Cu totii meditam! Activitati de zi cu zi care induc in mod natural stari meditative

1561

Fiecare dintre noi meditam, fie ca ne dam seama ca facem asta sau nu. Acest fenomen se datoreaza faptului ca starile meditative isi fac aparitia atunci cand schimbam frecventa undelor cerebrale standard si diferite activitati, cum ar fi exercitiile fizice, care pot contribui la aceasta schimbare in mod natural. De indata ce suntem constienti de acest aspect foarte important, putem participa in mod constient la modul in care meditam.

Considerand uimitoarele beneficii pe care le are meditatia asupra mintii, corpului si spiritului nostru, constientizarea momentelor in care meditam in toiul actiuni poate intensifica considerabil efectele acesteia.

O alta modalitate prin care fiecare dintre noi putem beneficia de efectele meditatie este prin a face din aceasta o rutina zilnica. Multi dintre noi am vrut sa incercam sa meditam, dar nu am facut acest lucru, sau am meditat, dar am renuntat dupa o scurta perioada de timp. Aceasta dinamica ar putea avea loc din diferite motive. Unul dintre acestea ar fi motivul reprezentat de faptul ca meditatia este o practica “plicitisitoare”, un altul ar fi reprezentat de faptul ca persoana respectiva nu a observat efecte imediate sau de lipsa de incredere in capacitatea sa de a deveni avansat in aceasta practica.

Cu toate acestea, meditatia este asemenea oricarui exercitiu – in cazul in care dorim ca trupurile noastre sa fie potrivite pentru viata si mintea noastra sa fie potrivita pentru meditatie, este necesar sa dam dovada de persistenta, fie ca este vorba de exercitii fizice sau de meditatie.

De asemenea, este adevarat faptul ca lungimea perioadei in care meditam este direct proportionala cu beneficiile mentale si fizice pe care le poate genera. In cazul in care ne angajam pentru o perioada mai lunga de timp, meditatia poate avea si beneficii spirituale.

Privind meditatia dintr-un punct de vedere obiectiv

Dintr-un punct de vedere stiintific, meditatia este actul de schimbare al undelor cerebrale, sau mai precis, incetinirea acestor frecvente. Starea noastra standard de functionare se afla in jurul valorii de 13-30 cicluri pe secunda (Hz), frecventa numita gama beta. De indata ce incepem sa meditam, patrundem in frecventa numita gama alfa, situata in jurul valorii de 8-12 Hz.

Acest lucru se realizeaza prin simpla concentrare a mintii asupra activitatilor comune de zi cu zi. De exemplu, baschetul sau inotul pot fi o meditatie. Alergatul prin parc poate fi o meditatie. Ascultarea muzicii, citirea unei carti si sexul, toate sunt forme posibile de meditatie. Chiar si tocatul legumelor, spalatul vaselor, purtarea unei conversatii profunde si plina de sens si patrunderea intr-o stare de relaxare, toate aceste activitati pot induce stari meditative, adica inducerea undelor cerebrale alfa.

O alta activitate care induce in mod natural o stare meditativa este rasul. Cercetarile recente au comparat frecventele cerebrale ale persoanelor care mediteaza cu cele care traiesc experienta momentelor de ras. Oamenii de stiinta au descoperit ca intre cele doua acte exista asemanari in ceea ce priveste frecventa undelor cerebrale, fiind ilustrat faptul ca rasul este o forma de meditatie.

Prin urmare, rasul este cel mai bun medicament, deoarece este o forma de meditatie.

Pentru a patrunde in etapa urmatoare, mai mult ca sigur va fi necesar sa practicam meditatia focusata. Acesta este intervalul theta, care se afla situat undeva intre 4-8 Hz. Apoi, in cazul in care suntem suficient de avansati, putem patrunde in gama delta, situata sub 4 Hz.

Privind meditatia dintr-un punct de vedere psihologic

In fiecare moment, mintile noastre inconstiente prelucreaza milioane de biti de informatii pe secunda, dar mintea noastra constienta poate procesa doar in jurul valorii de 40 de biti pe secunda. In plus, noi constientizam un mic procent din totalul activitatii care are loc la nivelul gandirii noastre, un mic 1-5%. Capacitatea de constientizare a fiecarui individ fluctueaza in functie de starea fiziologica si de dezvoltarea sa psihologica. Zona considerata a fi mintea noastra constienta este ca o torta stralucitoare in intunericul noptii, care aprinde, in esenta, tot ceea ce nu constientizam. Ceea ce meditatia reuseste sa faca este sa plimbe torta respectiva prin diferite zone ale intunericului; efectiv aprinde in mod eficient zone ale mintii inconstiente, facandu-le astfel constiente.

Prin intermediul acestui proces, putem patrunde in diferite zone ale mintii subconstiente care necesita atentia noastra, cum ar fi profundele conditionari neurologice disfunctionale sau aparute in urma unei experiente traumatizante. Aceasta practica este auto-vindecare constienta.

Ce poate face meditatia pentru noi?

Starea afla este nivelul la care vindecarea poate fi initiata. Multi oameni descopera ca imediat dupa ce se implica in practicarea meditatiei ating zone emotionale si psihologice care necesita o prelucrare productiva si vindecare. In esenta, primele amintiri care apar in mintea lor sunt cele pe care incearca sa le uite. Prin urmare, vindecarea canalelor neuronale disfunctionale este unul dintre fantasticele beneficii ale meditatiei. De asemenea, ne poate ajuta sa obtinem pacea interioara si multumirea, sentimente esentiale in lumea complexa si provocatoare in care traim.

Asa cum am discutat mai sus, starea alfa poate fi atinsa prin intermediul sarcinilor de zi cu zi. Ideea este sa nu mai gandim atat de mult si sa ne concentram atentia asupra unei singure activitati. De aceea un sfat foarte important este acela sa ne concetram atentia asupra respiratiei.

In cazul in care gandim exagerat de mult, daca ne ingrijoram, noi nu-i oferim mintii noastre oportunitatea de a ajunge la un echilibru. Creierul si corpul nostru se pot vindeca in mod natural – tot ceea ce trebuie sa facem este sa nu le mai stam in cale. De indata ce patrundem in starea alfa, activitatea proaspata a mintii noastre este redusa la tacere, activitate care ar putea impiedica procesul natural de vindecare, si astfel mintea si corpul nostru pot genera in mod natural ceea ce este necesar pentru vindecare.

Aceasta procedura poate fi realizata, evident si prin intermediul somnului. Acesta este unul dintre motivele pentru care somnul este atat de important. In timpul somnului, mintea subconstienta prelucreaza toate experientele pe care le-am avut in ziua precedenta. Cu toate acestea, in cazul in care subconstientul nostru este intr-un anume fel disfunctional, atunci procesarea oricarei experiente va urma formatul disfunctional respectiv.

Prin urmare, un obiectiv al celor avansati in meditatie este acela de a face din subconstient o platforma functionala pentru prelucrarea gandurilor, emotiilor si amintirilor intr-un mod sanatos, atunci cand dorm.

Ganduri de final

Indiferent daca practicam in mod obisnuit meditatia sau nu, realitatea este ca fiecare dintre noi meditam in fiecare zi. Nu putem scapa de meditatie, oricat de mult am incerca; undele noastre cerebrale se schimba in functie de activitatea pe care o desfasuram, precum si atunci cand dormim.

Asa ca, in cazul in care nu ai incercat meditatia, sau daca ai renuntat la a o mai practica, poti face din activitatile de zi cu zi perioade de meditatie. De asemenea, incorporarea perioadelor de meditatie in viata de zi cu zi pot aduce cu ele o multime de beneficii pe termen lung.