STIMA DE SINE: O abordare introductiva

3342

stima de sine

  • Ce este stima de sine?
  • Suntem rezultatul educatiei noastre?
  • Cum ne privim pe noi insine?
  • Cum ne privesc cei din jurul nostru?
  • Pot sa-mi schimb modul in care ma privesc pe mine insumi?

 

 

1. Stima de sine reprezinta modul in care te privesti sau modul in care te valorezi pe tine insuti. Persoanele care sufera de stima de sine scazuta nu se apreciaza foarte mult si nu se vad ca fiind la fel de bune ca celelalte persoane din jurul lor. Persoanele care au o stima de sine sanatoasa se simt bine cu ele insele si se privesc ca fiind persoane care au valoare interioara.

2. Cei mai multi dintre noi suntem rezultatul educatiei si al mediului de viata in care am copilarit. In cazul in care parintii tai te-au invatat cum sa ai incredere in tine, ti-au oferit sprijinul necesar, iar copilaria ta a fost una pozitiva, cu siguranta stima ta de sine va fi una sanatoasa. Daca ai trait intr-un mediu negativ, care nu ti-a putut oferi indrumarea corecta, in care ai fost in mod constant jignit, pus la locul tau, fara indoiala, vei avea o stima de sine scazuta.

3. Imaginea pe care o ai despre tine iti va determina stima de sine. Daca veti crede ca nu puteti face ceva, aveti dreptate. Daca priviti din perspectiva ca sunteti la fel de bun ca oricine altcineva, cu siguranta, veti reusi in viata.

4. Imaginea pe care o au ceialti despre tine poate deveni imaginea pe care o ai tu insuti despre tine. Puteti controla modul in care te privesc ceilalti prin refuzul de a asculta comentariile negative ale acestora si prin incetarea obiceiului de a face comentarii negative la adresa ta.

5. Iti poti schimba imaginea personala si iti poti dezvolta stima de sine. Trebuie sa intelegem ca nimeni nu participa in acest proces in afara de noi insine. Partenerul tau de viata, prietenii tai sau seful de la serviciu nu pot face acest lucru. “Omul care nu se apreciaza pe el insusi, nu poate aprecia pe cineva sau ceva.” – Ayn Rand

6. Cum imi pot schimba stima de sine? De o importanta majora este dialogul interior pe care-l ai cu tine insuti. In fiecare dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit, mergi la oglinda si spune-ti ca o sa ai o zi extraordinara. Asculta si citeste materiale pline de optimism si evita sa petreci timpul alaturi de persoanele pline de negativism.

7. Narcis a fost fiul zeului grec Cephissus din mitologia greaca. Legenda spune ca Narcis a fost atat de frumos, incat, intr-o zi in timp ce se spala pe fata la marginea unui lac, si-a observat reflectia chipului sau si s-a indragostit de el insusi, nerealizand ca ceea ce a vazut era doar o reflectie a sa. Acesta si-a indragit atat de mult propria imagine incat a cazut in lac a murit in timp ce-si contempla propria reflectie. In locul acela, a aparut o floare care s-a numit narcisa.

Este important sa intelegem ca stima de sine si narcisismul nu reprezinta concepte asemanatoare. Persoanele care au o stima de sine sanatoasa sunt adesea umili, in timp ce, narcisistii sunt in general aroganti.