatatea echilibrul trebuie restabilit.

Activitatile care solicita din punct de vedere fizic organismul si care sunt dominate de aspecte practice sunt considerate ca fiind Yang, in timp ce activitatile precum cititul, discutiile, munca de cercetare sunt privite ca fiind activitati Yin. Munca depusa in echipa este privita ca fiind Yin, in timp ce munca individuala este privita ca fiind Yang.

 

Una dintre cele mai frumoase descrieri a modului in care functioneaza cele doua energii ne-a fost lasat mostenire de Bruce Lee, citat de catre Cyrille Javary:

“Atita vreme cat vom persista in a separa yin si yang nu putem spera sa le atingem. Daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramine pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.”

Ultimele stiri

Cele mai importante trei arme naturale impotriva transpiratiei

Transpiratia este un proces natural, care are loc in corpul nostru atunci cand suntem activi fizic sau cand suntem...

Tratamentul 100% natural al sinuzitei – Ucide orice infectie a sinusurilor!

In Statele Unite ale Americii, mai mult de 32 de milioane de oameni sunt afectati de infectii la nivelul...

Acestia sunt compusii bioactivi din castraveti care lupta impotriva cancerului si afectiunilor cardiovasculare!

Cu totii stim cat de buni sunt castravetii pentru pierdere in greutate. Acestia contin multe fibre, apa si sunt...

Cele CINCI semne ale cancerului de colon ignorate in majoritatea cazurilor

In cazul in care nu incluzi cancerul de piele, cancerul colorectal este al treilea tip de cancer raspandit la...

Aceste elemente de comunicare nu le-ai invatat la scoala, dar iti pot determina succesul in viata!

Suntem invatati elementele de baza ale comunicarii inca din clasele primare. Pentru a putea citi, scrie si vorbi eficient,...

De ce Carl Jung le recomanda pacientilor sa coloreze?

Nu cu mult timp in urma, am participal la un eveniment TEDx si imediat cum am intrat in cladirea...

Lectii de viata

- Reclame -

Pe acelasi subiectCITESTE SI...
Recomandarile noastre