Cele 12 semne ale unei relatii de dragoste sanatoase

1433

Partenerul tau ar putea fi lumina vietii tale, dar asta nu inseamna ca relatia ta este una sanatoasa. Intelegerea a ceea ce constituie relatii sanatoase te poate ajuta sa faci schimbarile care sa te duca la noi inaltimi ale intimitatii, fericirii si implinirii. Pe de alta parte, te poate ajuta sa determini cand este timpul sa parasesti o relatie.  Nici o relatie nu este perfecta, dar exista mai multe elemente standard care ar trebui sa existe in toate relatiile sanatoase.

#1. Incredere

Increderea intr-o relatie inseamna mult mai mult decat pastrarea secretelor. Cand ai incredere in partenerul tau, simti un sentiment de siguranta in relatie. Increderea permite ambilor parteneri sa atinga niveluri inalte de intimitate si apropiere. De asemenea, iti permite sa stabilesti limite si sa stii ca acestea vor fi respectate.

#2. Respect reciproc

Relatiile sanatoase au doi parteneri care se respecta reciproc pentru cine sunt cu adevarat. Comportamentul respectuos implica includerea partenerului in luarea deciziilor care afecteaza relatia, dragostea si bunatatea si nu in ultimul rand abtinerea de la a spune lucruri dureroase in timpul dezacordurilor.

#3. Comunicare sanatoasa

Comunicarea sanatoasa ii ajuta pe parteneri sa rezolve neintelegerile intr-o maniera respectoasa, dar poate ajuta si la prevenirea completa a acestora. Asta deoarece comunicarea sanatosa te ajuta sa-ti exprimi nevoile, dorintele si opiniile intr-un mod calm, asertiv si iubitor.

#4. Absenta violentei fizice

In relatiile sanatoase, un partener nu pune mana pe celalalt partener intr-un mod violent sau amenintator. Daca partenerul tau foloseste violenta fizica, indiferent cat de ra ii pare dupa aceea, acesta nu este partenerul potrivit pentru tine. Partenerii abuzivi actioneaza dintr-o nevoie de a controla si de a domina, nu dintr-un loc respectuos de putere egala.

#5. Absenta violentei mentale sau emotionale

Violenta fizica nu este singurul tip de relatie violenta potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Daca ai o relatie sanatoasa, partenerul tau nu ar trebui sa te jigneasca, sa te intimideze, sa te controleze sau sa te forteze sa faceti acte sexuale. Acestea sunt tipuri de abuz mental, emotional si sexual.

#6. Independenta

Relatia cu partenerul tau nu ar trebui sa fie singura relatie semnificativa din viata ta. Persoanele sanatoase au prietenii, membrii ai familiei, interese si opinii in afara relatiei.

#7. Interese comune

Nu exista doua persoane care sa aiba totul in comun, dar oamenii in relatii sanatoase au un respect pentru interesele si hobby-urile celuilalt partener. Chiar si atunci cand participa la activitati de care nu sunt interesati, se bucura de timpul petrecut impreuna.

#8. Putere egala

Relatiile sanatoase sunt impartite egal, 50/50. Nu exista sefi in relatie. Ambii parteneri discuta si cuvantul acestora cantareste la fel in luarea deciziilor.

#9. Obiective similare

Chiar daca relatiile noi nu ar trebui sa se concentreze pe obiective pe termen lung, relatiile mai serioase pot suferi atunci cand ambii parteneri nu se afla pe aceasi unda. Cand un partener doreste copii, casatorie sau sa traieasca intr-o anumita locatie, iar celalalt partener nu, poate duce la resentimente si nefericire.

#10. Sprijin

Partenerului tau poate ca nu-i place tot ceea ce faci, dar ar trebui sa-ti sprijine mereu optiunile. De exemplu,  poate ca ii lipseste timpul petrecut in compania ta, dar nu te descuraja niciodata sa mergi la scoala sau sa muncesti. Intr-o relatie sanatoasa, partenerul tau iti asigura intotdeauna spatele.

#11. Sexualitate sanatoasa

Ambii parteneri intr-o relatie sanatoasa impartasesc valori sexuale similare. Ei se simt in siguranta si nu evita sa-si exprime dorintele sexuale si nu-ti fac griji ca partenerii lor ii vor forta sa faca lucruri cu car nu se simt confortabil. Sexualitatea sanatoasa include, de asemenea, acceptarea metodelor de contraceptie si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

#12. Fericire

Chiar daca relatia ta este lipsita de caracteristicile relatiilor nesanatoase, asta nu inseamna ca este potrivita pentru tine. La sfarsitul zilei, trebuie sa te simti multumit pentru decizia de a fi cu partenerul tau. Toate cuplurile au perioadele lor dificile, dar in general, relatia ta ar trebui sa aduca fericire in viata ta.