" />
0 Shares 372 Views

Cele TREI motive pentru care NU ar trebui sa te etichetezi pe tine insuti!

Emanoil Hociota Noi 06, 2014
0 373

Cum alegi sa te etichetezi devine o parte intima din tine insuti.

De indata ce vei face alegerea de a te identifica cu un anumit grup de oameni – social, politic sau religios – vei incepe sa-ti definesti restul existentei tale in baza acelei etichete. Astfel, vei crede ca “Sunt o persoana X, ceea ce inseamna ca fac lucrurile A, B, C, deoarece asta se presupune ca ar trebui sa faca oamenii X.”

Etichetarea sinelui tau in functie de un anumit grup te poate face sa te simti bine – deoarece iti ofera un sentiment imediat de apartenenta si de identitate. Cu toate acestea, aceasta etichetarea te limiteaza in mai multe feluri decat iti poti imagina.

Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care nu ar trebui sa te etichetezi pe tine insuti:

1. Etichetarea te impiedica sa gandesti pentru tine instuti

Atunci cand te etichetezi ca fiind parte a unui anumit grup,  iti oferi o “scurtatura mentala” cu privire la modul cum ar trebui sa gandesti si sa te comporti.

  Cele ZECE trasaturi de personalitate periculoase ale vremurilor noastre

In loc sa gandesti pentru tine, tot ceea ce trebuie sa faci este sa observi felul in care se comporta ceilalti membrii si sa copiezi acele comportamente. Ca urmare, etichetarea te poate transforma intr-un prizonier al conformismului orb.

Atunci cand nu te etichetezi, nici pe tine si nici pe ceilalti, iti este mult mai usor sa fii de acord cu un grup atunci cand esti de acord cu grupul respectiv si sa-ti arati dezacordul atunci cand nu esti de acord cu grupul respectiv. Astfel, iti poti crea un sistem de convingeri proprii, in loc sa urmezi sistemul de credinte al altor persoane.

2. Etichetarea limiteaza cine vei deveni ca persoana

Atunci cand iti atribui o anumita eticheta, imaginea ta personala va fi una limitata.

Asa cum am  mentionat mai inainte, atunci cand te privesti pe tine insuti ca fiind o persoana de tipul “X”, vei fi influentat sa actionezi asemenea unei persoane “X”. De cele mai multe ori, aceasta eticheta nu tine cont pe deplin de cat de dinamic si de complex esti ca persoana.

  ZECE intrebari care iti demonstreaza ca o duci mai bine decat crezi

Fiecare dintre noi avem un sine format din mai multe straturi, acestea fiind influentate de mai multi factori: genetici, de mediu, relatii, parinti, educatie, experiente trecute, credinte, emotii si obiceiuri.

Incercand sa includem toti acesti factori intr-o singura eticheta convenabila, ne inselam pe noi insine, deoarece o astfel de eticheta nu ne poate descrie pe deplin cu adevarat.

3. Acorda o atentie deosebita atunci cand te etichetezi

In limbajul de zi cu zi, etichetele pot fi utile, dar este foarte important ca acestea sa fie folosite cu atentie.

Uneori este necesar sa subliniem un aspect in functie de criterii de rasa, sex sau religie, dar nu ar trebui niciodata sa folosim o eticheta pentru a defini pe deplin o persoana.

  Vampirii emotionali si armele noastre spirituale

Este esential sa intelegem ca fiecare dintre noi suntem complicati si nimeni nu poate fi definit pe depin de o simpla eticheta.

In timp ce putem intalni multe asemanari intre diferite grupuri de oameni, ar trebui sa avem mereu in vedere faptul ca nu putem cunoaste cu pe deplin o persoana doar in mod individual.

Asta inseamna ca este necesar sa interactionam cu oamenii, nu sa-i etichetam in functie de felul in care arata sau in functie de preferintele acestora, gandindu-ne ca astfel stim mult mai multe despre ei.

In acelasi mod, atunci cand nu ne etichetam ca facand parte dintr-un anumit grup de oameni, cei din jurul nostru vor ajunge sa ne cunoasca pe noi asa cum suntem cu adevarat.

Nu te eticheta pe tine insuti!

You may be interested

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!
Lectii de viata, Stima de Sine
0 shares135 views

Daca vrei sa ai o relatie buna cu ceilalti, incearca sa ai o relatie buna cu tine insuti!

IoAnE - Iun 02, 2017

Este dificil sa fii intr-o relatie cu alticineva daca ai o relatie negativa cu tine insuti. Intre tine si partenerul tau pot interveni…

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”
De vorba cu mine
0 shares127 views

Citeste si gaseste raspunsul la intrebarea secolului: “Ce este in neregula cu mine?”

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Cunoasterea libertatii emotionale presupune ca tu sa poti ramane centrat intr-o lume stresanta, extrem de incarcata emotional. Din moment ce emotiile cum ar…

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor
Nutritie, Sanatate
0 shares117 views

Cele mai bune sucuri naturale impotriva racelilor

Emanoil Hociota - Mai 25, 2017

Sucurile naturale pot reprezenta o componenta vitala a dietei noastre cand avem de a face cu o raceala. O evaluare publicata in mai…

Most from this category