Cele 25 de trasaturi pe care le au in comun experientele aproape de moarte

1766

Ceva inexplicabil se petrece atunci cand sufletul unei persoane este cu un picior in lumea aceasta si cu celalalt in lumea cealalta. Foarte multe persoane care au supravietuit acestor experiente ne impartasesc povestile experientelor lor aproape de moarte si viziunile lor.

Daca decidem sa acordam incredere povestilor si viziunilor acestor persoane, putem constata ca exista cu siguranta viata dupa moarte. Un mister si mai mare ne inconjoara atunci cand suntem martorii tranzitiei pe care o fac cei din jurul nostru din planul fizic in celalalt plan nevazut al existentei. Atunci, intrebarea “Ce se intampla dincolo de ultima suflare?”, capata pentru noi o semnificatie uriasa, iar presiunea acestei intrebari devine imensa.

Anumite persoane sustin ca au deja raspunsul la aceasta intrebare. Exprientele aproape de moarte sunt experientele unor persoane care s-au aflat in moarte clinica pentru o perioada scurta de timp, ramanandu-le vie experienta acelei calatorii pe care au trait-o cand s-au aflat in afara trupurilor lor.

Asociatia Internationala de Studii ale Experientelor Aproape de Moarte (IANDS) enumara pe site-ul lor oficial sute de astfel de cazuri. Dupa analizarea unui numar de peste 300 de astfel de experiente, cu siguranta putem descoperi cateva similitudini intre aceste cazuri prezentate de oameni din toate structurile sociale si din diferite colturi din intreaga lume. Elementele comune sunt uimitoare, iar majoritatea dintre acestea par sa ne conduca la o comoara ascunsa. Cele mai multe dintre experientele aproape de moarte impartasesc urmatoarele 25 de trasaturi comune:

1. Catalizatorul experientelor aproape de moarte este in majoritatea cazurilor un accident sau o tentativa de suicid, care o lasa pe persoana respectiva intr-o stare critica.

2. In momentul mortii persoana simte ca si cum ar aluneca din corpul sau, iar apoi face o trecere chiar deasupra locului decesului, isi priveste corpul fizic, dar nu simte atasamente fata de acesta. Aceasta persoana in acele momente este complet eliberata de durerea cu care s-a confruntat pana in momentul parasirii trupului. De multe ori, persoana este capabila sa-i auda pe medici, pe asistenti si pe martori si este capabila sa observe detalii legate de locul in care se afla trupul sau, detalii pe care nu le-ar fi putut observa daca s-ar fi aflat in trupul sau.

3. Persoana isi da seama ca a trecut intr-un alt plan si accepta moartea, fara remuscari. Persoana ii permite sufletului sa pluteasca departe, de obicei, catre un tunel sau catre o lumina stralucitoare. De cele mai multe ori persoanele in cauza sustin ca in acele momente au simtit o atractie fireasca fata de acea lumina.

4. “Lumina” este, de obicei, descrisa ca fiind stralucitoare, calda si reconfortanta, dar poate fi in anumite cazuri si un punct mic de lumina care devine din ce in ce mai mare. Aceasta lumina este descrisa a fi mai stralucitoare decat soarele, dar cu toate acestea, privirea ei nu cauzeaza disconfort.

5. In timp ce se indreapta catre lumina, persoana traieste experienta unor scene din viata sa, reprezentate sub forma de imagini pe un ecran, moment in care apar, de cele mai multe ori, sentimente de rusine sau vinovatie pentru unele dintre alegerile facute in viata.

6. “Lumina”, recunoscuta in cel mai scurt timp ca fiind o fiinta, chiar daca nu are forma unei fiinte umane, o incurajeaza si o mangaie, moment in care persoana respectiva simte cea mai mare pace si satisfactie pe care a cunoscut-o vreodata.

7. Majoritatea oamenilor se refera la aceasta lumina ca fiind Dumnezeu . Uneori are caracteristici fizice asemanatoare unui om si este adesea descrisa ca avand pielea de aur sau ochii albastri. Cu toate acestea, nu au existat descrieri fizice asemanatoare pe deplin.

8. Toate relatarile sustin ca in cadrul acestei experiente nu exista conceptul de “timp”, asa cum il cunoastem in plan fizic.

9. Cei mai multi dintre cei care au trait aceasta experienta relateaza ca in acele momente se confrunta cu o dezvoltare totala a intelepciunii sau relateaza existenta unei comuniuni intre ei si o fiinta care le raspunde la toate intrebarile despre viata, existenta si Dumnezeu. Trebuie precizat ca aceasta comunicare nu este verbala. Cele mai multe relatari o descriu ca fiind un transfer de idei de la o minte la alta fara a folosi graiul sau vocea.

10. Cea mai frecvent intrebare adresata luminii este “Care este scopul vietii?”, iar cel mai frecvent raspuns a fost “Pentru a ne ajuta reciproc.”.

11. Toata intelepciunea primita este uitata de cele mai multe ori atunci cand persoana respectiva se intoarce in corpul sau, dar experienta ramane mai vie decat aceasta realitate umana.

12. De multe ori a fost relatata aparitia unei rude care-i transmite persoanei respective un mesaj de genul “Nu e momentul tau.”, ruda care-i spune persoanei ca este momentul sa se intoarca inapoi in planul fizic. In alte cazuri, o “fiinta” va livra acest mesaj si-i va spune ca nu a venit inca momentul sau.

13. Cel mai adesea, persoana care tocmai a murit va incerca sa o convinga pe acea fiinta/lumina/ruda ca nu doreste sa se intoarca inapoi in corpul fizic, deoarece pacea si linistea domina acel plan al existentei. Uneori, persoana nu vrea sa urmeze lumina, deoarece exista in continuare atasamente intre ea si familia sa sau intre ea si obligatiile planului fizic.

14. De multe ori, persoana va fi sfatuita sa se intoarca pe Pamant pentru ca nu si-a incheiat misiunea. De cateva ori, acestor persoane, pentru a fi convinse sa se intoarca, le-a fost aratata misiunea lor in viata pentru a se intoarce si pentru a o incheia. Aparent, fiecare dintre noi avem o misiune in viata.

15. De mai multe ori a fost raportata existenta unei gradini frumoasa, a unui zid inalt, sau a unui anumit tip de bariera, acestea avand scopul de a o face pe persoana respectiva sa inteleaga ca acela este momentul in care se afla in pragul mortii.

16. Uneori isi fac aparitia mai multe fiinte pentru a lua o hotarare, hotararea de a o trimite inapoi in planul fizic sau nu.

17. Insa, de cele mai multe ori, persoanei i se ofera puterea de a lua aceasta decizie in numele sau.

18. Persoana care nu este de acord sa se intoarca, dar care a fost convinsa pana la urma sa o faca, se va intoarce fara tragere de inima in corpul sau in doar cateva momente, confruntandu-se de cele mai multe ori imediat cu durerea fizica.

19. Au existat foarte putine cazuri care au implicat existenta raului, a iadului sau a pedepselor asa cum este acesta descris in plan fizic.

20. Foarte multe persoane s-au vindecat miraculos in urma unei astfel de experiente.

21. Foarte multe persoane, dupa aceasta experienta, au ramas cu o capacitate de a simti si de a auzi rudele decedate sau prietenii apropiati.

22. Foarte multe persoane traiesc experienta depresiei, deoarece isi dau seama ca viata nu se compara cu fericirea din celelalt plan.

23. Majoritatea dintre aceste persoane se intorc cu sufletul catre Dumnezeu, deoarece isi dau seama de lagatura dintre noi si ceea ce nu putem intelege momentan.

24. In majoritatea cazurilor, persoanele care au raportat aceste cazuri au fost considerate a avea tulburari psihice. Din acest motiv, acestia si-au impartasit experientele doar cu persoanele aflate in doliu, sau pe patul de moarte, cu scopul de a le aduce o mangaiere.

25. Foarte multi dintre cei care au trait o astfel de experienta au urmat o cariera bazata pe serviciile oferite celorlalti, precum medicina sau invatamantul.