Cele 11 caracteristici ale oamenilor care au un suflet matur

1513

Sensibilitatea, complexitatea si agitatia interioara…In cazul in care ar exista o singura categorie de persoane care ar putea intruchipa toate aceste trei elemente, atunci aceasta ar fi cea a sufletelor mature ale lumii.

Sufletele mature sunt oamenii diplomati ai planetei, exploratorii de sine, ganditorii, idealistii existentiali, artistii, ecologistii inversunati. Daca te identifici cu oricare dintre aceste categorii de oameni, cel mai probabil esti un suflet matur.

Diferentele dintre sufletul matur si sufletul batran

In timp ce sufletele mature cunosc existenta unui sentiment innascut de deconectare fata de viziunea infantila si materialista detinuta de persoanele care au o varsta sufleteasca mult mai mica, acesti oameni se simt mult mai putin impacati in comparatie cu sufletele batrane, datorita turbulentelor lor interioare. Acest lucru se poate datora, intr-o foarte mare masura, faptului ca acestia se afla in plin proces de tranzitie de la lumea exterioara catre lumea interioara, din planul material catre planul spiritual, din planul fizic catre planul psihologic.

Prin urmare, sufletele mature trec prin perioade dominate de confuzie si neliniste, cautand sa se impace si sa-si determine visele lor interioare, credintele, valorile, perceptiile personale, interpersonale si globale.

Asa cum pe parcursul vietii trecem prin diferite niveluri de constiinta, asa si sufletele mature sufera o astfel de tranzitie. De aceea, sufletele mature pot impartasi caracteristici atat ale sufletelor batrane, cat si caracteristici ale sufletelor tinere.

Viata sufletelor mature poate fi cu siguranta o provocare pentru acestia, dar exista multi dintre noi care impatasesc o asemenea calatorie. Citind caractersticile de mai jos poti afla daca esti sau nu un suflet matur.

Iata care sunt cele 11 caracteristici ale oamenilor care au un suflet matur:

1. Iti adresezi intrebari profunde despre viata

“De ce sunt eu aici?”, “Ce se intampla dupa moarte?”, “Sunt autentic fata de scopul vietii mele?”, “Cum pot descoperi adevaratul scop al vietii mele?” – acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care acesti oameni si le adreseaza intr-o mult mai mare masura fata de restul sufletelor in incercarea lor de a intelege adevarul vietii lor si adevarul existentei ca un intreg. Multi dintre oamenii care au un suflet matur isi petrec o mare parte din viata incercand sa-si raspunda la astfel si la alte asemenea intrebari.

2. Simti nevoia de a te exprima

Pentru a trai o viata autentica, exprimarea de sine nu este doar importanta, dar vitala pentru sufletele mature. Indiferent ca este vorba de exprimarea prin intermediul artei, muzicii, filosofiei, spirtualitatii sau prin intermediul altor tipuri de exprimare de sine, sufletele mature simt nevoia de a-si exprima cele mai profunde pasiuni, chemari si trairi interioare. In caz contrar, fara aceasta libertate, sufletele mature se simt goi, deprimati si lipsiti de o mare parte a sufletului lor.

3. Ai tendinta de a fi un pacifist

Datorita naturii lor sensibile, sufletele mature rareori sprijina violenta, razboiul sau ostilitatea de orice fel, indiferent de natura inter-personala sau inter-rasiala a acesteia. Din acest motiv, sufletele mature rareori urmeaza cariere care pot implica la un moment dat un conflict (ex. drept, politica, marina, armata, forte aeriene, etc.).

4. Esti plin de compasiune

De cele mai multe ori acesti oameni sunt profund grijulii si sunt deranjati total de durerea si de suferinta celorlalti oameni. “Nenorocirea ta este ghinionul meu” este de cele mai multe ori un sentiment nerostit de catre acesti oameni si de multe ori acest lucru poate duce la dezvoltarea unor abilitati empatice de-a lungul vietii lor. Capacitatea de a simti si de a experimenta ceea ce fac si ceea ce simt celelalte fiinte vii adauga de cele mai multe ori o greutate in plus conflictelor lor interioare.

5. Ai tendinta de a fi pe toane

Datorita tendintei lor de a se identifica in continuare cu gandurile si cu sentimentele lor, sufletele mature au tendinta de a fi pe toane si de a avea o dispozitie schimbatoare din cauza incapacitatii lor de a se detasa de peisajele emotionale aflate intr-o continua schimbare. Sufletele mature se afla inca intr-un proces de constientizare a ceea ce este, de acceptare a ceea ce a fost si de dezidentificare cu emotiile lor tranzitorii.

6. Urmaresti cunostinte de dragul cunoasterii

Nu este foarte neobisnuit pentru aceste suflete sa obtina calificari inalte, diplome si alte certificari doar pentru simple satisfactii materiale sau sociale. Sufletul matur iubeste sa se imbunatateasca, sa-si extinda si sa aprofundeze intelegerea celorlalte persoane, a universului si a propriei lor esente. O confuzie existentiala si un sentiment care le spune ca ceva nu este in regula le domina existenta, iar cautarea cunoasterii si a adevarului este una dintre modalitatile prin care aceste fiinte incearca sa-si calmeze disconfortul interior. Multe suflete mature sunt cititori avizi sau autodidacti tocmai din acest motiv.

7. Te simti intotdeauna ca si cand esti in cautarea a “ceva”

Acest sentiment evaziv si omniprezent  este cel care le conduce multe dintre preocuparile acestor suflete mature. “Cine sunt eu cu adevarat?”, “Ce ma va face pe mine cu adevarat fericit si intreg?”, “Cum ma pot simti implinit?”. In esenta, in viata sufletelor mature exista in mod constant un sentiment de nemultumire si neliniste. Majoritatea dintre acestia incearca sa afle ce anume va reusi sa-i faca cu adevarat fericiti, intregi si umpluti de acel sentiment mitic de pace interioara pe care foarte multi dintre oameni sustin ca l-au atins.

8. Esti deschis la minte

Rar vreodata dogmatici, intotdeauna speciali, acesti oameni sunt spiritele libere si ganditorii liberi ai lumii in care traim, cei care vor explora o multime de cai diferite in viata in incercarea lor de a se gasi pe ei insisi si de a intelege universul. Multe suflete mature isi schimba stilul de viata inainte si inapoi pentru perioade lungi de timp, incercand sa-si gaseasca echilibrul intre atatea traditii spirituale si miscari sociale. Foarte putine lucruri sunt “dincolo de orice limita” pentru acesti oameni pe lumea aceasta.

9. Esti predispus la aparitia stresului psihologic excesiv

Oamenii cu suflete mature sunt fiinte extrem de complexe, dar care se afla in continuare in procesul de invatare de a jongla si de a-si reconcilia lumile exterioare si interioare, lumescul cu sacrul, lipsitul de sens cu sensul. Firi extrem de sensibile, din acest motiv, sunt prespusi la aparitia stresului mental, emotional si senzorial, care poate produce o varietate de tensiuni psihologice si boli (ex. oboseala cronica, depresie, anxietate, hipertensiune arteriala, fibromialgie, etc.). Din pacate, firea lor ii poate conduce la dependente, cum ar fi cea de alcool sau de droguri. Aceste dependente se fac simtite in special in cazul acelora dintre ei care nu reusesc sa invete mecanismele de adaptare corespunzatoare. Ca rezultat, unii dintre acestia cauta modalitati nu tocmai sanatoase de a-si masca durerea lor nerezolvata. Cu toate acestea, cei care au invatat modalitatile corecte de a face fata stresului psihologic, reusesc sa faca cariera in domenii precum consilierea psihologica si cea a terapiilor cu un foarte mare succes.

10. Apreciezi relatiile semnificative

O familie calda, un prieten loial, un iubit atent si bland, aceasta este ceea ce aceste suflete apreciaza enorm. Aceste fiinte apreciaza extrem de mult conexiunile profunde dintre ei si ceilalti. Tot acest aspect este cel care poate cauza o multime de suferinta in viata acestor suflete frumoase, in cazul in care acestia se afla in imposibilitatea de a stabili astfel de legaturi armonioase. Cu toate acestea, sufletelor mature le pasa enorm de mult de cei din jurul lor si ei asteapta ca ceilalti sa-i trateze in acelasi mod.

11. Esti o persoana intensa

Fie mental sau emotional, sufletele mature sunt foarte rar oameni flegmatici, reci sau apatici. Mai degraba, angoasa lor interioara devine combustibilul interactiunilor lor sociale si a preocuparilor personale. Astfel, persoanele cu un suflet matur pot crea impresia ca fiind mult prea seriosi, prea pasionati sau mult prea intensi in viata lor de zi cu zi. Intensitatea care ii caracterizeaza face din acestia activisti excelenti, artisti sau scriitori.