Un neurolog explica ce se intampla la nivel neurologic atunci cand meditam

1653
.

Un grup de neurologi de la Harvard s-au reunit pentru a studia beneficiile pe care le ofera meditatia asupra creierului si modul in care aceasta practica ne afecteaza atentia. Sara Lazar a condus un grup de 16 subiecti. Acestia au fost inscrisi intr-un program de meditatie timp de 8 saptamani pentru a cerceta efectele pe care le are aceasta practica pe termen scurt si care sunt schimbarile pe care le produce in ceea ce priveste stilul de viata si la nivel neuronal.

Subiectii au urmat o meditatie de tip “mindfulness” timp de 45 de minute zilnic si au fost incurajati sa-si desfasoare activitatile zilnce cat mai prezenti cu putinta. In medie, subiectii au ajuns sa practice 27 de minute de meditatie zilnic.

Unul dintre cele mai importante fenomene care se produc la nivel cerebral atunci cand meditam este reprezentat de incetarea prelucrarii unei cantitati foarte mari de informatii. Undele beta indica, in general, o prelucrare de informatii. Atunci cand aceste unde se afla la un nivel foarte scazut, ele indica o reducere a informatiilor procesate de mintea umana. Folosindu-se de Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) putem vedea cum si unde undele beta scad cel mai mult. Acest fenomen este indicat de schimbarile de culoare in din imaginea de mai jos.

 1

Dupa cum se poate observa, urmatoarele zone ale creierului au fost afectate de meditatie in moduri diferite:

CITESTE CONTINUAREA IN PAGINA URMATOARE >>>>>

.