Cele SAPTE cai gresite ale sanatatii organismului tau

1382

Ca oameni ai secolului XX si ca cetateni ai unei tari bogate in resurse alimentare, ne mandrim ca suntem una dintre generatiile cel mai bine hranite din intreaga istorie. Pntru acest privilegiu platim insa un pret mult prea mare, sub forma atator boli inutile, a invaliditatii si a mortii premature.

Probabil va intrebati unde gresim. Ei bine, noi, romanii, mancam prea mult aproape din orice: prea mult zahar, prea multa grasime si prea multa sare. Consumam prea multe calorii. Si pe deasupra, mai mancam si de prea multe ori pe zi.

Acest “belsug” ajuta la punerea temeliei pentru aparitia bolilor arterelor coronare – care hranesc inima –, a accidentelor vasculare cerebrale, a hipertensiunii, artritei, diabetului cu debut la maturitate, a obezitatii si a catorva tipuri de cancer. Aceste boli sunt raspunzatoare de trei sferturi din totalul deceselor. Iar aparitia lor, asa cum am spus deja, este legata de stilul de viata, mai precis de modul cum ne hranim.

In mod surpinator, pesticidele si conservantii nu sunt agentii cei mai daunatori din alimentele pe care le consumam. Va prezentam, in cele ce urmeaza, cativa “inculpati” si mai periculosi:

#1. Zaharul

Pentru multi dintre concetatenii nostri, zaharurile rafinate constituie cu peste 20% din toalul caloriilor  consumate intr-o zi. Datorita faptului ca aceste zaharuri sunt lipsite de fibre si de alte substante nutritive, caloriile pe care le contin sunt “goale” sau “ despuiate”. Pe de alta parte, data fiind densitatea lor calorica crescuta, ele constituie unul dintre cei mai puternici agenti promotori ai obezitatii.

#2. Alimentele rafinate

Exista in popor credinta ca rafinarea este ceva bun, pentru ca inlatura din alimente partile nedigerabile, care oricum nu sunt folositoare. In ultimul timp insa, aflam tot mai mult despre cat de necesare sunt fibrele pentru protectia impotriva catorva tipuri de cancer, pentru stabilizara nivelului zaharului din sange, pentru controlul greutatii corporale si pentru prevenirea unui intreg cortegiu de tulburari gastrointestinale, cum ar fi: litiaza biliara, hemoroizii, diverticulita si constipatia.

#3. Sarea

Romanii consuma intre 15 si 20 de grame de sare zilnic, adica 3-4 lingurite. Aceasta inseamna de cca 20 de ori mai mult decat ar fi necesar si constituie una dintre cauzele importante ale hipertensiunii, insuficientei cardiace si bolilor de rinichi.

#4. Grasimea

Cei mai multi dintre noi nu ne dam seama ca 40% – sau chiar mai mult – din totalul caloriilor  le consumam sub forma de grasime. Aceasta depaseste cu mult posibilitatile metabolice obisnuite ale organismului. Rezultatul este astuparea vaselor sanguine, cu aparitia bolilor arterelor coronare si a accidentelor vasculare cerebrale. Dieta bogata in grasimi contribuie, de asemenea, la aparitia obezitatii, a diabetului de maturitate si a anumitor tipuri de cancer.

#5. Proteinele

O alimentatie bogata in carne si produse de origine animala furnizeaza organismului mai multe proteine, grasimi si colesterol decat poate folosi acesta. Cei mai multi dintre noi consumam de 2-3 ori mai multe proteine decat ar trebui. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca o dieta cu mai putine proteine si mult mai putine grasimi si colesterol este esentiala pentru imbunatatirea starii de sanatate si a longevitatii.

#6. Bauturile

Romanii beau rareori apa. In schimb, beau orice altceva: bauturi racoritoare carbogazoase si dulci, cafea, ceai, bere si alte bauturi alcoolice. Si aceasta de mai multe ori pe zi. Aceste bauturi, fiind foarte bogate in calorii si lipsite de fibre, produc mari perturbari ale nivelului sangvin al zaharului si saboteazaz orice efort de control al greutatii corporale. Iar alcoolul, cafeina, fosfatii si alte substante chimice prezente in aceste bauturi reprezinta riscuri suplimentare pentru sanatate.

#7. Gustarile

Senzatiile gustative bine nascocite tind sa ia locul hranei adevarate. Gustarile sunt astazi disponibile in scoli, gradinite cu program prelungit si chiar in spitale. Pauza de cafea (gustarea de la ora zece) este ceva de la sine inteles in timpul orelor de serviciu, la fel ca si gustarile servite de elevi in timpul pauzelor, la scoala, sau cele servite in timpul urmaririi programului TV. Mesele bine planificate, servite in cadrul familiei au devenit mai degraba exceptia decat regula. Aceste gustari tulbura digestia si impovareaza stomacul.  Si cine nu a suferit macar o data de indigestie, balonare, gaze, dureri cu caracter de arsura sau de alte probleme gastrointestinale.

Bine, dar aceasta inseamna ca aproape tot ceea ce mancam ne face rau. Mai ramane ceva bun?

Sigur ca da. Ganditi-va la fructe: sute de varietati, culori spectaculoare, acoperind intreaga paleta de consistente si arome. Sau ganditi-va la zarzavaturi si legume. In marea familie a legumelor, puteti gasi zcei de forme, culori si arome. Cerealele constituie o alta mina de aur pentru obtinerea unei hrane delicioase si sanatoase.