ZECE alimente care promoveaza fericirea interioara si starea de bine

1671

Cu totii am trecut prin perioade grele. Ce bine ar fi fost sa fi existat anumite alimente hranitoare, sanatoase si care au proprietatea de a actiona precum un antidepresiv natural. Aceste alimente chiar exista. Urmatoarele zece alimente iti pot ridica starea de spirit:

10. Pastele

paste

Pastele si alte alimente care sunt foarte bogate in carbohidrati complecsi sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii si a fericirii tale. Acestea sunt denumite “alimente de confort” dintr-un anume motiv. Carbohidratii complecsi sunt grozavi deoarece acestia elibereaza energie intr-un mod lent si in plus, alimentele bogate in carbohidrati sunt foarte satioase. De asemenea, trebuie amintit ca pastele sunt foarte bogate in doi aminoacizi extrem de importanti, fenilalanina si triptofanul. Acestia au un rol esential in cadrul proceselor organismului de producere a endorfinelor.

9. Nuca de Cocos

nuca de cocos

Nuca de Cocos reprezinta o alegere excelenta prin care iti poti ridica nivelul starii de spirit datorita continutului bogat de trigliceride pe care-l contine. Aceste grasimi promoveaza o stare de fericire interioara si mentin sanatatea creierului. Ai grija insa, deserturile pe baza de nuca de cocos nu sunt foarte sanatoase. Cea mai buna alegere este reprezentata de varietatile de nuca de cocos care nu contin zahar, precum nuca de cocos rasa sau de fructul in sine.

8. Mierea

honey

O alegere sanatoasa este mierea, care, spre deosebire de zahar, va poate afecta intr-un mod pozitiv starea de spirit. Impactul pozitiv de care se bucura organismul in urma consumului de miere se datoreaza substantelor nutritive importante pe care aceasta le contine. Mierea contine chemferol si quercitina, doua substante ce reduc inflamatia creierului si astfel, ajuta organismul sa previna aparitia depresiei. De asemenea, mierea are un efect mult mai mic in comparatie cu zaharul asupra glicemiei dumneavoastra, ceea ce inseamna ca, pierderile dese de energie nu vor avea loc asa cum se intampla in cazul consumului de zahar.

7. Ardeiul iute

ardei iute

Probabil va intrebati ce rol are ardeiul iute in mentinerea si stimularea sentimentului de bine interior. Ei bine, credeti sau nu, mancarurile picante va pot creste buna dispozitie. Datorita substantei denumita capsaicina, pe care ardeii iuti o contin, creierul este stimulat sa elibereze endorfine. Poate de aceea unii dintre prietenii nostri iubesc mancarea picanta asa de mult.

6. Ciocolata

chocolate

Exista un motiv anume pentru care te simti atat de bine dupa ce ai mancat ciocolata. Acest lucru se datoreaza bogatiei de nutrienti pe care aceasta ii contine. Ciocolata este foarte bogata intr-un grup de substante nutritionale denumite n-aciclethanoloamine. Acestea stimuleaza functionarea armonioasa a canalelor neuronale si eliberarea de endorfine. Cu toate ca beneficiile pe care ciocolata le ofera sanatatii organismului sunt dovedite de studii stiintifice, trebuie sa retinem ca moderatia este foarte importanta.  Studiile au aratat ca avem nevoie de numai 7 grame de ciocolata pe zi, ceea ce echivaleaza cu 2 sau 3 bucati mici saptamanal.

5. Laptele

lapte

Laptele este un aliment foarte bogat in nutrienti si in plus, contribuie din plin la imbunatatirea starii tale de spirit. Unul dintre substantele pe care acesta le contine si merita precizate este iodul, mineralul necesar pentru o buna functionare a functiilor glandei tiroide. Glanda tiroida reglementeaza aproape in intregime functiile organismului, inclusiv starea de spirit. De asemenea, laptele contine zer, care din cate se pare, are proprietatea de a atenua anxietatea.

4. Nucile Braziliene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Datorita continutului mare de seleniu pe care acestea il contin, nucile braziliene afecteaza intr-un mod pozitiv glanda tiroida. Seleniu, un mineral ce se regaseste mai mult in continutul legumelor, are un efect pozitiv rapid asupra organismului si este un micronutrient extrem de necesar pentru mentinerea sanatatii organismului. Nucile braziliene reprezinta o alegere excelenta prin care va puteti recapata energia.

3. Carnea de pasare

pui

Carnea de pui si cea de curcan este foarte bogata in aminoacizi care contribuie la imbunatatirea starii de spirit. Unul dintre cei mai importanti aminoacizi este triptofanul, un aminoacid foarte important in procesul de productie a serotoninei. Cel de al doilea este tirozina, un aminoacid care ajuta organismul sa lupte impotriva stresului. De asemenea reprezinta fundatia pentru producerea de norepinefrina si dopamina, doi dintre neurotransmitatorii care sunt responsabili in mod direct de starea ta de spirit.

2. Spanacul

spanac

Spanacul, impreuna cu celelalte legume din categoria sa sunt foarte bogate in acid folic, un nutrient care are proprietatea de a reduce oboseala si de a preveni aparitia depresiei. De asemenea, spanacul contine un nivel ridicat de magneziu, mineral esential pentru mentinerea unor niveluri ridicate de serotonina.

1. Somonul

The Meat House

Pestele, in special somonul, reprezinta o sursa uimitoare prin care ne putem hrani atat corpul fizic cat si pe cel emotional. Acest lucru se datoareaza in primul rand concentratiei mari de acizi grasi Omega3, nutrienti foarte cunoscuti pentru beneficiile extraordinare pe care le ofera (pe larg aici). Pestele gras, cum ar fi somonul, de asemenea, contine niveluri ridicate de vitamina B12, nutrient ce influenteaza pozitiv productia de serotonina. In cazul in care pestele nu este tocmai pe gustul dumneavoastra, puteti opta pentru suplimente naturale Omega3.

 

Sursa; lifehack.org