Deconectarea de Matrix – Cum putem dizolva granitele culturale si cum ne putem reconecta cu noi insine si cu ceilalti

1047

Exista un adevar pe care nimeni nu l-ar putea dezbate vreodata, iar acesta este ca fiecare dintre noi vom muri fizic la un moment dat, in viitorul apropiat, in raport cu durata de viata a celorlalte lucruri care exista in Univers. Cu toate acestea, se pare ca foarte multi oameni uita aceasta realitate evidenta a vietii si dedica enorme cantitati mari de timp si de energie catre personalitati, celebritati si idei care nu au nici macar o singura legatura cu viata lor de zi cu zi si care nu conteaza in marea schema a vietii lor.

Pasiunea intensa – si uneori violenta – pe care fanii unor sporturi o experimenteaza, precum si  imersiunea de sine in lumea “neglijenta” a celebritatilor sunt cateva dintre modalitatile prin care cultura si societatea actuala reusesc sa ne distrag atentia departe de lucrurile care conteaza cel mai mult in propria noastra viata. Acestea sunt lucruri care ne afecteaza in mod direct si au un impact de durata asupra fiintei noastre. Prin creearea unor puncte de focalizare iluzorii pentru mase cu scopul de a le bloca constiinta – conduse in mare parte de catre cei care au suficienta putere sau influenta – acestia reusesc sa puna o piedica uriasa in procesul oamenilor de dezvoltare personala si spirituala.

Gandeste-te la cantitatile masive de timp pe care oamenii le cheltuiesc pe lucruri care nu au o legatura directa cu viata lor. Tot timpul respectiv ar putea fi dedicat unui scop mult mai inalt sau constructiv care sa le imbunatateasca existenta.

Cultura noastra este o cutie creata artificial in care suntem bombardati din toate directiile de un numar nesafarsit de lucruri construite doar pentru a ne ademeni sa cedam cantitati uriase de constiinta unor activitati, idei, personalitati care nu numai ca nu ne ajuta, dar care ne si impiedica progresul. Terrence McKenna a meditat si a sustinut aceasi idee, si anume ca omenirea pare a fi incatusata de programarea culturala. Aceasta programare este atat de intensa si atat de puternica incat a devenit unul dintre factorii principali ai vietii noastre. Functia sa, cu toate acestea, nu are nimic de-a face cu trezirea la realitate. Functia sa, in schimb, este aceea de a ne colora o perspectiva falsa asupra realitatii, creand o lume iluzorie a valorilor si a hotararilor inconstient implantate. Cultura, intr-adevar pare a fi o halucinatie in masa.

Numai prin dizolvarea completa a limitelor putem reveni la o forma mai pura a existentei experimentale, caz in care accentul devine din nou dezvoltarea de sine si dezvoltarea celorlalti. “Dizolvarea limitelor” face referire la deconstructia completa a limitelor care au fost create de oameni si care au existat inca din cele mai vechi timpuri, inca de cand ego-ul a influentat umanitatea.

Intr-un sistem bun, rezultatele bune nu trebuie sa se faca asteptate mult prea mult timp, iar rezultatele “dizolvarii limitelor” sunt multiple. Poti verifica acest adevar tu insuti: in loc sa dai ascultare si crezare aspectelor culturale, aspecte nefolositoare in dezvoltarea constiintei, pastreaza in mintea ta ideea de unitate si cufunda-te in lucruri care unesc, mai degraba decat in lucruri care despart.

Indepartand constructiile care te despart de ceilalti – crearea de ostilitate, de ura si de animozitate – te eliberezi de frica care te impiedica sa iei masuri mult mai in aliniament cu ideea de unitate si vei fi eliberat de stransoarea aroganta a ego-ului. Cand granitele care te despart si care te separa de ceilalti vor fi dizolvate vei avea capacitatea de a transforma lumea intr-una plina de seninatate, liniste si pace. Unitatea nu va fi pentru tine un simplu concept filosific sau utopic, ci o realitate care va fi traita de tine insuti si intr-un final de toata rasa umana.

Trebuie sa nu ne pierdem niciodata speranta ca aceasta va deveni o realitate in viitor. Posibilitatile sunt nelimitate.