Subpersonalitati – Inamicii din interiorul mintii tale

2576

Simti ca exista anumite voci interioare care iti impiedica abilitatile personale? Poti intelege provenienta acestor ganduri prin intelegerea subpersonalitatilor tale.

Cu totii avem aceste voci interioare, aceste voci subtile mereu prezente care locuiesc in interiorul mintii noastre. Din pacate, pentru foarte multi dintre noi, aceste voci reusesc sa ne saboteze si au o influenta foarte mare asupra noastra, reusind intr-o masura destul de mare sa ne afecteze capacitatile.

Din moment ce multi nu inteleg sursa acestor voci, ele devin unul dintre cele mai mari obstacole in calea catre actualizarea de sine si catre implinire.

Nu ar trebui sa ne mire faptul ca multi dintre noi nici macar nu incearca sa se implice in noi activitati, de vreme ce noi devenim cei mai mari critici ai nostri. Acest lucru creeaza o frica paralizanta care ne impiedica sa facem pasii necesari pentru a explora cu scopul de a ne dezvolta.

Oamenii care experimenteaza astfel de impedimente trebuie sa inteleaga ca in cele mai multe dintre cazuri noi suntem proprii nostri inamici. Intelegand provenienta acestor ganduri, putem incepe sa le contracaram cu scopul de a trai o viata armonioasa.

Subpersonalitatile majore

Conceptul de subpersonalitate a fost explorat pe larg de catre Edmund Bourne in cartea sa “Anxietate si Fobie”. Acesta reuseste sa explice acest concept intr-un mod simplu, astfel incat oricine sa poata intelege sursa temerilor si fobiilor personale.

Drumul catre auto-implinire nu este unul dificil. Avem nevoie de o mult mai buna intelegere, de vreme ce majoritatea problemelor noastre provin din ignoranta.

Exista patru subpersonalitati majore si toate acestea joaca un rol urias in aparitia sentimentelor de anxietate, de stima de sine scazuta si de teama:

#1. Ingrijoratul

#2. Criticul

#3. Victima

#4. Perfectionistul

In continuare iti vom prezenta o explicatie simpla a acestor patru tipuri de personalitate si modul in care suntem afectati de acestea. Speram ca, de indata ce le veti intelege, veti putea sa opriti gandurile disfunctionale aflate in legatura cu una dintre cele patru subpersonalitati.

#1. Ingrijoratul

Ingrijoratul din noi insine este cel care creeaza aparitia sentimentelor de teama si de anxietate. Ori de cate ori ne gandim sa facem ceva nou, gandurile noastre devin negative si singurul lucru care ne vine in minte este esecul.

Acest obicei promoveaza aparitia sentimentelor de frica, de anxietate si chiar de atacuri de panica in cazul celor care sunt mult mai sensibili in fata acestor ganduri.

In acest caz, este foarte important sa incetam sa mai ne imaginam atat de des aparitia celor mai proaste situatii posibile si sa ne concentram asupra aspectelor pozitive si asupra atingerii scopurilor personale fara sa avem un atasament fata de rezultat.

#2. Criticul

Criticul din interiorul nostru este responsabil pentru promovarea sentimentelor de stima de sine scazuta. Acesta ne face sa ne cream opinii extrem de subiective despre noi insine. Tot el este cel care ne face sa ne lasam prinsi in tipare repetitive de ganduri negative, sa anticipam cel mai grav rezultat posibil si sa ne conentram atentia asupra slabiciunilor noastre, in timp ce eliminam complet din atentia noastra punctele noastre forte.

Daca pur si simplu am invata sa nu mai fim proprii nostri inamici si sa credem in noi insine, atunci nu ar mai fi atat de dificil sa ne concentram atentia asupra punctelor noastre forte – atitudinea corecta este o necesitate.

#3. Victima

Victima din noi este cea care ne face sa cream toate acele sentimente de neajutorare si ne face sa ne simtim uneori lipsiti de speranta si in tot acest proces favorizeaza aparitia depresiei.  Mai mult decat atat, perpetueaza convingerea ca situatia noastra este pur si simplu ireversibila. In acest proces sunt create noi bariere si obstacole mentale care ne impiedica sa atingem implinirea de sine.

Aminteste-ti ca niciodata sa nu spui niciodata. In cazul in care nu poti, cugeta la acest gand, si da-mi voie sa te asigur ca vei descoperi ca poti si apoi vei reusi.

#4. Perfectionistul

Perfectionistul din noi este cel care ne face sa facem mai mult si mai bine. Acesta este cel care, asemenea unui magician, ne face sa credem ca munca noastra nu este suficient de buna, promoveaza stresul si poate chiar cauza epuizarea fizica si nervoasa.

Aceste sentimente provin de obicei din influente externe. Acestea sunt cele care ne fac sa ne comparam in mod constant cu cei din jurul nostru si sa nu ne simtim multumiti niciodata de munca si de eforturile noastre – si astfel este creata o presiune incredibila pentru tine.

Primul pas in directia corecta ar fi acela de a te lupta cu inclinatia de a te compara cu cei din jurul tau. Intelege ca fiecare dintre noi suntem diferiti si ca astfel de comparatii sunt complet irelevante.

Depasirea subpersonalitatilor proprii

Primul pas in depasirea acestor ganduri distructive este reprezentat de recunoasterea subpersonalitatii care te descrie cu cea mai mare acuratete. Deoarece fiecare dintre noi avem aceste subpersonalitati in noi in grade diferite de dominanta, exista posibilitatea sa ai doua subpersonalitati la fel de dominante.

Una dintre cele mai bune abordari este aceea de a reduce gandirea excesiva si de a face ceea ce-ti place cu adevarat. Acest lucru va restrictiona obiceiul de a supra-analiza fiecare situatie. Cu toate acestea, aceasta abordare te va ajuta doar pe termen scurt.

Pe termen lung, va trebui sa dezvolti control asupra gandurilor tale printr-o mult mai profunda cunoastere de sine, constiinta de sine, iubire de sine si involutie.