Uita ce s-a intamplat in trecut si mergi inainte cu incredere! Iata cum!

2058

Uneori, in viata fiecaruia dintre noi, au loc anumite evenimente care ne fac sa cadem prada unor sentimente de tristete sau depresiei. In timp ce unii dintre noi suntem destul de norocosi sa uitam astfel de evenimente din trecut destul de repede, alte persoana continua sa si le aminteasca iar si iar si cu fiecare daca in care isi reamintesc aceste evenimente se simt chiar mai rau, deoarece se fac singuri prizonierii unui ciclu nesfarsit de durere si de regret.

Ceea ce face ca acesti oameni sa se simta rau este reprezentat de propria lor parere, aceea care spune ca trecutul lor nu poate fi schimbat, dar aceasta parere este departe de adevar. Fiecare dintre noi avem posibilitatea sa modificam amintirile din trecut si sa le transformam in amintiri pozitive, care ne fac sa ne simtim bine ori de cate ori ni le amintim.

Mintea subconstienta incearca intotdeauna sa faca ceea ce este cel mai bine pentru tine, folosindu-se de mecanismele sale de aparare. Cu toate acestea, ce crezi ca se va intampla daca nu ai reusit sa faci ceva in trecut si apoi nu vei mai avea ocazia sa incerci din nou? Ce va face mintea ta subconstienta, cu scopul de a-ti oferi o noua sansa?

Cel mai probabil va incerca sa caute situatii similare cu cele anterioare, cu scopul de a te face sa simti ca este aceeasi situatie si apoi te va motiva sa incerci din nou. Este acelasi lucru pe care-l simte o persoana care se simte vinovata de fiecare data atunci cand vede o persoana asemanatoare cu cea pe care a ranit-o cu ceva timp in urma.  Intr-un astfel de caz, mintea persoanei va folosi sentimentul de vina impotriva sa, cu scopul de a trata persoana respectiva intr-un mod pozitiv doar pentru a repara greseala facuta in trecut.

Acesta este, de asemenea, aceeasi dinamica care face o persoana sa demonstreze ca este demna de toti oamenii pe care ii intalneste.  Este treaba neterminata din trecut care o motiveaza sa faca ceea ce nu a reusit sa faca in trecut.

Oamenii care in continuare nu au reusit sa treaca peste ranile din trecut, de cele mai multe ori, retraiesc durerea in mintea lor iar si iar.  Uneori, asa cum am precizat mai sus, o persoana poate ramane blocata in aceasta durere si in sentimentele de vinovatie.

Singura modalitate prin care poti accepta noile sentimente de bucurie si de fericire din viata ta este aceea de a face loc acestor sentimente. Daca inima ta este in continuare plina de durere si de rani, cum iti poti deschide inima in fata noilor sentimente de bucurie si de fericire?

#1. Ia decizia de a le lasa sa plece

Sentimentele de vinovatie si de de durere nu dispar de la sine. Este necesar sa iei in mod constient angajamentul de a le lasa sa plece. Daca nu vei face aceasta alegere in mod constient, s-ar putea sa auto-sabotezi orice efort de a te indeparta de ranile si de durerile traite in trecut.

Aceasta decizie de a le lasa sa plece presupune ca tu sa accepti aceasta posibiliate. Pentru a inceta sa mai traiesti in trecut si pentru a nu mai retrai durerile povestilor iar si iar este necesar sa duci la bun sfarsit pasul cu numarul doi.

#2. Exprima-ti durerea si asuma-ti responsabilitatea

Exprima sentimentele de durere pe care ti le-a cauzat situatia respectiva, fie in mod direct, fie prin eliminarea acesteia din sistem in compania propriei persoane. Este necesar ca durerea, furia si sentimentele de vinovatie sa fie exprimate pentru a fi eliminate din sistem. De asemenea, astfel, vei putea intelege cauza ranilor suferite intr-un mod mult mai profund.

Nu traim intr-o lume alb-negru, chiar daca uneori asa pare. In timp ce probabil nu ai aceeasi responsabilitate pentru rana suferita, in mod partial cu siguranta esti responsabil.  Ce poti face diferit data viitoare? Esti un participant activ in viata ta sau pur si simplu o victima lipsita de speranta? Le vei permite sentimentelor de durere sa devina parte din identitatea ta? Sau esti tu cineva mai profund si mai complex decat aceste sentimente si rani suferite?

#3. Renunta la rolul de victima si nu-i mai invinovati pe ceilalti

A face pe victima te poate face sa te simti bine – esti tu impotriva lumii. Dar ghici ce? Lumii nu prea ii pasa, asa ca trebuie sa treci peste asta.  Da, esti special. Da, sentimentele tale conteaza. Cu toate acestea, nu confunda  “sentimentele mele conteaza” cu “sentimentele mele sunt singurele care conteaza si nimic altceva nu mai conteaza”. Sentimentele tale sunt doar o parte a ceea ce numim viata

In orice moment ai o alegere – sa continui sa te simti rau in legatura cu actiunile altei persoane sau sa incepi sa te simti bine. Este necesar sa incepi sa-ti asumi responsabilitatea pentru propria ta fericire si sa nu pui o asemenea putere in mainile unei alte persoane. De ce ai lasa o alta persoana din trecutul tau sa aiba o astfel de putere aici si acum?

#4. Iarta-i si iarta-te pe tine insuti

Nu trebuie sa uitam comportamentul unei alte persoane rele, dar practic toata lumea merita iertarea noastra.  Uneori suntem blocati in durerea si in incapatanarea noastra, incat nici nu ne putem imagina iertarea.  Dar, iertarea nu spune “Sunt de acord cu ceea ce ai facut.” Iertarea spune “Nu sunt de acord cu ceea ce ai facut, dar te iert oricum.”

Iertarea nu este un semn de slabiciune. In schimb, este “Eu sunt o persoana buna. Tu esti o persoana buna care a facut ceva gresit.  Cu toate acestea, eu vreau sa merg inainte cu viata mea si sa ma bucur. Nu voi putea face asta pana nu voi ierta in totalitate.”

Iertarea de sine este o parte importanta a acestei etape, de vreme ce uneori ajungem sa ne invinovatim pe noi insine pentru ranile pe care le-am suferit. Desi este posibil sa fii avut ceva de-a face cu ranile suferite (vezi pasul #2), nu exista nici un motiv pentru care sa te bati in continuare pentru ceea ce s-a intamplat in trecut. Daca nu te poti ierta, cum vei putea trai in pace si fericire in prezent?