Cum le faci fata oamenilor care vor sa fie tot timpul in centru atentiei? Ai fi surprins!

1357

Ai observat cum unii oameni doresc intotdeauna sa fie in centrul atentiei? Indiferent daca sunt la serviciu sau la distractie, acestia se comporta intr-un mod care ii face sa iasa in evidenta fata de ceilalti.

Ii intalnesti pe acesti oameni in mod regulat. Dar, desi nu ar parea o problema atat de serioasa la prima vedere, acesti indivizi ar pute asuferi de “Tulburarea de personalitate histrionica”. Asociatia Americana de Psihiatrie defineste TPH ca fiind o tulburare de personalitate caracterizata de atragerea excesiva a atentiei si de emotii.

In cazul in care “histrionic” este un cuvant nou pentru tine, iata cum este definit de catre Merriam Webster: in mod deliberat afectat, dramatic sau excesiv de emotional, teatral.

Gandeste-te la participantii la unele genuri de emisiuni TV. Frecvent, acestia afiseaza trasaturile enumerate mai sus. In cele mai multe dintre cazuri, este evident ca participantii sunt mari doritori de atentie.

Cum poti identifica oamenii care sufera de tulburare de personalitate histrionica

In continuare vom observa cum putem reusi sa-i identificam rapid pe cei care sufera de TPH. Este posibil ca acestia sa afiseze unele sau toate simptomele prezentate mai jos:

Emotii instabile, intense

Comportament seducator inadecvat

Nevoie constanta de reasigurare si aprobare

Usor plictisiti de rutina

Preocupati de aspectul fizic

Probleme in mentinerea relatiilor

Incomozi in situatiile in care acestia nu reusesc sa se afle in centrul atentiei

Este important sa intelegem faptul ca toti suferim de simptomele de mai sus din cand in cand. Cu toate acestea, indivizii care sufera de TPH sunt predispusi sa manifeste neintrerupt simptomele de mai sus.

Cauzele tulburarii de personalitate histrionica

Studiile de specialitate privind sanatatea mintala au evidentiat unele dintre cauzele posibile ale TPH:

O organizare diferita a creierului, reactie a unei traume in perioada de dezvoltare, cauzata de neglijenta

Mostenire genetica

Factori de mediu, cum ar fi lipsa criticilor in timpul dezvoltarii

De ce este importanta recunoasterea TPH?

Fie ca este vorba de un coleg de serviciu sau de persoanele dragi, este foarte important sa recunosti pe cineva care sufera de tulburarea de personalitate histrionica. In felul acesta, vei putea sa imbunatatesti relatia cu aceasta persoana.

De exemplu, sa presupunem  ca seful tau sufera de TPH. El sau ea are schimbari de dispozitie teribile si trasatura enervanta de a-ti transforma micile greseli in esecuri uriase. Acestia, de asemenea, nu au capacitatea de a se concentra  asupra sarcinilor zilnice, asfel incat ti le pot pasa tie pentru a le rezolva. Daca nu ai intelege ca el sau ea sufera de TPH, probabil ca te-ai simti innebunit. Cu toate acestea, de indata ce ajungi sa fii constient de existenta unei tulburari de personalitate, poti sa faci fata mult mai usor comportamentelor ciudate.

Acestea sunt cele CINCI moduri sigure de a face fata persoanelor care sufera de tulburarea de personalitate histrionica:

#1. Stai calm cand interactionezi cu acestia

Pacientii care sufera de TPH pot deveni agitati cu usurinta. Calmandu-te in jurul lor, vei contribui la de-escaladarea oricaror comportamente sau emotii.

#2. Pastreaza distanta

Indiferent daca este vorba de stat jos sau in picioare, este important sa pastrezi o distanta rezonabila. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia nu detin o foarte buna intelegere a granitelor. Daca te vei apropia prea mult, ei s-ar putea comporta necorespunzator fata de tine.

#3. Pune-le intrebari legate de comportament

Pentru ca aceasta metoda sa fie un succes, trebuie sa faci asta intr-o maniera blanda si prietenoasa. De exemplu, daca simti ca hainele lor etraordinare nu sunt potrivite pentru un eveniment serios, cum ar fi o inmormantare, acesta este momentul potrivit pentru a pune intrebari, cum ar fi: “Hainele tale sunt extraodinare, dar nu crezi ca ceva mai obisnuit ar fi potrivit pentru o inmormantare?”.

#4. Recomanda-le exercitiile de relaxare

Exercitiile de respiratie sau de stretching ii pot ajuta pe acestia sa se elibereze de tensiuni si sa-si regaseasca echilibrul interior. Acesta sunt benefice pentru toata lumea, dar mai ales pentru cineva care sufera de TPH.

#5. Recomanda-le tratament de specialitate

Daca interactiunea cu o personalitate histrionica se dovedeste a fi ceva dificil pentru tine, atunci fara indoiala ar trebui sa le recomanzi consiliere profesionala. Un terapeut in sanatate mintala ar putea ajuta enorm in acest caz si poate usura simptomele.