Cele CINCI moduri prin care poti cunoaste libertatea prin iertare

1772

S-a spus ca iertarea nu este niciodata gratuita. Cineva a platit pretul intr-un fel. Deci, cum putem obtine libertatea prin iertare?

Trebuie sa clarificam inca de la bun inceput ca iertarea nu este o pastila magica. Doar pentru ca iti spui ca ai iertat pe cineva pentru comportamentul sau actiunile sale, asta nu inseamna ca durerea si amintirile vor fi sterse cu buretele. Ghici ce? Amintirile pot ramane in continuare. Dar de fiecare data cand apar, iti vei sopti un mesaj diferit tie insuti. Un mesaj de intelegere, compasiune si binecuvantare.

Exista o multime de moduri in care iertarea te elibereaza de ranile din trecut, de durere si de suferinta. In continuare iti vom prezenta unele dintre cele mai importante:

#1. Iertarea iti va deschide usa catre o intelegere mai buna

Pentru a incepe procesul de a ierta pe cineva care te-a nedreptatit, trebuie sa fii capabil sa intelegi pozitia sau punctul de vedere al celeilalte persoane. Nu trebuie sa fii de acord cu acesta, trebuie doar sa o intelegi! Trebuie sa incerci sa mergi in pantofii sai pentru o scurta perioada de timp. Acest lucru este dificil pentru ca nu sunteti aceasi persoana. Nu aveti aceleasi caracteristici, conditionare si origini. Nu aveti aceleasi experiente si cu toate acestea, invatand sa intelegi ceea ce gandeau atunci cand au spus sau cand au facut ceva ce te-a ranit, vei deschide usa catre empatie. Acest lucru te poate elibera permitandu-ti sa-ti extinzi propriile sentimente fata de cele ale altora.

#2. Iertarea aduce in prim plan compasiunea

Impreuna cu intelegerea, trebuie sa inveti sa-ti dezvolti compasiunea pentru a-i ierta pe ceilalti. Compasiunea este o preocupare pentru suferintele si greutatile altora. Maica Tereza a avut foarte multa compasiune pentru cei saraci, pentru cei flamanzi si pentru cei fara adapost. Ea a simtit adevarata compasiune pentru cei care erau nedoriti, neiubiti si necajiti. Iertarea necesita compasiunea noastra sincerca pentru comportamentul celui care te-a ranit si dorinta ta inspirata de a ajuta. Acest lucru te elibereaza si te ajuta sa simti prin ce trec ceilalti, dar si sa le oferi o particica din inima ta pentru a-i scuti de suferinta.

#3. Iertarea iti permite sa renunti la trecut

Unul dintre cele mai mari beneficii ale iertarii este ca te elibereaza din robia durerii si suferintelor din trecut. Majoritatea oamenilor cred ca iertarea ajuta celalta persoana care a cauzat durerea. Da, poate, dar mai mult de atat, iti permite sa te eliberezi de propria suferinta. Cat de extraordinar este asta? Actul de a ierta iti echilibreaza chimia emotionala. Nu trebuie sa continui  sa retraiesti aceleasi mesaje dureroase. Corpul tau, mintea si spiritul tau pot fi in cele din urma la unison.

#4. Iertarea creeaza o puternica forta interioara

Capacitatea de a ierta pe cineva care ti-a facut rau este o calitate foarte puternica. Este nevoie de o mare putere, intelege si compasiune pentru a face asta. De asemenea, este nevoie de timp si de rabdare. Aceste calitati se bazeaza pe forta ta de caracter si te ajuta sa intelegi ca si tu esti om si ca si tu ai greseli. Recunoasterea propriilor neajunsuri te poate ajuta sa-ti dezvolti stima de sine si sa-i privesti pe toti ca fiind egali. Nimeni nu este mai mare sau mai mic, mai bun sau mai rau, ci fiecare dintre noi ne aflam pe calea proprie. Incepi sa dezvolti toleranta pentru fiecare persoana unica si pentru alegerile ei. Te simti eliberat de judecata altora.

#5. Iertarea deschide calea pentru rezilienta si fericire

Iertarea este doar preludiul pentru a trai o viata fericita si mai sanatoasa. Ea iti poate deschide calea pentru dezvoltarea rezilientei, care se traduce in abilitatea ta de a trece prin numeroasele provocari si dificultati ale vietii. Iti va permite sa ai relatii mai bune si sa-ti optimizezi bunastarea. In cele din urma, iertarea te elibereaza si-ti permite sa te bucuri si sa-ti extinzi fericirea in viata.

Numai tu este cel care poate alege iertarea. Trebuie sa fii cu adevarat gata sa ierti din adancul sufletului tau, din inima ta. Trebuie sa fie reala, autentica si actualizata, nu doar simple cuvinte, ci cuvinte insotite de un profund sentiment.

Sursa